Foto: AFP
Foto: AFP

Boston pred rekordnom 18. titulom! Dončić prvi put isključen u plej-ofu, Irving nije mogao sam

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.06.24. | 05:13

Dalas u poslednjoj deonici od -21 stigao do samo poena zaostatka, ali su onda odluku u svoje ruke preuzeli Džejlen Braun i Derik Vajt i odveli Seltikse do trećeg slavlja u finalnoj seriji – 106:99

Izgledalo je da će doći do novog rutinskog slavlja, na kraju se ispostavilo kao krvnički težak posao. Boston je u Amerikan Erlajns Centru umalo od gotovog napravio veresiju, imao je 21 poen prednosti na početku poslednje četvrtine, ali je domaćin uspeo da se vrati, stigne do minusa od samo jednog poena, ali nije imao snage za preokret – 99:106.

Boston je poveo sa 3:0 u finalnoj seriji i došao na korak od rekordnog 18. prstena NBA lige. Do titule će moći da stigne već za dva dana na ovom istom mestu. Koliko je težak, gotovo nemoguć, posao pred ekipom Džejsona Kida govori činjenica da niko u finalnoj seriji nije uspeo da nadoknadi zaostatak od tri poraza.

Izabrane vesti

Rešenje za potpuni povratak Dalasa u samoj završnici nije uspeo da pronađe Luka Dončić. Slovenački košarkaš je izgoreo u velikoj želji i prvi put u plej-ofu morao van terena četiri minuta pre kraja utakmice zbog šestog faula. To je značajno otupelo napadačke mogučnosti Maveriksa i omogućilo sastavu Džoa Mazule da mirnije odigra sam finiš meča.

Mevsi su u povratnički juriš krenuli onda kada su svi u dvorani mislili da je gotovo. Sastav Džoa Mazule je više od pet minuta delovao potpuno raspušteno na terenu, a kada đavo odneo šalu gostujuće redove su zatekli Džejlen Braun i Derik Vajt, koji su potezima u oba pravca bili najzaslužniji za treći trijumf Seltiksa u finačnoj seriji.

Boston je sredinom poslednjeg kvartala ušao u potpunu konfuziju na terenu, ali se Dalasu nije dalo da iz nekoliko napada u potpunosti anulira prednost gostiju. Na kraju, pod pritiskom Lukavog Džejlena Brauna, u ključnim momentima van terena je morao Luka Dončić, koji je dva vezana faula napravio praktično u istom minutu, što je skinulo kamen sa srca gostima. Čitav teret je pao na Kajrija Irvinga, koji je uspeo da smanji zaostatak na samo jedan poen (92:93), ali su Braun i Vajt ubacili pet vezanih poena i Boston se odlepio na "velikih" šest poena.

Sama završica utakmica pretvorila se na borbu „sam protiv svih“ – Kajrija Irvinga sa jedne strane i igrača Bostona. Iskusni bek je nakratko uspeo da razigra i Dereka Lajvlija, koji je vezao dva zakucavanja, ali su sa druge strane Braun i Vajt uspeli da pronađu rešenje i dovedu svoj tim do trijumfa.

Fantastični Irving je bio najefikasniji igrač utakmice sa 35 postignutih poena (tri skoka, dve asistencije) dok je Dončić ubacio 27 (šest skokova i šest asistencija). Ipak, još jednom se pokazalo da su Bostonova osnovna snaga timska igra i dugačka klupa. Najefikasniji je bio Džejson Tejtum sa 31 poenom, ali njega gotovo nigde nije bilo u samoj završnici. Srećom po goste, ključnu ulogu je preuzeo Braun, koji je ubacio poen manje, uz po osam skokova i asistencija. Vajt je ubacio 16 poena, uz pet skokova i četiri asistencije.

Dalas je bolje otvorio utakmicu i već u prvoj deonici imao 13 poena prednosti (25:12). Ipak, ta zaliha se ubrzo istopila, posle čega su se timovi do sredine treće četvrtine konstantno smenjivali u vođstvu. Boston je potom dodao gas i treći kvartal završio sa 15 poena prednosti (85:70), a početkom četvrte četvrtine i na maksimalnih +21 (91:70). Ipak, onda kao da je neko naredio sastavu Džoa Mazule da prestane da igra košarku u narednih šest minuta, što je domaćin umalo kaznio i stigao do senzacionalnog trijumfa, što bi u psihološki potpuno promenilo finalnu seriju NBA lige.



tagovi

Luka DončićKajri IrvingDerik VajtDžejlen Braun

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara