Matijas Lesor i Dejan Davidovac u borbi za lopti (©Starsport)
Matijas Lesor i Dejan Davidovac u borbi za lopti (©Starsport)

Borba za prvo mesto na Jadranu: Lesor promašio šut za plus u derbijima, Zvezdi mnogo lakši finiš sezone

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.03.22. | 08:06

Crveno-beli će do kraja regularnog dela sezone morati da preskoče Budućnost i Cibonu na strani, Igokeu kod kuće, dok će Partizan ukrstiti koplja sa Cibonom, Igokeom i Mornarom u Beogradu, a gostuje Budućnosti i Cedevita Olimpiji

Koštao je promašaj Matijasa Lesora pre gotovo četiri godine Crvenu zvezdu možda i titule u ABA ligi. Sinoć je možda Partizan koštao prvog mesta na tabeli regionalnog prvenstva pred doigravanje. Promašio je Lesor sa poludistance u poslednjim sekundama trećeg ovosezonskog derbija i propustio priliku da crno-belima obezbedi prednost u međusobnim duelima sa večitim rivalom. Partizan je slavio sa 98:84, ali je u prvom sudaru sa crveno-belima poražen 56:71, te je prednost ostala na strani čete Dejana Radonjića. Trijumfom su izabranici Željka Obradovića preuzeli čelnu poziciju, ali pored slabijeg skora u duelima sa komšijama imaju i meč više. Čini se i komplikovaniji raspored do kraja regularnog dela.

Posle pobede u 21. kolu, Partizan je prvi sa učinkom 17-3, dok Zvezda ima isti broj trijumfa, ali i poraz manje. U slučaju da oba tima ligaški deo okončaju sa istim brojem bodova, odlučivaće upravo međusobni susret. Zato je Lesorov šut nosio veliku važnost.

Izabrane vesti

Drže crveno-beli uprkos porazu i dalje sve u svojim rukama. Do plej-ofa ih čeka još sedam utakmica i sa sedam pobeda će se vratiti na vrh. Uz to, čini se da imaju i povoljniji raspored.

Naredni susret u Jadranskoj ligi odigraće 14. marta, kada u dvoranu "Aleksandar Nikolić" stiže Studentski centar koji je Zvezda ubedljivo savladala u Podgorici (99:67). Nakon toga gostuju Ciboni u Zagrebu (21. mart). Podigli su Cibosi formu, igraju sve bolje u poslednje vreme, pa su se u glavnom gradu Hrvatske probudile nade da se može i do plej-ofa (četvrtfinala). Ipak, ako je tradicija merilo, Zvezda je poslednji put pretrpela poraz od Cibone još u aprilu 2014. godine i to kod kuće. U dvorani "Dražen Petrović" ne zna za poraz više od 10 godina.

Ekipu Dejana Radonjića potom čeka susret sa Krkom kod kuće (25-28. mart), zatim gostovanje u Čačku (1-4. april) i duel sa FMP-om u Pioniru (8-11. april). Za preostala dva susreta termini još nisu određeni, a upravo bi ti mečevi mogli da budu od presudnog značaja.

Crveno-belima je ostalo da odigraju i odložene mečeve 15. i 16. runde. Protivnici će biti Budućnost i to u Podgorici, kao i Igokea u Beogradu. Sastav Aleksandra Džikića je porazom u Zadru ovog vikenda praktično ispao iz trke za čelnu poziciju, ali je jasno da neće tek tako odustati i da će učiniti sve da se aktuelnom šampionu revanšira za poraz u prvom delu sezone. S druge strane Igosi su jedini tim koji je Radonjićevoj ekipi naneo poraz pre Partizana (75:68). Svaki meč će ekipi Dragana Bajića do kraja ligaškog dela biti važan jer se bori za mesto u plej-ofu.

Od sedam utakmica koje očekuju Crvenu zvezdu do doigravanja najveće problemi bi ekipi Dejana Radonjića trebalo da naprave Budućnost, Igokea i eventualno Cibona. Sve ostale protivnike je u prvom delu sezone rutinski savladala osim Krke, ali sastav iz Novog Mesta važi za totalno drugačiju ekipu kada igra u svojoj Leon Štukelj dvorani i na strani.

Partizan ima šest susreta do kraja i utisak je prilično komplikovan raspored. Pored činjenice da mu predstoje naporni mečevi i u Evrokupu, ni u jedan od preostalih šest susreta ne ulazi kao apsolutni favorit.

Još nije poznato kada će odigrati odloženi meč 17. kola sa Cibonom, ali već u narednoj rundi (13. mart) Obradovića i njegove izabranike čeka jedan od najtežih zadataka - gostovanje u Morači. Dobili su crno-beli Budućnost u prvom delu sezone pred svojim navijačima (75:66), ali u Podgorici ne znaju za trijumf od 2014. godine (sedam utakmica).

Šest dana kasnije dočekaće nezgodnu Igokeu, a onda crno-beli putuju u Ljubljanu na megdan Cedevita Olimpiji - jedinom timu koji ih je uz Megu Mozzart i Crvenu zvezdu savladao ove sezone na Jadranu (25-28. mart). Ekipa Jurice Golemca je u usponu forme, vezala je devet pobeda u svim takmičenjima i osvojila Kup Slovenije. U Štark Areni je iznenada savladala Partizan sredinom decembra (96:89), mada se mora napomenuti da Obradović nije mogao da računa na Kevina Pantera na tom susretu. Vodiće se nesumnjivo velika borba u Stožicama.

Nakon toga početkom aprila crno-bele očekuje sudar sa Mornarom. Slavili su u Baru, ali tek u poslednjim sekundama (66:64), jasno je da će kod kuće biti favorit, ali neće im biti tako jednostavno protiv čete Mihaila Pavićevića kojoj polako izmiče i poslednji voz za doigravanje.

Za kraj regularnog dela (osim ako se nadoknada sa Cibonom ne zakaže kasnije) Partizan ide na noge Megi Mozzart, timu koji ga je šokirao početkom tekuće kalendarske godine. Mlada i energična ekipa Vladimira Jovanovića slavila je kao gost pred oko 3.000 gledalaca u Pioniru (93:90), možda tako i nanela Partizanu ključni poraz u borbi za prvo mesto. Nema sumnje da će Obradovićevi puleni biti dodatno motivisani da joj se revanširaju.

RASPORED CRVENE ZVEZDE U ABA LIGI

Crvena zvezda - SC Derbi 14.03.2022 (18.00)

Cibona - Crvena zvezda 21.03.2022 (18.00)

Crvena zvezda - Krka 25-28.03.2022

Borac - Crvena zvezda 01-04.04.2022

Crvena zvezda - FMP 08-11.04.2022

Odloženi

Budućnost - Crvena zvezda

Crvena zvezda - Igokea

RASPORED PARTIZANA U ABA LIGI

Budućnost - Partizan, 13.03.2022 (19.00)

Partizan - Igokea 19.03.2022 (19.00)

Cedevita Olimpija - Partizan 25-28.03.2022

Partizan - Mornar 01-04.04.2022

Mega Mozzart - Partizan 08-11.04.2022

Odloženi

Partizan - Cibona



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara