(AFP)
(AFP)

Dalas večeras ne zavisi od Dončića i Irvinga, već od jednog rukija

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.05.24. | 18:02

Peti meč finala Zapadne konferencije se igra od 02.30 u Mineapolisu

Jednu su utakmicu igrači Minesote uspeli da pobede, ostale su im još tri da se upišu u istoriju NBA lige kao prvi tim koji je ikada pobedio u plej-of seriji u kojoj su izgubili prva tri meča. Naravno da karikiramo s najavom jer je stvarno teško očekivati da će ovakav Dalas, s Lukom Dončićem i Kajrijem Irvingom, dozvoliti tri poraza zaredom, ali isto tako moramo reći da nije nemoguće.

Pogledajmo samo ovo - Minesota je izgubila prva tri meča, a da u niti jednom njihova dva najbolja igrača nisu imala odlične utakmice. Blizu tome je bio Entoni Edvards u trećoj utakmici, ali u njoj je Karl-Entoni Tauns imao kriminalnu šutersku noć. Uostalom, pisali smo već u najavama treće i četvrte utakmice da Minesota treba dobiti svojeg Betmena i Robina, a zaboravili smo dodati da trebaju i svog Alfreda, čoveka koji povlači konce iz pozadine, u ovom slučaju trenera Krisa Finča.

Izabrane vesti

Finč je u zadnjoj utakmici odbacio štake koje je nosio od kada ga je Majk Konli povredio u susretu protiv Finiksa pa je morao i na operaciju kolena, a napokon je napravio i neka prilagođavanja u rotaciji. Pre svega se to odnosi na činjenicu da je odlučio da će Edvards da čuva Dončića nakon šta je njegov najbolji igrač u prvim mečevima bio zadužen za Irvinga. Nije Edvards napravio neki sjajan posao u odbrani slovenačkog košarkaša, ali je ova promena omogućila da Džejden MekDenijels bude zadužen za Irvinga. To je donelo rezultata jer Irving nije bio toliko učinkovit kao u prva tri meča.

Minesota je dobila i efikasnog Taunsa koji je pogodio devet od 13 lopti, četiri od pet trojki pa su tako on i Edvards zajedno postigli 54 poena dok su Dončič i Irving imali 44. Pisali smo da ovu seriju rešava odgovor na pitanje koje su zvezde raspoloženije i to se pokazalo i ovaj put.

Bez obzira na sve dobre promene koje je Minesota napravila, Dalas je svejedno izgubio sa samo pet poena, a pitanje je šta bi bilo da je Dončić pogodio ono slobodno bacanje 13 sekundi pre kraja meča. Ali, nije i sada se mora da se sprema na ludu atmosferu koja njega i saigrače iz Maveriksa sigurno čeka u Minesoti. Ipak, slovenački je košarkaš jedan od onih koji uživaju u takvoj atmosferi i sigurni smo da mu ona neće smetati. Ali šta treba Dalas da napravi da dođe do pobede, zaključi seriju i počne s pripremama za finale lige i Boston Seltikse?

Zvuči pomalo smešno, ali dosta toga zavisi o jednom rukiju. Derek Lajvli nije mogao da igra u prošlom meču zbog povrede i pitanje je hoće li na parketu da bude večeras. Ako ne bude onda će Dalas da izgubi jednu važnu stvar, a to je opasnost u igri pod košem. Lajvli je odličan partner Dončiću u pik-en-rol akcijama - odlično postavlja blokove, a posebno je opasan u lobovima koje i Slovenac i Irving rado bacaju. Danijel Gaford igra dobro, ali bez Lajvlija, Dalas mora da se oslanja na nedovoljno zalečenog Maksija Klebera i to je stvarno problem.

Doduše, ako Finč i dalje uporno bude inzistirao da Rudi Gober i Kajl Anderson budu zajedno dosta vremena na parketu, onda nije ni važno ko je s druge strane jer su njih dvojica na trenutke toliko bezopasni u napadu. Posebno u bilo kakvom šutu daljem od tri-četiri metra, da svi igrači Dalasa mogu da budu jako blizu reketa u branjenju Minesotinih akcija. Tako se zatvara prostor Edvardsu i Taunsu, ali su, eto, pobedili u prošloj utakmici bez obzira na to.

S obzirom na to kako je sve izgledalo u prve četiri utakmice, koje su sve bile neizvesne, sigurni smo da nas i večeras očekuje puno uzbuđenja. Minesota je pokazala da može, sada čekamo da im Dalas kaže da je to bila samo fatamorgana.

Piše: EMIR FULURIJA


tagovi

Luka DončićDalas MaveriksMinesota Timbervulvs

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara