©Reuters
©Reuters

Dejan Radonjić pa Pablo Laso, Bajern na meč od prve titule posle pet godina

Vreme čitanja: 2min | sre. 12.06.24. | 22:26

Minhenski tim vratio brejk u finalnoj seriji nemačkog prvenstva i došao na korak od prekida posta

Košarkaški klub Bajern uživao je veliku popularnost tokom pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka, bio jedan od osnivača Bundeslige 1966. godine, ali je nakon toga sjaj počeo da bledi do tačke da je ispao u drugi rang takmičenja. Klub je napravio strateški plan 2008. godine i polako počeo da se vraća u vrh nemačke košarke i bude relevantan u evropskim okvirima. Osvojili su Bavarci tri titule u prethodnoj dekadi, a dva puta je predvodnik do trona bio Dejan Radonjić. Trofejni stručnjak je posle velikih uspeha sa Crvenom zvezdom osvajao titule sa Bajernom 2018. i 2019. godine, a posle odlaska Crnogorca pehari su prepušteni Albi (uz eksces od prošle sezone kada je šampion bio Ulm).

Pod vođstvom Pabla Lasa Bajern je na korak od prekida petogodišnjeg posta, pošto je večerašnjim trijumfom u berlinskoj Mercedes Benc Areni 67:63 poveo 2-1 u finalnoj seriji nemačkog prvenstva. Biće Alba domaćin i u četvrtoj utakmici za dva dana, ali će čak i u slučaju poraza Bajern imati sve u svojim rukama, uzimajući u obzir da bi majstoricu igrao pred svojom publikom.

Izabrane vesti

Većim delom drugog poluvremena činilo se da će gosti rutinski trijumfovati, a da se smeši takav epilog bilo je najizvesnije na četiri minuta do kraja utakmice kada je rezultat iznosio 59:51 u korist Bajerna. Albatrosi su se povampirili u naredna dva i po minuta i došli do egala 61:61 na oko minut i po do kraja. Ključni momenat dogodio se na četrdesetak sekundi pre kraja kada je Karsen Edvards pokazao kakvu praćku može da odapne. Omogućio je Amerikanac vođstvo svom timu 64:61, a smirenošću u penal završnici Bajern je sačuvao trijumf i izbegao šokantan preokret.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Andreas Obst sa 14 (4/7 za tri) i Karsen Edvards 12 poena. Srpski košarkaš Vladimir Lučić završio je meč sa tri poena i sedam skokova za 28 minuta. Domaćinu nisu pomogle korektne partije Meta Tomasa (17 poena) i Sterlinga Brauna (13 poena).

Četvrti meč u seriji biće odigran u petak od 18.00, a u slučaju trijumfa Bajern bi šesti put u klupskoj istroriji osvojio titulu prvaka države. Time bi postao peti na večnoj listi po broju šampionskih pehara u nemačkoj košarci. Najtrofejniji je Bajer Leverkuzen sa 14 titula (poslednja 1996), Alba ima 11, Hajdelberg devet (poslednja 1977), Bamberg devet (poslednja 2017). Gisen je još uvek izjednačen sa Bajerom sa pet titula.


tagovi

Alba BerlinKK Bajern Minhen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara