Kentavijus Koldvel-Poup (AFP)
Kentavijus Koldvel-Poup (AFP)

Denverova živa rana

Vreme čitanja: 6min | pet. 11.10.24. | 09:59

I reči Kentavijus Koldvel Poupa koje će dobro zaboleti Majka Melouna

Kentavijus Koldvel-Poup bio je jedan od najbitnijih igrača Denvera, posebno na putu ka prvoj šampionskoj tituli u istoriji franšize.

Iskusni bek igrao je sjajnu odbranu na najboljim protivničkim igračima, pogađao bitne trojke kada je bilo potrebno i odlično sarađivao sa najboljim košarkašem sveta Nikolom Jokićem. Veteransko prisustvo i veliko iskustvo dvostrukog šampiona Denver će teško nadomestiti, s obzirom da je Koldvel-Poup otišao u Orlando Medžik.

Izabrane vesti

Denver nije imao novca da ostavi bivšeg studenta univerziteta Džordžija, pošto je popularni KCP potpisao trogodišnji ugovor na 66.000.000 dolara. Treća godina mu je igračka opcija, što znači da iako Orlando ne bude hteo da ga zadrži, iskusni bek može da aktivira igračku opciju i uzme zagarantovani novac, u ovom slučaju 22.000.000 dolara.

Ako sklonimo novac po strani, deluje da Kentavijus Koldvel-Poup nije ni želeo da ostane u Denveru, što govore i poslednje izjave u predsezoni. Kao igrač koji voli da igra odbranu i po tome je primarno poznat, imao je zanimljivu izjavu pred početak sezone.

"Drago mi je da sam deo tima u kojem svi vole da igraju odbranu", rekao je Koldvel-Poup.

Tako je indirektno udario na Denver Nagetse, sa kojima je 2022. godine kao bitan šraf osvojio šampionsku titulu. Igrao je sjajno kroz ceo plej-of i na kraju došao do drugog prstena u karijeri, posle titule sa Los Anđeles Lejkersima 2020. godine.

Nije završio očigledno priču sa Nagetsima u dobrim odnosima, posebno sa trenerom Majkom Melounom, kome je ova poruka i upućena.

Meloun će imati težak posao da zameni Koldvela-Poupa, što će pokušati sa Kristijanom Braunom, koji je novi startni bek. Pošto su ostali i bez Redžija Džeksona, koji ne igra tu poziciju, ali pokriva beka, rotacija na kecu i dvojci postala je tanka, pa će tu minutažu imati Rasel Vestbruk i Džulijan Stroter, uz pomenutog Brauna i naravno Džamala Mareja.

Prošle sezone je nekadašnji igrač Detroit Pistonsa imao defanzivni rejting 114,7 , dok su Denver Nagetsi generalno imali 113 timski defanzivni rejting. Zanimljivo, KCP je imao isti defanzivni rejting u obe sezone u Denver Nagetsima, dok mu se ofanzivne brojke takođe maltene nisu menjale. Pao je samo sa 10,8 poena na 10,1 , što nije osetna razlika za istu minutažu godinu dana ranije. Ostao je na preko 40% šuta za tri poena, što je možda i najbitnije.

Kada je KCP došao u Denver Nagetse, doneo je ono što je ekipi bilo potrebno, a to je čvrsta odbrana i pokrivanje Nikole Jokića u istoj. Kao slab zaštitnik obruča, Nikola Jokić dobio je odličnog defanzivca u vidu KCP, koji je tačno pokrio nedostatke u odbrani najboljeg igrača NBA lige.

Od samog starta je odlično sarađivao sa Jokićem. Ja tebi u odbrani, ti meni u napadu odnos Amerikanca i Srbina. Uklopio se odlično u ofanzivnu šemu Nagetsa, da ne kažemo u ofanzivnu šemu Nikole Jokića i sve je bilo savršeno. Kretao se odlično bez lopte, razbijao odbrane i defanzivne šeme samo svojim kretanjem i čekanjem Jokićevog pravog poteza, a kada se doda na to da šutira 41% za tri poena, bio je jako bitan šraf mašinerije koja je stigla do istorijske titule.

Doneo je šampionski miris u svlačionicu Denver Nagetsa, gde se istakao kao veteranski glas i jedan od lidera, kao čovek koji zna kako se osvaja prsten i to je podelio sa svojim saigračima. Objasnio je svima u Nagetsima kako je da igraš šampionsku košarku, kako se preskaču poslednje stepenice koje dovode do glavne nagrade i izgleda da su u Koloradu sve to upili.

Kako je pomogao Jokiću, isto tako je pomogao i Džamalu Mareju. Nije poznat Marej kao dobar defanzivac, pa je tako KCP preuzeo na sebe odgovornost i jako bitnu ulogu čoveka koji čuva najbolje protivničke igrače i na perimetru su svi njegovi. Pustio je Mareja i Jokića da rade šta hoće u napadu i da za odbranu ne brinu.

To vreme je prošlo i sada Meloun mora da nađe savršenu zamenu za Poupa, pa makar to morala da iznesu dvojica, pa čak i trojica igrača. Njegov odlazak bio je veliki gubitak za Nagetse, ali nisu mogli da ga zadrže, pa čak i da su imali novca da mu daju, pitanje je da li bi ostao, što govori i poslednja izjava.

Pošto preko trejdova nisu uspeli, nije bilo ni slobodnih agenata primamljivih i onih koje Denver može da priušti, nametnula se samo jedna opcija - Kristijan Braun.

Doduše, Braun je stvarno dobar defanzivac sa klupe i imao je defanzivni rejting 113,9 što je pokrivalo prosek ekipe. Igrao je dosta prošle sezone, 20 minuta po utakmici i odrađivao posao.

U šampionskoj sezoni nije gledao mnogo na koš i uglavnom se koncentrisao na defanzivne zadatke, po čemu je Kristijan Braun i poznat. Kada se pogleda i sve stavi na papir, Braun je viši, jači, atletski sposobniji od čoveka kojeg treba da nasledi i jedna od dobrih stvari za Denver je što je bolji u igri u tranziciji. To su dobre stvari, ali teško je porediti jednog od najboljih defanzivnih bekova lige, savršenog 3&D igrača koji ima preko 10 poena i šutira preko 40% za tri, sa igračem koji je ograničen u napadu.

Nije ni blizu šuter Kristijan Braun kao KCP, s obzirom da za 20 minuta na parketu šutira u proseku dve trojke i pogađa oko 35% svojih šuteva. Ima tvrdu ruku Braun i nije ofanzivno potentan, što govori i njegovih sedam poena u proseku, a to najviše govori i očni test kada gledate utakmicu i tačno vidite koliko je napadački limitiran. Takođe, KCP je mogao i da kreira i da preuzme i taj deo posla na sebe i bio je uvek siguran na lopti. To su za Brauna španska sela.

Zanimljiva ideja je bila i da Džulijan Stroter startuje, ali da igra desetak minuta, dok bi sa klupe Braun igrao 30+ minuta, što je isto bilo u opticaju i možda je Melounu u nekoj šemi i dalje to opcija. Bivši student univerziteta Gonzaga je odličan šuter i za svoju visinu (198cm) to deluje baš lepo na oko. Statistiku ne treba gledati jer je igrao 11 minuta po meču i imao 4,5 poena u proseku. Reći će vam statistika da je šutirao 29% za tri i 37% iz igre, što će pobiti tvrdnju da je odličan šuter, ali morate nam ovde verovati na reč, što će se videti kada počne sezone.

Može sam sebi da iskreira šut, odličan je sa loptom i dosta sigurniji nego što je to na primer Braun, koji ne može sebi da iskreira šut ni da Marsovci upere zrak smrti na zemlju i da vam treba šut za pobedu, što kaže poznati voditelj Maks Kelerman u svojoj najboljoj izvedbi popularne predstave "Ja hoću Igudalu".

Sada kada je ishvaljen Stroter ofanzivno, dolazimo do najbitnijeg dela - nije dobar defanzivac. Tako da će teško opet dobijati više od desetak minuta, posebno kada dođu bitne utakmice.


Denver je ispustio Brusa Brauna, pa Koldvela-Poupa i tu im se gubi momenat da su glavni konkurenti za titulu, koliko god imali Nikolu Jokića, Džamala Mareja, Majkla Portera i Erona Gordona. Nema tog petog, onog ko je lepak ekipe, veteran, trojkaš i šuter, ono što čini šampionsku ekipu.

Hajde da damo šansu Kristijanu Braunu, ali na papiru je to baš tanko. Na flis papiru...


tagovi

Kentavijus Kaldvel PoupDenver Nagets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara