Čović: Tomić više nije trener Zvezde! Menjaće ga Gavrilović, opcija je Jovanović, neće biti otkaza igračima

Vreme čitanja: 9min | uto. 22.10.19. | 13:59

Prvi čovek Crvene zvezde otvoreno, o svemu

Bura na Malom Kalemegdanu ne prestaje! Posle jučerašnjih najava da će ostati na klupi Crvene zvezde, tokom dana stigla je informacija da je Milan Tomić ipak bivši pošto je podneo ostavku, što je ubrzo potvrdio predsednik kluba Nebojša Čović.

U bezmalo sat vremena razgovora Čović je govorio o mogućim naslednicima Milana Tomića, finansijama i podacima koje je izneo ministar finansija Siniša Mali, odnosima s Partizanom, cenama trenera u Evroligi, košarkaškoj budućnosti Srbije, ali i mnogim drugim stvarima. 

Izabrane vesti

Nebojša Čović nije želeo previše da duži s uvodima, pa je odmah prešao na novinarska pitanja? Za početak, informacija zbog koje su klupske prostorije na Malom Kalemegdanu bile prepune predstavnika medija - da li je Milan Tomić i dalje trener Crvene zvezde ili ne?
"Milan Tomić se sporazumno rastao sa Crvenom zvezdom. U najboljem redu i prijateljskim odnosima. Milan je sa Zvezdom osvojio tri trofeja, nije ovo ništa neobično", bilo je prvo što je izjavio Čović.

Na novinarsku konstataciju da Zvezdina praksa poslednjih godina nije da smenjuje trenere na početku sezone, Čović je uzvratio:
"Nije tačno da Zvezdina praksa nije bila da na početku sezone smeni trenera. Setite se slučaja Milivoja Lazića. Odluka je doneta na obostranu inicijativu, posle odrađenih analiza. Ogroman je pritisak, patološki, da se priča o ciframa i rezultatima u Zvezdi, pomoći države..."

Na čiju inicijativu je saradnja s Milanom Tomićem raskinuta?
"Sa Milanom sam imao vrlo konstruktivne analize kako da idemo dalje. Nema ubeđivanja, već je sve zajednički analizirano i doneti su zaključci".

Ministar Siniša Mali objavio je da je Crvena zvezda dobila najveću pomoć od države? 
"Brojke koje je ministar objavio se poklapaju s našim. KK Crvena zvezda je dobio oko 1.626.000.000 dinara, Partizan oko 1.217.000.000 dinara. To je razlika od oko 400.000.000 dinara za period od 2014. do 2019. godine, ali mi još čekamo da nam bude isplaćeno jop oko 300.000.000 dinara".

Čović je otkrio kako je klub napravio "faktoring", takozvano unapred prodala svoje ugovore sponzora, kako bi odmah naplatio novac od njih kako bi izmirili obaveze prema igračima...
"Zvezda je napravila faktoring s nekoliko ugovora koji dospevaju naredne i sezonu posle toga s nekoliko državnih sponzora - Telekom, Dunav i Državna lutrija. To je urađeno da bi budžet bio pojačan za 360.000.000 dinara, zato je Zvezda dobila više novca od Partizana na papiru. Tehnički to nije više, već je provučeno kroz faktoring", objasnio je Čović i nastavio:
"Zvezda je prosečno trošila oko 5.890.000 evra, počev od sezone 2011/12. Od 2011/12 zaključno s prošlom sezonom dobijala od države nešto više od 111.000.000 dinara. Što se tiče naših obaveza prema dvorani Pionir i Areni trošili smo više od 15.000.000 dinara za termine. Prosečno po godini od 1. jula 2011, do 26. septembra 2019. ukupno je plaćeno 612.144.872 dinara za poreze i doprinose, ili prosečno po godini 76.518.109 dinara, što je 5.171.267 evra ukupno, ili 646.408 evra po godini".

Nastavio je u dahu i bez kočnice...
"Od ove godine više ne možete da se takmičite u Evroligi ako ne poštujete finansijski fer-plej. Od 2008. do 2013. samo od Grada Beograda Zvezda je dobila oko 56.182.146 dinara, a Partizan oko 153.783.786 dinara. Interesantan je period 2009. i 2010. godine, kada Zvezda apsolutno ništa nije dobijala od Grada. Tada su vršeni pritisci na potencijalne sponzore da to ne rade. Mi smo zahvalni našim sponzorima, jer smo od 2011. morali da rešavamo i stare dugove. Država i sponzori prosečno učestvuju sa 23 odsto u budžetu. Kod nas se zna gde svaki dinar ide. Od 1. januara 2014. do 26. septembra 2019. na klupski račun leglo je 11.566.661 evro bruto od države. A u periodu od 1. jula 2011. do 26. septembra 2019. 1.588.279.408 dinara, odnosno 13.405.937 evra. Prosečno po sezoni, od 2011/12, do 2018/19, Zvezda je trošila 689.768.763 dinara ili 5.890.650 evra".

Čović je potom govorio o odnosima između dva najveća srpska kluba i budžetu Zvezde.
"Ne treba da se spore Partizan i Zvezda kao dva najveća stuba sporta u Srbiji. Zvezda već šest godina igra Evroligu, a Evroliga košta. Naš budžet ove godine biće oko 8.337.833 evra. Planiran trošak 7.829.811 evra. Mi ne možemo da imamo budžet manji od 5.000.000 evra, a imamo i neke obaveze iz prošle sezone koje su gotovo izmirene u potpunosti. Budžet će se menjati jer su neki otišli, neki će otići, neki će doći... Sva druga nagađanja su besmislena, u cilju ekskluziviteta", poručio je Čović.

Otkrio je predsednik Zvezde i kakav finansijskih izveštaj očekuje na kraju sezone.
"Ako sve bude kako je planirano, Zvezda će imati projektovanu dobit od 508.000 evra".

Nastavio je priču, do detalja...
"Prodali smo oko 4.000 sezonskih karata, plus još oko 1.900 evroligaških paketa, pa se očekuje prihod od 1.880.000 evra. Marketinška prava od Evrolige idu na 200.000 evra. Prihod od Evrolige projektovan je na oko 750.000 evra. Tu je i 20 odsto od prodaje Marka Gudurića. Donacija Fudbalskog kluba Crvena zvezda je 300.000 evra, ostali donatori su dali 450.000 evra. Sponzori su na 2.982.000 evra. Grad Beograd je na 1.500.000 evra. Troškovi plata i naknada za prvi tim su 5.000.000 evra, sa sve trenerima".

Sada o timu i trenerima - da li se razmišljalo o otkazima pojedinim igračima?
"Nisam, imamo dobru selekciju, ali ništa ne isključujem. Mi odlično sarađujemo s FMP, to vidite, pa i sa drugim klubovima koji neke igrače spuštaju na zemlju, pa ih mi dižemo. Najvažnije je da igrači budu zdravi. Imamo zdravstveni problem s Derikom Braunom, nadam se da će biti u funkciji za 20 dana. Ognjen Kuzmić bi mogao da se vrati za dve sedmice. Bilo je problema s Perperogluom i Gistom".

Kako ocenjujete sezonu dosad?
"Mogli smo da dobijemo Makabi i Panatinaikos, a poređenja od prošle sezone kako smo imali jedan poraz u ligaškom delu ABA, a sada već dva, to je sve sport. Zvezda je pobedila Fenerbahče, to ne treba zaboraviti. Istina, nismo igrali protiv Budućnosti kako treba"

Ko će biti novi trener Crvene zvezde?
"Imam nameru da ubedim Svetislava Pešića da ostane ovde, da se ne vraća u Barselonu. Eto, to je u domenu licitacija koje se pojavljuju, poput dolaska Dejvida Blata".

Da li Zvezda može da dovede iskusno trenersko ime?
"Najplaćeniji igrač u Zvezdi je 500.000 evra, a kada gledate naše rivale, mislim da oni imaju plaćenije igrače od Zvezde. Dovođenje iskusnog trenera ne garantuje ništa, čak i da imate najbolji tim na svetu. Zavisi mnogo od hemije. Prosečna cena trenera je 800.000 evra bez bonusa, a to nije za one jače trenere. Zvezda je, setite se, dovela mladog trenera, Dušana Alimpijevića. On je imao 11 pobeda u Evroligi. Igrao je finale ABA lige na jednu loptu, a izgubljeno je zahvaljujući nesmotrenosti Lesora, ali i svih dešavanja u Podgorici. Mi nemamo para da plaćamo trenera 500.000-600.000 evra. Zagovornici smo da mladim trenerima treba pružiti šansu. Kako je Duda Ivković postao trener, pa Željko Obradović? Moramo da imamo strpljenje. Srbija ostaje bez trenera, gotovo da ih nema. Nismo baš dobar ambijent za strane trenere. A strani treneri kod nas da bi radili moraju da imaju osvojeno nacionalno prvenstvo, da je napravio uspeh u NBA ili reprezentaciji".

Da li je jedna od opcija Vladimir Jovanović iz FMP?
"Videćemo, sve opcije su otvorene. Nismo računali da će se desiti sve ovo oko Milana Tomića, ali eto, to je sport".

14.52 - Da li će utakmicu s Barselonom voditi Andrija Gavrilović?
"Zasad tako ostaje. Ne mogu da vam odgovorim da li će ostati do kraja sezone, jer još nismo odradili kompletnu analizu, nikoga neću da eliminišem. Videćemo gde smo, šta je najbolje rešenje. Možda treba biti analitičan, da ne bismo napravili grešku".

Da li mlad stručnjak može da iznese ovaj teret?
"Zavisi ko je. Kakav je autoritet, kakvo znanje ima. Što se tiče autoriteta, bar dok sam u Zvezdi, niko mi neće postavljati i smenjivati trenera. Ni ulice Strahinjića bana, indijanci i ostali, već samo mi. Ima kandidata, ambicioznih. Ma koliko trener imao godina, biće zaštićen u Crvenoj zvezdi, tu je veći faktor iskustvo, koliko je radio pre. Mi za evroligaški nivo moramo da imamo kombinaciju mlađih i iskusnijih igrača. Morate da uzmete u obzir svaki rizik, pogotovo od povreda, momenat sezone... Ceo stručni štab vodi računa o igračima, svi rade jako na tome, kako bi igrači izdržali teret sezone, jer nas čeka oko 90 utakmica".

O situaciji s mladim igračima i to što srpski igrači nemaju uloge u timu?
"Koliko znam, Simanić je mnogo napredovao prošle godine. Mali je uzorak sedam utakmica za njega, ima još da se igra. Dobiće svoju minutažu, dobiće svoj prostor. Kao i Nenadić, Jovanović, Dobrić, Davidovac... Potrebno je rasporediti minutažu kako treba i da treneri procene kako i kada ko treba da igra. Nije realno da ekipa ima samo domaće igrače, jer kada krenu porazi, znate koliko je kritička javnost. Ponekad su neki stranci jeftiniji od domaćih igrača".

Onda i o odnosu s Partizanom. Prvi čovek Parnog valjka Ostoja Mijailović je nedavno izjavio da odnosi između dva kluba ne postoje? 
"Skoro da ga ne bih ni komentarisao, ali hajde... Odnosi dva kluba moraju da budu na boljem nivou, s naše strane, bar kad je KK u pitanju, nemate nijedan primer nečega što poništava te priče o poštovanju. Da li ste videli transparente, čuli seksističke pesme protiv moje supruge, videli koreografije s mojim likom na aparatima. Teško da ćemo više igrati utakmice u takvim uslovima. Otvoren sam za saradnju, ali nisam za to da se preko društvenih mreža šire laži", rekao je Čović i nastavio:
"Nisam iznenađen i uvređen, što bi rekao filmski lik Šojić. Sećamo se predsednika države koji su zavrtali rukave i navijali... Danas se pobeda Crvene zvezde ne smatra pobedom. Danas imate situaciju da predsednik države pomaže oba kluba, a ne samo jedan. Danas ste videli zvanično iz Ministarstva finansija kakvi su tu odnosi sada. Mislim da bi Zvezda, igrajući Evroligu, trebalo da ima razliku u finansiranju, bez faktoringa. Tada ne bi smelo da bude ljutnje. Sve što druga strana izgubi, tu mislim na Partizan, okarakteriše se tako da je za to direktno kriva Zvezda s predsednikom države. Voleo bih da se tenzije spuste, ali iako se sada priča o aparthejdu, nekada je postojala klima potpunog uništenja Crvene zvezde. Pošto sam član Sportskog društva Crvena zvezda, vidim da svi klubovi izuzev fudbalskog žive jako loše. Svi danas pričaju o tome kako je FSS zvezdaški, a onda imate KSS koji je partizanski, gde nemate nijednog zvezdaša osim Igora Rakočevića. Iskreno mislim da je ljudima u KSS istekao mandat 19. januara, jer nisu mnogo toga uradili. Znate koliko su mi se popeli na glavu posle poteza Bilija Berona? Mislim da jesu bili koraci, ali pamtim neke koševe iz auta i mnoge druge stvari...".

Temu je zaključio sledećim rečima...
"Mi smo uvek spremni za saradnju, ali bićemo uvek još gori kada nas neko dočeka na način kao u Podgorici prošle sezone. Kada nas neko ne ugosti kako treba, mi ćemo vratiti puta pet".

Za kraj - o dešavanjima u srpskoj i evropskoj košarci... Da li se plašite za budućnost srpske košarke, s obzirom na manjak domaćih igrača u najvećim klubovima?
"Na skupštini KSS 2017. sam pitao da li postoji strategija naše košarke. Nisam dobio odgovor, što znači da ne postoji. Odgovori na bazi bahaćenja ne prihvatam. Sve ovo me brine. Nestvarno me brine to da naša mlada reprezentacija ispadne u B diviziju. Ne treba uvek uzimati sve, ali treba ostati konkurentan. Treba da se vrtimo od prvog do petog mesta. To nije slućaj. Reći ću vam razloge - imamo upade raznih menadžerskih frakcija, nametanja određenih igrača, što je nedopustivo. Mladih igrača ima, treba postaviti određenu strategiju. Video sam veliko raspoloženje kod predsednika države da se Srbija kandiduje za kvalifikacije za OI. Čujem da će Grčka i Hrvatska izaći s kandidaturama. Brine me situacija u evropskoj košarci. Temelje koje je postavio pokojni Bauman je uništiteljska. Evroliga radi drugu stvar, biće sistem izlaska iz Evrolige i prelaska u Evrokup i obrnuto".

Foto: MN Press 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara