Oštar jezik Marsela Riosa: Smrad ATP-a sam osetio iznutra, tamo vladaju gringosi

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.02.20. | 11:49

"Finansijski si dobar, ali si iznutra sr..je. Tenis je samo slika Amerike...", Marselo Rios i lakoća izgovaranja istine

El Čino (El Chino) klasični je hispano nadimak za ljude koji podsećaju na Kineze. Možda i najpoznatiji "Kinez" u svetu sporta je legendarni urugvajski gromovnik Alvaro Rekoba, a odmah do njega je Marselo Rios.

Legendarni teniser, bivši prvi reket sveta poznat je po tome što je zbog povreda već sa 27 godina morao da okači reket i klin. Još 2004. Ali je takođe poznat i po nebrojenim skandalima koji su mu možda i podjednako uništili karijeru koja je mogla biti mnogo značajnija.

Izabrane vesti

Čileanac rođen u Santjagu pre 44 godine oduvek je voleo da se ističe, prgavost i latino temperament su mu pomogli da se sa samo 175 cm visine popne na vrh belog sporta, ali su ga isto tako kočili i na kraju ukočili. Dok se tamo krajem prošlog i početkom ovog veka probijao ka statusu legende, uz pobede je brojao i incidente.

Da li u baru, na ulici ili tokom meča, nije birao. Umeo je pošteno da opsuje i sudiju i protivnika, voleo je brzo da igra, ali i još brže da vozi zbog čega je dobio nebrojeno saobraćajnih kazni, a i pod njegovim točkovima stradala je noga bivšeg mu trenera Manuel Astorge. Takođe, druga od tri supruge, čuvena čileanska sponzoruša Kenita Larain, inače i verenica još jedne legende sporta, fudbalera Ivana Zamorana, tvrdila je da ju je Čino izbacio iz kola u pokretu 2005. Kako sam tvrdio, Kenita mu je najveća greška u životu.

Poznata je i njegova epizoda kada je tokom konferencije za medije čitao pismo izvinjenja prvoj supruzi Đulijani Soteli pošto su ga paparaci snimili u zagrljaju nepoznate dame. Žene su ga volele zbog konjskog repa i buntovnosti, ali i mediji pre svega zbog žestokog temperamenta. Ljubav nije obostrana.
"Što bi rekao moj prijatelj Dijego Armando Maradona, vi novinari ste svi go..a i zato ne razgovaram sa vama", rekao je Rios pre samo dve godine na jednom Dejvis kup susretu.

Dakle prava latino sapunica "uživo". Međutim godine i iskustvo su doneli otrežnjenje, ali i treća supruga  Paula Pavlić, očigledno poreklom sa ovdašnjih prostora, kao i njihovo petoro dece. Sazreo je El Čino, iako je buntovni, pomalo bardovski duh ipak iskazao nebrojenim tetovažama. Ali pre svega oštrim jezikom i lakoćom izgovaranja istine. Nikada nije savio kičmu toliko da ne može da ne vidi sunce, a nedavna njegova izjava sasvim rečito govori o kakvom se karakteru radi.
"Imam problema sa kičmom, karlicom, kukovima.... Pokušavam sam da se rehabilitujem, srećom finansijski sam osiguran, ali to je sve što mi je tenis ostavio... Pare. Gledajte samo kako su prošli Guga Kerten i Endi Mari. Isto kao ja. Finansijski si dobar, ali si iznutra sranje. Tenis je samo slika Amerike...".

Detalj na kraju dovoljno govori koliko je ovaj bivši as, koji je pritom uglavnom stasavao baš u SAD, i to na Floridi u akademiji čuvenog Nika Bolitjerija odakle su izašli između ostalih i naši Monika Seleš, Jelena Janković i poslednji Miomir Kecmanović, besan na stanje stvari u belom sportu. I za sve krivi baš Ameriku. A i ima zašto.
"ATP je jedna od najtrulijih organizacija u svetu sporta, taj smrad sam osetio iznutra. Tu vladaju gringosi. Sećam se kada je odlučeno da se završni masters igra samo na tvrdoj podlozi u zatvorenom zato što je to odgovaralo Pitu Samprasu. Pogurali su taj beton svuda, to me je i upropastilo. Ne samo mene..."

Kako to biva, luda glava u mladosti često izrodi veoma zrelog, iskrenog čoveka koji je sve doživeo, video i osetio i kao takav može da priča usta  punihistine. I da se ne obazire.
"Moj mladi sunarodnik i teniski igrač Niko Hari je uhvaćen u dopingu, iako deluje da nije kriv. Ne znam, ne bih ni za koga mogao da stavim ruku u vatru... Sada ti momci imaju stalno testove, i urinske i krvi. Ja sam ih uradio samo tri za vreme cele karijere, a Andre Agasi je i u takvim uslovima čak četiri puta pao na njima! I ATP ga je pokrio pošto je tenis počeo da propada! Setimo se i Petra Korde i kako je odigrao taj Australijan open 1998. Proleteo je do finala sa mnom kao avion. A samo mesec dana kasnije sam ga lagano pobedio i tada mi se smejao u lice pošto ja zaista nikada nisam uzimao nikakva stimulativna sredstva. Osima alkohola naravno."

Nedavno je na njegovu adresu stigla pohvala Rodžera Federera lično, što ga je dosta emotivno dotaklo.
"On je po meni najbolji svih vremena, svaka mu čast! Sa toliko godina se bori i u vrhu je. Stvaro neverovatno, naročito kada pogledam koliko sam ja izdržao. Skidam mu kapu. To što je rekao da sam jedan od 10 najboljih mi više znači nego da me prime u kuću slavih, u tu američku glupost", u svom stilu zaključio je El extraño del pelo largo, iliti Neznanac sa dugom kosom kako je naslovljena jedna njegova biografija.

(FOTO: Reuters, ©AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara