(©AFP)
(©AFP)

Dalas je bio na konopcima, čekao se nokaut, a onda ih je Porzingis vratio u život

Vreme čitanja: 4min | sre. 12.06.24. | 18:21

Letonac zbog nove povrede upitan za večerašnji meč u Teksasu (02.30). Realnije je da ne igra

Živimo u dobu u kojem humor često definišu popularni 'mimovi' pa nije čudno da su se nakon druge utakmice NBA finala širom društvenih mreža pojavile razne šale s fotografijama Luke Dončića koji traži pomoć od svojih saigrača dok mu oni 'odgovaraju' u stilu: 'Možeš ti to sam', 'Hej, pa u finalu smo' i slične. Ti se 'mimovi' nisu pojavili slučajno jer je slovenački košarkaš u prve dve utakmice stvarno praktično sam igrao potiv Bostona - imao je prosek od 31 poena, 10,5 skokova, šest asistencija i tri ukradane lopte uz šut od 51,1% te 38,1% za trojke, ali je Dalas oba puta izgubio. Niko iz redova Maveriksa mu se nije priključio - nismo videli pravo izdanje Kajrija Irvinga, centri nisu pretili s realizacijom lobova kao u seriji protiv Minesote, a trojke Pi-Džej Vašingtona, Derika Džonsa i svih onih igrača Dalasa koji se ne prezivaju Dončić su padale ređe nego je pokojni Vlada Divljan viđao svog druga s devojkama u kultnoj pesmi Idola.

Boston je dominirao u prva dva meča, isključio u napadu sve Dončićeve saigrače, a u odbrani mučio i mučio Slovenca koji se tako jako umarao, a i Maveriksi su stvarno primali neverovatno puno poena zbog njegove slabašne odbrane. Iako su realno Seltiksi samo odbranili prednost domaćeg terena koji bi opet mogao da bude napadnut ako Maveriksi slave dva puta u svojoj dvorani, utisak je bio da Boston ovu seriju jednostavno ne može da izgubi. Prevelika je razlika u kvalitetu tima i bez obzira što je Dončić najbolji igrač na parketu. Sve nakon toga odlazi na stranu Bostona.

Izabrane vesti

I onda se dogodila povreda Kristapsa Porzingisa. Košarkaš iz Letonije se vratio na parket u prvoj utakmici finala nakon šta je pauzirao više od mesec dana, od četvrte utakmice serije protiv Majamija, i odigrao maestralno - s 20 poena, šest skokova i tri blokade bio je ključni igrač Bostona u prvom meču te je svojim dobrim ulaskom u utakmicu poveo tim prema pobedi. U drugom meču nije bio toliko napadački uspešan (12 poena, četiri skoka), ali je imao dve blokade i još jednom svojom visinom i dužinom čuvao obruč. Iako je Džejlen Braun MVP prve dve utakmice, a svi igrači u rotaciji Bostona odigrali dobro, nekako nam je Porzingis bio upravo taj iks faktor za ubedljive nastupe njegovog tima.

Uostalom, o tome smo pisali i pre prve utakmice. Naglasili smo da je Boston favorit jer je ipak reč o timu koji ima puno veću širinu od Dalasa, ali smo to ipak stavili pod znak pitanje jer nismo znali u kakvom se stanju nalazi Porzingis. Bio je dobro, ali se onda opet povredio i njegov status je jako čudan. Trener Džo Mazula je izjavio kako je povreda ozbiljna, ali letonski košarkaš nije potpuno otpisan za ovaj susret. On bi hteo da igra, lekari će da daju poslednje mišljenje, a klub je pomalo misteriozno opisao ovu povredu. U NBA ligi se takve stvari obično javno komuniciraju, a čim nije tako odmah počinje sumnja u status povrede. Ovde nam se čini da Boston igra igru kao da bi Porzingis mogao da nastupi večeras, ali prilično je sigurno da neće.

Ako stvarno bude tako, ako Porzingis ne bude igrao, onda se Dalasu otvara velika šansa za pobedu. Rekli smo da je celi tim Bostona bio dobar u prva dva meča, ali brojke jasno pokazuju koliki je uticaj na te pobede imao Porzingis. Naime, u 44 minute, koliko je on bio u igri u ta dva meča, Boston je ostvario koš-razliku +25 dok je u 52 minute bez njega rezultat bio nerešen. Isto tako, odbrambeni učinak Seltiksa s Porzingisom na parketu je fenomenalnih 90,7 dok je bez njega prosečnih 104,8.

Igra Bostona s i bez Porzingisa nije ista i sada je pitanje kako će se i jedan i drugi tim snaći bez njega. Seltiksi će da imaju problem s rotacijom jer će na centru uz Ala Horforda sada morati da igraju Luk Kornet ili Ksavijer Tilman, a to nisu baš najbolja rešenja. Treba i znati da Horford ima 38 godina i bez obzira šta igra dobro u ovom plej-ofu, Bostonu sigurno nije bila ideja da se oslone na njega kao na praktično jedino rešenje pod košem.

Šta se tiče Dalasa, dve stvari će se puno lakše popraviti bez Porzingisa. Pre svega tu mislimo na lakše ulaze Irvinga u reket u čemu je imao puno problema u prva dva meča. Za razliku od Dončića on se nikako nije uspevao osloboditi svojih čuvara pa se zabijao pod koš bez pravih rešenja, a sada će mu ipak biti lakše jer neće tamo da bude Porzingisa. Biti će lakše i centrima, Denijelu Gafordu i Deriku Lajvliju, koji će sada lakše da dolaze do obruča. Cela odbrana Bostona moraće da bude puno opreznija, ako budu želeli da nastave onako dobro da brane reket kao u prva dva meča, biće još više prostora za trojke, a valjda Dalas ne može još jednom da ponovi meč s 25,9%, odnosno 23,1% za trojke kao u ova dva meča.

'Mimovi' su se s razlogom stvarali, Dalas je bio na konopcima i samo se čekalo da vidimo zadnji nokaut, a onda se 'jednorog' opet povredio. Svi su znali da je Boston uzeo veliki rizik kada je letos doveo Porzingisa koji celu karijeru ima problema s povredama. Hoće li taj rizik da im se obije o glavu u najvažnijem trenutku sezone? 

PIŠE: Emir Fulurija



tagovi

NBA finaleBoston SeltiksDalas Maveriks

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara