Bruks prvi put pogodila na minut do kraja za pobedu protiv žilave Turske

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.11.19. | 18:50

Turska se odlično držala tokom čitavog susreta

Prošlo je nekih pet meseci od kako su košarkašice Srbije osvojile bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu, a već ovog četvrtka morale su da krenu dalje, u borbe za odlazak na novu kontinentalnu smotru. I prvi ispit su uspešno položile, pošto su pred sasvim solidno ispunjenim tribinama Hale sportova na Novom Beogradu savladale selekciju Turske, doduše uz nešto više muke nego što se očekivalo - 59:56.

Izabrane vesti

Nije to bila utakmica koja je bila preterano lepa za oko, pošto su se dve reprezentacije uglavnom opredelile za nešto čvršću igru u defanzivi nauštrb brze igre u tranziciji i većeg broja poena. Dovoljno je reći da su obe selekcije samo tokom prvog poluvremena imale zbirno samo tri pogotka za tri poena iz 20 pokušaja, što je jasno nagovestilo da će na kraju i najmanja greška odlučiti konačnog pobednika.

Tek početkom poslednje četvrtine, Srbija je uspela da ode na dvocifrenu razliku, no ni to nije potpuno slomilo Turkinje. Izuzetno važnu rolu tada je odigrala Aleksandra Crvendakić, koja je vezala sedam uzastopnih poena. Međutim, prednost naših košarkašica se istopila za svega tri minuta, pa se u završnicu ušlo na nuli. Ipak, kada je bilo najvažnije pogodila je Jelena Bruks, koja je do tada osam puta promašila iz igre i prvim košem donela Srbiji ključnu prednost.

Što se početka meča tiče, bilo je evidentno da je Srbija problema u napadu u prvom kvartalu. Uprkos zaista dobroj igri u defanzivi, košarkašice naše zemlje nisu umele to da potvrde na drugom kraju terena gde je viđen veliki broj promašaja, naročito sa distance. Zapravo, srpska reprezentacija za prvih deset minuta košarke nije pogodila nijednu trojku, što je umnogome uticalo na potpuni rezultatski egal koji je bio na snazi tokom čitave prve četvrtine. Turkinje su, doduše, nakon poena Holingsvort sa linije za slobodna bacanja na tri sekunde pred kraj došle do minimalne prednosti pred nastavak poluvremena - 13:15.

Ako je prva četvrtina bila neefikasna, šta onda tek reći o drugoj. Na prve poene smo čekali čitava tri minuta kada su led probile Turkinje. I dok su rivalke srpske reprezentacije nakon toga naglo stale, košarkašice Marine Maljković su konačno počele da pogađaju sa distance i da sa dve trojke Ane Dabović i Dajane Butulije preuzmu prednost, koju su sačuvale sve do kraja poluvremena.

Nastavila je Srbija da igra angažovano u odbrani, Tursku ograničila na svega deset poena za čitavu drugu četvrtinu i imala je minimalnu prednost od jednog koša pred nastavak susreta - 27:25.

Kako smo završili prvo poluvreme, tako smo započeli i drugo. Veoma tvrda košarka igrala se na Novom Beogradu, ali je ponovo srpska selekcija bila za korak ispred svojih rivalki. Turkinje su za uvodnih šest minuta dale svega dva poena, pa je Srbija polako počela da gradi sve veću prednost.

Tek po zatraženom tajmautu, Turska je došla do novih poena i to sa distance, ali to nije poremetilo izabranice Marine Maljković, koje su odmah potom uzvratile preko Ane Dabović koja je na drugoj strani iznudila nesportsku ličnu grešku iz koje je Srbija otišla na devet poena prednosti.

Međutim, ona je nestala u roku od svega dva minuta. Sve je krenulo trojkom Čakir, prolongiralo se pogotkom Holingsvort uz faul, a zaključilo novim košem sa distance Koksal. Tada je tajmaut zatražila Marina Maljković i može se reći da je uspela da trgne srpske devojke u veoma važnom trenutku.

Preko odlične i angažovane igre u odbrani, Srbija je uspela da dođe do poena na drugoj strani preko Ane Dabović sa distance i iz reketa, te da u poslednjih deset minuta košarke uđe sa zadovoljavajućih pet poena prednosti.

Iako je Turska poslednju deonicu otvorila trojkom, ubrzo je naglo pala pred naletom Aleksandre Crvendakić. Košarkašica Srbije je postigla čak sedam poena u kratkom vremenskom intervalu, odvela Srbiju deset poena ispred i omogućila našim devojkama da lakše dišu. Međutim, kako je tekao ceo meč, tako se ušlo i u završnicu. Jednostavno nije moglo bez drame. Srbija je uspela da prokocka dvocifrenu prednost i da dopusti rivalkama da na tri minuta pred kraj dođu do izjednačenja. Sve to garantovalo je veoma uzbudljiv kraj meča.

Tek na minut pred kraj meča, Jelena Bruks je došla do prvog pogotka na čitavom meču, a vredi napomenuti da je šutirala čak devet puta. Poslednji minut doneo je potpuno rasulo u igri na obe strane, Srbija je u narednom napadu izgubila loptu i dozvolila gostujućim košarkašicama poslednji napad.

Krenule su Turkinje da "rešetaju". Šutirala je Čakir za tri poena, promašila, Srbija je dopustila ofanzivni skok Čanitez koja je potom promašila pod košem, napravila se tu velika gužva iz koje su srpske košarkašice nekako iskopale loptu i uspele da dođu do teške pobede.

Na kraju, vredi dodati da je najefikasnija u reprezentaciji Srbije bila Nikolina Milić koja je ubacila 17 poena, a da je Ana Dabović imala samo jedan poen manje. Odličnu partiju pružila je i Aleksandra Crvendakić koja je susret završila sa 14 postignutih poena. Sa druge strane, jedina koja se istakla bila je Kvanitra Holingsvort sa 17 poena.


SRBIJA - TURSKA 59:56

Arena: Hala sportova „Ranko Žeravica“, Novi Beograd
Gledalaca: 2.500
Sudije: Andris Aunkrogers (Letonija), Aleksej Davidov (Rusija), Kristaps Konstantinovs (Letonija)

SRBIJA: Crvendakić 14, Dabović 16, Jovanović N, Jovanović T 4, Milić 17, Bojović 1, Bruks 4, Butulija 3, Čađo, Miljković, Škorić, Stanaćev
TURSKA: Čakir 5, Čanitez 7, Erat, Holingsvort 17, Javuz 6, Ajdin 2, Bilgič 6, Gulčan, Aladag, Koksal 8, Senjurek 5, Topuz


Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: FIBA Euro Qualifiers


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara