Isak Bonga sa saigračima (Star Sport)
Isak Bonga sa saigračima (Star Sport)

Bongi odmah skandirala cela Arena: Partizan Mozzart Bet silovito do +30

Vreme čitanja: 6min | sre. 25.09.24. | 20:50

Košarkaši Borca Mozzart celo poluvreme bili ravnopravan protivnik, kasnije je presudila razlika u individualnom i timskom kvalitetu

“Ma, nema te kiše koja može da nas spreči da dođemo i bodrimo Partizan“.

Zaličilo je da bi nevreme koje je u kasnim popodnevnim satima pogodilo Beograd moglo da bar delimično pokvari ili bar izmeni planove svima koji su imali u planu da iz Arene isprate premijeru Partizan Mozzart Beta u Jadranskoj ligi, ali kako reče na pešačkom prelazu jedan tata sa detetom dok su prelazili ulicu, nema te (prirodne) sile koja može da zaustavi vernu publiku da bude uz svoje crno-bele.

Izabrane vesti

Bilo je među pristalicama nekadašnjeg evropskog šampiona željnog iščekivanja da košarkaška sezona konačno počne, verovatno i namere nekih od njih da vidaju rane posle teškog poraza u 174. večitom derbiju... Partizan Mozzart Bet se odlučio da na otvaranju sezone otvori vrata košarkaškog zdanja u Bulevaru Zorana Đinđića i pogodilo se da je odluka bila potpuno ispravna! Jer preko 18.000 partizanovaca gledalo je siloviti start Parnog valjka i pobedu rezultatom 96:66 (24:19, 22:17, 31:12, 19:18).

Pobedu je učinkom obeležio Karlik Džons pošto je na svojih 14 poena imao samo dva promašaja iz igre (5/7, 3/4 za tri), Sterling Braun je upotpunio dobar utisak sa 11 poena, te po četiri uhvaćene i podeljene lopte, isti broj poena dopisao je i Aleksej Pokuševski, no ipak je posebne simpatije pokupio Isak Bonga. Svetski šampion sa Nemačkom doživeo je da mu na takmičarskom debiju za Partizan Mozzart Bet skandira cela Arena, da mu se pokloni i jasno stavi do znanja koliko ceni njegove nesporne kvalitete i to što je u samo nekoliko poteza izmenio ritam utakmice. Ubacio je 11 poena i pokupio šest skokova uz dve asistencije. Bilo je to u finišu treće četvrtine, kada je njegov izlazak na klupu pokrenuo lančanu reakciju, pa je odjednom celo gledalište skandiralo: "Bonga, Bonga, Bonga..."

Bilo je i razloga. Osim izuzetnih defanzivnih kvaliteta, mamio je uzdahe kvalitetnim potezima u napadu, pre svega šuterskim perfomansom kojim je doveo svoj tim u odličnu poziciju. Ife Lundberg se u naletu dobrog ritma tandema Karlik - Sterling nije previše gurao da iskoči u prvi plan, ali je pobedi doprineo sa osam poena i četiri asistencije. Dvejn Vašington je zabeležio 13, Frank Nilikina devet, a Mario Nakić dva poena, uz sedam skokova, od toga četiri u napadu. Tajrik Džons i Balša Koprivica podelili su po dve rampe, dok je Partizan utakmicu završio sa respektabilnih 56 odsto za tri (15/26). Premijeru su propustili još roviti Ajzea Majk i Arijan Lakić, kapiten Vanja Marinković zabeležio je minute posle povrede skočnog zgloba. Kod Borca Mozzart Paulijus Valinskas 12, Đorđe Gagić 13, a Justas Furnavičijus i Majkl Smit po 10 poena.

Gosti iz Čačka pokazali su zube, ali su igrali koliko im je Partizan Mozzart Bet dozvolio. Nešto više od jedne četvrtine rezultatska distanca između protivnika bila je jedan do dva poseda, a onda je domaćin u nekoliko serija uspeo da se odlepi na dvocifrenu prednost koju praktično više nije ni ispuštao do kraja. Logično i očekivano, jer su crno-beli tokom većeg dela u prvog poluvremena šutirali u impozantnim procentima, u jednom trenutku pre odlaska na odmor bilo je 7/9, a do pauze 8/14. U istom ritmu Partizan Mozzart Bet produžio je i utakmicu, nošen gromoglasnom podrškom navijača koji su jedva dočekali da u gotovo punom kapacitetu pozdrave svoje nove miljenike.

Drugo poluvreme Partizan je otvorio serijom 13:2, zaokruženom majstorskom sekvencom Isaka Bonge sa osam poena, odnosno dve trojke, te hicem Franka Nilikine i snažnim zakucavanjem Tajrika Džonsa. Odjednom, na semaforu je stajalo 59:38, a košarkaši Borca Mozzart dobili su kroz nepuna četiri minuta jasan putokaz šta treba da promene i poprave za neke ravnopravnije borbe. Jer ova to nije bila...

Željko Obradović je utakmicu započeo sa petorkom Nilikina – Vašington – Nakić – Džons – Dejvis, ali je već posle nepunih pet minuta morao istu da menja. Tačnije, Tajrika Džonsa koji je u uvodnim minutima susreta udario u ’tvrdo’ jer je naleteo na Đorđa Gagića. Nekadašnji srpski reprezentativac prilično je namučio energičnog dugajliju i naterao ga na tri lične greške u kratkom intervalu! Da li je i Džons malo potcenio rivala ili mu jednostavno Gagić nije legao, Obradović je zbog problema sa faulovima svog centra morao da zameni Aleksejem Pokuševskim kome definitivno treba još vremena da se navikne na prilike evropske košarke i Partizanov sistem... Jer, čim se malo opustio pred kraj susreta, odmah je i njemu laknulo. Vratio se Tajrik Džons na parket u drugih dvadeset minuta i osetilo se doza olakšanja i kod njega, pa je publiku počastio novim atraktivnim zakucavanjima iz svog repertoara.

Đorđe Gagić i Justas Furmanavičijus, nedugo zatim i Dionte Boldvin naterali su crno-bele da već na startu brzo podignu radnu temperaturu. Dvejn Vašington bio je najviše raspoložen na početku, da drži ravnopravnu borbu na parketu, Mario Nakić da pokrije sve kritične tačke... Ipak, trojka Karlika Džonsa za 16:15 pokrenula je Partizan Mozzart Bet, a dalekometni hitac Sterlinga Brauna koji je susret počeo sa klupe doveo je Sašu Ocokoljića da uzme tajm-aut jer se osetilo da protivnik hvata sve ozbiljniji zalet.

Iako se Borac Mozzart borio koliko je mogao, dva dobra napada, praćena sjajnom egzekucijom timske odbrane u nekoliko navrata, odlepili su Parni valjak. Ife Lundberg je vezao treću ekipnu trojku i ubrzo je domaćin posle Karlikove precizne lopte sa poludistance kompletirao seriju 11:3 za prvo dvocifreno vođstvo (30:20).

Džons i Smit (Star Sport)Džons i Smit (Star Sport)

Uspeo je Borac Mozzart nakratko da uzvrati, te vezanim poenima Ćurčića i Smita prepolovi zaostatak, ali to kao da je samo dodatno ’zapalilo’ crno-bele da pokažu ko je gazda. Obradovićev tajm-aut iznedrio je ulazak Isaka Bonge čija je pojava na parketu u potpunosti okrenula tok utakmice. Gosti nisu imali rešenje za njegovu atletske i fizičke kvalitete, ali i mirnu, sigurnu, preciznu ruku koja je krckala samopouzdanje rivala do te mere da je prednost iz minuta u minut konstantno rasla!

Sa njegovim ’navlačenjem’ odbrane dodatno su se oslobodili Karlik Džons i Sterling Braun koji su pocepali mrežicu koša i maltene već tada najavili prvu, ujedno i prilično ubedljivu pobedu. Susret se, uz nesporno veliku želju gostiju da se u što boljem svetlu predstave beogradskoj publici, brzo pretvorio u šou za publiku koja je u istom i te kako uživala! Na kraju treće deonice bilo je 77:48, ista je bila i presudna za dalji tok jer se završila rezultatom 31:12. U momentu poslednjeg zvuka sirene - 96:66.

Partizan Mozzart Bet 29. septembra gostuje Spartaku u Subotici, a onda 3. oktobra idu na noge Baskoniji.

PARTIZAN MOZZART BET - BORAC MOZZART 96:66

(24:19, 22:17, 31:12, 19:18)

Beogradska arena

Sudije: Milovoje Jovčić, Tomislav Vovk, Ivan Stefanović.

PARTIZAN MOZZART BET: Dejvis 4, Lundberg 8, K. Džons 14, Nilikina 9, Vašington 13, Koprivica 5, Nakić 2 (8sk.), Marinković, Pokuševski 11 (6sk.), Braun 11 (4as.), Bonga 11 (6sk.), T. Džons 8.

BORAC MOZZART: Dejvidson. Boldvin 7, Radović, Pavićević 6 (7sk.), Nikolić 4 (6sk.), Jošilo 4, Ćurčić, Furmanavičijus 10, Smit 10, Gagić 13, Manojlović, Valinskas 12.

JADRANSKA LIGA - 1. KOLO

Petak:

Cibona - Zadar 69:87

/Ročak 18 - Gegić 30/

Subota:

Split - Igokea 74:79

/Šorter 17 - Džons 13/

Mornar - Budućnost 51:98

/Smit 16 - Morgan 16/

Nedelja:

Dubai - Crvena zvezda 86:84

/Mejson 18 - Kalinić 16/

Krka - Mega 70:80

/Persons 21 - Petrović 19/

FMP Železnik - Cedevita Olimpija 75:62

/Tasić 23 - Robinson 18/

Sreda:

Partizan Mozzart Bet - Borac Mozzart 96:66

/K. Džons 14 - Gagić 13/

Četvrtak:

19.00: Studentski Centar - Spartak Subotica

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetBorac MozzartKK Borac ČačakĐorđe GagićSterling BraunKarlik DžonsDvejn VašingtonABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara