Pi Džej Vašington protiv Četa Holmgrena (©AFP)
Pi Džej Vašington protiv Četa Holmgrena (©AFP)

Dalas može da materijalizuje brejk, Oklahoma pod hitno da se fokusira na Vašingtona

Vreme čitanja: 5min | pon. 13.05.24. | 18:47

Boston ima dobru poziciju da uzme i drugu pobedu u Klivlendu, mada bi eventualni poraz mogao da ima dugoročne posledice...

Indijana je uzvratila udarac i na svom terenu potvrdila kvalitet u odnosu na izranjavani Njujork pobedom od 30 i kusur razlike, čime se vratio potpuno vratila u život. Baš kao i Denver koji je napravio još i veću stvar te posle dve izgubljene utakmice na svom parketu uspeo da napravi dva brejka u Mineapolisu i pogazi sve prognoze da se braniocu titule sprema 'metla'. Sada je psihološka prednost na strani Nagetsa, a istu imaju i Dalas Maveriksi pred četvrti duel sa Oklahomom, dok bi Boston još jednim brejkom mogao verovatno da zatvori seriju.

01.00: (4,00) KLIVLEND (15,0) BOSTON (1,30)

Izabrane vesti

Najbolji tim kompletnog ligaškog dela spreman je da potpuno slomi duh entuzijastičnog tima iz Ohaja i potpuno zagospodari serijom. Kavsi su se borili jako kroz seriju, ali su Seltiksi čak i bez Kristapsa Porzingisa pokazali da su suviše kvalitetan i talentovan tim za rivala. Lagano mogu da izvuku obe pobede iz Klivlenda i da onda gurnu protivnika na ivicu provalije pre nego što završe sve u TD Gardenu.

Naravno, Klivlend ima teoretsku šansu da dođe na 2-2 i seriju učini još zanimljivijom i to bi bio izuzetan uspeh za ovu ekipu, ali teško je očekivati tako nešto. No, iako se očekuje da Boston ode u konferencijsko finale, eventualna druga pobeda Kavsa mogla bi da ima dugoročne posledice na samopouzdanje osvajača 17 titula, jer bi se pokazalo da ovo ipak nije nezaustavljiva mašina kakvom su je mnogi smatrali posle dominantne prve faze sezone.

Kavalirsi su u apsolutni autsajderi u ovoj seriji ali imaju šansu da pokažu zube i možda zaprže čorbu NBA velikanu. Džejson Tejtum je konačno odigrao utakmicu u ovom plej-ofu sa bar 30 poena, po prvi put je izgledao kao lider Kelta i neko ko je spreman da preuzme odgovornost i ponese ekipu na svojim leđima. Čak ni nadahnuti Donovan Mičel, koji upravo to radi kroz celu sezonu i plej-of, nije mogao da utiče na Boston čija je širina, pogotovo u napadu, mnogo veća od Klivlendove.

Ono što se u prošlom meču ipak pokazalo jeste da Boston može da dobije utakmice čak i kada ne ubacuje veliki broj trojki. Bilo bi to pravo osveženje za tim, ako bi počeo u kontinuitetu da dobija utakmice i na ovaj način, odnosno da i tu komponentu više implementira u svoje igre.

03.30: (1,90) DALAS (12,5) OKLAHOMA (2,10)

Mavsi su spremni da pred svojim navijačima odu na 3-1 i materijalizuju u potpunosti prednost koju su stekli brejkom u Oklahomi.

Najbitnija vest uoči četvrtog susreta je da se Luka Dončić našao se ekipom na šuterskom treningu pre utakmice, iako se u trećoj utakmici ozbiljno mučio i čak u razgovoru sa novinarima posle požalio da je ponovo povredio koleno...

Nema zasad informacija da Luka neće igrati, mada je potpuno jasno da bi bez njega na parketu šanse da Dalas pobedi bile drastično manje. Čak i dok je šepao tokom trećeg susreta i pokušavao da razigra druge, košarkaši Oklahome nikako nisu ostavljali previše slobodnog prostora Slovencu. Svaki put kada Dončić ostane na 22 poena uz 7/17 iz igre, šanse da protivnik dobije rastu, osim ako se ne razigra neko poput Pi Džej Vašingtona. Ponovo je pouzdani krilni centar iskočio kada je Mavsima to bilo najpotrebnije, pa je drugi meč zaredom završio sa 25+ poena. Dugo je maltene sam nosio Dalasov napad, tačnije dok se po nepisanom pravilu nije razigrao Kajri Irving u drugom poluvremenu i poneo Dalas do pobede.

Franšizi iz Teksasa će i večeras biti potreban 'plej-of' Vašington. Do početka ove serije, 25-godišnji momak iz Kentakija imao je 11 utakmica sa 27 ili više poena. Poslednja dva susreta završio je upravo sa tim učinkom. Mnogo je važna uloga nekadašnjeg košarkaša Šarlota, jer se Tanderi očigledno nisu toliko spremali za njega, koliko za dvojac Dončić – Irving. Deluje kao da su u Oklahomi računali da će, ako uspeju da umanje Lukin učinak, stvari krenuti po zlu za Dalas. Ali, u ovakvim situacijama se vidi koliko znače igrači iz drugog plana.

Zato je sada Oklahomi potrebno da napravi novu listu prioriteta. Dobar je posao ekipa uradila jer je Dončića i Irvinga ograničila na 40,3 poena u prve tri utakmice, sada treba veći fokus staviti na Vašingtona.

Trener Tandera Mark Degnolt i dalje ne zna šta će sa Džošom Gidijem. Australijanac je gotovo neupotrebljiv u ovoj partiji šaha koju njegov trener vodi sa Džejsonom Kidom, zbog čega ovaj mnogo pati. Njegovi minuti sada su raspoređeni na Erona Viginsa, Ajzeu Džoa i Kejsona Valasa koji radi solidan posao sa klupe, više nego što to donosi Gidi u ovom trenutku.

Ono na šta u Oklahomi takođe treba da razmišljaju više je konkretniji učinak u reketu. Tokom ligaškog dela prvoplasirani tim Zapada je bio među deset u celoj ligi po broju poena iz reketa (52,5), dok je ta granica spala za celih osam poena u doigravanju. Velike zasluge idu na račun Denijela Gafora i Derika Lajvlija koji su oduzeli Tanderima manevarski prostor. Lajvli je iskočio kao jedan od heroja treće utakmice jer se Oklahoma fokusirala na namerno fauliranje njega kako bi ga slala na liniju slobodnih bacanja, a on je isporučio poene i ta Degnoltova zamisao je propala.

Dalas ovaj plej-of igra na visokom nivou i ima sve u svojim rukama. Oklahomi gori pod nogama i pobeda je neophodna kako bi nade za prolaz u finale bile više od trenutnih.

NBA LIGA - PLEJ-OF

Utorak:

01.00: (4,00) Klivlend (15,0) Boston (1,30) (1-2 u seriji)

03.30: (1,90) Dalas (12,5) Oklahoma (2,10) (2-1 u seriji)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Dalas MaveriksOklahoma Siti TanderKlivlend KavalirsBoston SeltiksLuka DončićPi Džej VašingtonDžejson Tejtum

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara