""
""

Da li znate koja su tri igrača bila najefikasnija tokom priprema? (STATISTIKA)

Vreme čitanja: 6min | čet. 03.09.15. | 09:05

Vreme je za svođenje računa pre početka Evropskog prvenstva...

"Teren će pokazati koliko smo jaki i da li postoji neko bolji od nas. Ja ne verujem da postoji bolji od nas, a dok nam to neko ne pokaže, neću ni da mislim drugačije".

Izabrane vesti

Reči prepune samopouzdanja, kojim se Aleksandar Đorđević zajedno sa svojim učenicima oprostio od srpske javnosti pred polazak na put u Berlin pokazale su još jednom koliku snagu uma poseduje selektor košarkaške reprezentacije Srbije. Poznat kao veliki motivator, talentovani srpski stručnjak uspeo je da razbudi ratnike i iz njih izvuče ono najbolje. Rezultati su bili vidljivi već na Svetskom kupu u Španiji, a sa istom taktikom Đorđević je nastavio i ovog leta, na pripremama za 39. Evropsko prvenstvo.

Obećao je šef struke da će Srbija izaći iz šablona i da će prikazati igru kojom će svi biti ponosni. Atraktivno, moderno, agresivno, brzo. To je kompletnoj naciji i poklonio. Zato sada više niko na Orlove ne gleda kao na potencijalnu pretnju, već kao najveći izazov na putu do zlatne evropske medalje.

Čista statistika pokazala je zašto Srbija i jeste jedan od najvećih kandidata za najviše postolje. Drugi najefikasniji napad i četvrta najbolja odbrana tokom pripremnog perioda, devet pobeda na deset odigranih utakmica i činjenica da su Teodosić, Raduljica i društvo sve protivnike „sažvakali“ brzo i efikasno, kao i da su pojedinim rivalima naneli teške poraze... Dovoljno govori u prilog sa koliko žara, energije i volje igraju srpski reprezentativci.
"Izuzetna je čast predvoditi ovu grupu momaka. Selektor je na kraju jednog od poslednjih treninga rekao da nije video da je neka ekipa trenirala sa ovolikom voljom i željom za uspehom i verujem da ćemo to pokazati na šampionatu. Optimisti smo i nadamo se dobrom rezultatu", poručio je kapiten Miloš Teodosić tokom poslednje konferencije za štampu pred odlazak u Berlin.

Posle kompletiranih priprema za Evropsko prvenstvo, deset odigranih utakmica i devet pobeda rešili smo i da se pozabavimo time čija je ruka bila „najusijanija“ tokom poslednjih mesec i kusur dana.

Najefikasniji igrač Srbije tokom priprema bio je Miroslav Raduljica sa 111 poena u devet mečeva. Tačnije, 12,3 poena po meču, a najviše je ubacio protiv Izraela u prvoj, odnosno Slovenije u drugoj utakmici - po 16 poena. Interesantno, u čak osam navrata imao je dvocifreni učinak.

Stameni centar propustio je samo meč protiv Rusije u Francuskoj, kada je selektor Đorđević rešio malo da ga odmori pred nastavak žestokih priprema za Evrobasket.

Uprkos činjenici da u takmičarskom ritmu nije bio više od šest meseci, te da je dobar deo vremena bio i povređen, Raduljica je možda na najbolji način zahvalio na ukazanom poverenju. Pred 27-godišnjim dugajlijom su najveći izazovi, ali ono što je viđeno tokom „zagrevanja“ uliva ogromno poverenje. Ipak, selektor Đorđević zahteva od svog prvog centra bolju igru u odbrani.

Odmah iza Raduljice nalazi se eksplozivni kombo bek Nemanja Nedović, koji je odradio kompletne pripreme, odigrao sve mečeve i upisao 109 poena, odnosno gotovo 11 u proseku. Kao i kolega na poziciji centra i igrač Unikahe ubacio je najviše 16 poena na utakmici i to u dva navrata - protiv Rusije i Izraela u prvim duelima. Nedović je više od 10 koševa ubacio na sedam mečeva.

Na trećoj poziciji nalazi se novopečeni prvotimac Minesote Nemanja Bjelica sa tačno 100 poena u devet prijateljskih duela. Srpski univerzalac nije odigrao samo meč protiv Mađarske na Kranjskoj Gori, a kako je vreme odmicalo, tako je njegova forma išla uzlaznom putanjom. Tako je Bjelica najviše poena proknjižio u dvomeču sa Slovenijom - 19, pa 18.

Novi igrač Fenerbahčea Nikola Kalinić prošao je celu rutu i odigrao sve mečeve, na kojim je ukupno nanizao 64 poena, pa je četvrti najbolji strelac tima. I Kaliniću je, kao i Raduljici, Đorđević zamerio na nešto slabijoj igri u odbrani. 

Svih deset utakmica u poslednjih mesec dana odigrali su samo još Marko Simonović (54 poena ukupno) i Ognjen Kuzmić (50 poena).

Kapiten Miloš Teodosić je van terena bio u prve tri utakmice, a onda je na poslednjih sedam ubacio ukupno 54 poena i samim tim jasno je da bi i vrsni organizator igre bio u samom vrhu liste strelaca da nije imao problema sa povredom. Podsećamo, plejmejker moskovskog CSKA je protiv Francuske u Kombank Areni odigrao tek poslednji minut meča. Njegov zamenik Stefan Marković nije odigrao samo poslednji susret sa Slovenijom, a na devet mečeva ubacio je 48 poena. Đorđević je nekoliko puta istakao da upravo u iskusnom plejmejkeru vidi jednog od lidera ove generacije. 

Treba navesti da su od 12 izabranih putnika za Nemačku najmanje vremena na parketu proveli i Bogdan Bogdanović (sedam utakmica - 47 poena), Zoran Erceg (šest utakmica - 40 poena) i Dragan Milosavljević (četiri utakmice 20 poena), takođe zbog povreda.

Naravno, pravu ekpsloziju, kompletnog tima, ofanzivnu i defanzivnu, čekamo u narednom periodu, uz nadu da će Orlovi naciju obradovati novom medaljom oko vrata. Nadamo se - najsjajnijom!

Pogledajte i kompletnu listu strelaca košarkaške reprezentacije Srbije tokom priprema za Evrobasket:

Miroslav RADULJICA: 111 poena / devet utakmica - 12,3 u proseku
Nemanja NEDOVIĆ: 109 poena / deset utakmica - 10,9
Nemanja BJELICA: 100 poena / devet utakmica - 11,1
Nikola KALINIĆ: 64 poena / deset utakmica - 6,4
Miloš TEODOSIĆ: 54 poena / sedam utakmica - 7,71
Marko SIMONOVIĆ: 54 poena / deset utakmica - 5,4
Ognjen KUZMIĆ: 50 poena / deset utakmica - 5,0
Stefan MARKOVIĆ: 48 / devet utakmica - 5,3
Bogdan BOGDANOVIĆ: 47 poena / sedam utakmica - 6,71
Zoran ERCEG: 40 poena / šest utakmica - 6,6
Vladimir ŠTIMAC: 37 poena / osam utakmica - 4,62
Nikola MILUTINOV: 33 poena / sedam utakmica - 4,71
Marko KEŠELJ: 20 poena / pet utakmica - 4,0
Dragan MILOSAVLJEVIĆ 20 poena / četiri utakmice - 5,0
Nemanja DANGUBIĆ: 18 poena / osam utakmica - 2,25
Luka MITROVIĆ: 17 poena / šest utakmica - 2,83
Stefan POT: dva poena / tri utakmice - 0,6

SVI REZULTATI SRBIJE TOKOM PRIPREMA:

----------------------------

Srbija - Mađarska 81:61

SRBIJA: Simonović 1, Pot 2, Bogdanović 8, Marković 2, Kalinić 10, Kešelj 2, Raduljica 6, Štimac 9, Mitrović 9, Nedović 14, Dangubić 5, Kuzmić 7, Milutinov 10.

----------------------------

Francuska - Srbija 78:65

SRBIJA: Simonović 3, Pot, Bogdanović 16, Bjelica 10, Marković 2, Kalinić 6, Raduljica 12, Štimac 2, Mitrović, Nedović 5, Dangubić 3, Kuzmić, Milutinov 6.

----------------------------

Srbija - Rusija 75:56

SRBIJA: Simonović 5, Pot, Bogdanović 5, Bjelica 16, Marković 11, Kalinić 2, Kešelj 4, Štimac 6, Mitrović, Nedović 16, Dangubić, Kuzmić 7, Milutinov 3.

----------------------------

Srbija - Francuska 73:63

SRBIJA: Teodosić, Simonović 6, Bogdanović 7, Bjelica 12, Marković 4, Kalinić 8, Kešelj 5, Raduljica 10, Štimac 2, Mitrović 4, Nedović 9, Dangubić 2, Kuzmić, Milutinov 4.

----------------------------

Srbija - Kina 95:55

SRBIJA: Teodosić 7, Simonović 7, Bjelica 3, Marković 4, Kalinić 7, Kešelj 7, Raduljica 14, Erceg 3, Štimac 9, Mitrović 4, Nedović 10, Dangubić 8, Kuzmić 6, Milutinov 6 .

----------------------------

Srbija - Rusija 95:61

SRBIJA: Teodosić 12, Simonović 7, Bjelica 5, Bogdanović 2, Marković 7, Kalinić 12, Kešelj 2, Raduljica 15, Erceg 5, Štimac 8, Mitrović, Nedović 13, Dangubić, Kuzmić 7.

----------------------------

Izrael - Srbija 70:85

SRBIJA: Teodosić 5, Marković 2, Nedović 16, Milosavljević 7, Kalinić 9, Simonović 13, Dangubić, Bjelica 8, Erceg 10, Štimac 1, Raduljica 11, Kuzmić 2, Milutinov 1.

----------------------------

Izrael - Srbija 71:79

SRBIJA: Teodosić 6, Simonović 6, Bjelica 9, Marković 9, Kalinić 6, Milosavljević 6, Raduljica 16, Erceg 11, Nedović 1, Kuzmić 9.

----------------------------

Slovenija - Srbija 70:79

SRBIJA: Teodosić 4, Simonović 4, Bogdanović 9, Bjelica 19, Marković 7, Kalinić 4, Milosavljević 5, Raduljica 11, Erceg, Štimac, Nedović 11, Kuzmić 2, Milutinov 3.

----------------------------

Srbija - Slovenija 95:88

SRBIJA: Teodosić 20, Simonović 2, Bogdanović 2, Bjelica 18, Kalinić, Milosavljević 2, Raduljica 16, Erceg 11, Nedović 14, Dangubić, Kuzmić 10.

----------------------------

(FOTO: MN Press)


tagovi

Zoran ErcegVladimir ŠtimacStefan MarkovićSrbijaOgnjen KuzmićNikola MilutinovNikola KalinićNemanja NedovićNemanja BjelicaMiroslav RaduljicaMiloš TeodosićMarko Simonovićkošarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2015Bogdan BogdanovićAleksandar Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara