Žrtva korone: Drugi najtrofejniji klub Slovačke proglasio bankrot

Vreme čitanja: 1min | pon. 30.03.20. | 15:56

Žilina ide u likvidaciju...

Ekonomski stručnjaci dobro su znali šta govore prethodnih dana kada su predvideli da će fudbalska industrija usled pandemije koronavirusa i nezavršene sezone, odnosno raspada tržišta transfera pretrpeti ozbiljne posledice. Ispostavilo se da najave da neki manji i siromašniji klubovi neće dočekati kraj ove krize počinju da se ostvaruju. I nije krenulo iz neke siromašne zemlje, već iz članice Evropske unije - Slovačke. Tamošnji sedmostruki šampion i klub sa ozbiljnom tradicijom još u velikoj čehoslovačkoj ligi - Žilina, proglasio je bankrot koji stupa na snagu 1. aprila. 

U klupskom saopštenju kaže se da su "život i trenutna nepredvidiva situacija u svetu doveli do toga da fudbal i zabava padnu u drugi plan, a da borba za zdravlje i preživljavanje preuzima primat".
"Strategija finansiranja kluba zasniva se na prihodima od transfera naših najboljih igrača, a od poslednje velike prodaje (Robert Boženik, Fajenord, 4.600.000 evra) do sada smo inkasirali svega deseti deo ukuone vrednosti posla. Budžet kluba za narednu sezonu zasnovan je na transferima koji bi trebalo da budu obavljeni  tokom predstojeć letnjeg prelaznog roka. Sada je jasno da će taj prihod vrlo verovatno biti nula, zbog čega smo doneli ovakvu odluku", stoji između ostalog u saopštenju kluba.

Izabrane vesti

Žilina trenutno pod ugovorom ima 51 profesionalnog igrača. Oni će najverovatnije dobiti odrešene ruke u pronalaženju nove sredine. 

Klub je još saopštio da će se u budućnosti, ako se konsoliduje, koncentrisati na razvijanje mladih fudbalera iz sopstvene akademije.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara