Bolonja je opet mesto istorije, Partizan je u četvrtfinalu Evrokupa uz epsku partiju Voldena!

Vreme čitanja: 4min | sre. 05.02.20. | 22:00

I tamo Partizan ide sa prvog mesta

Paladoca je Partizanova talija! Partizan je iz dvorane u Bolonji 1992. godine prošao u završnicu Evrolige, a večeras je uspeo da nadigra tim Aleksandra Đorđevića rezultatom i da izbori direktan plasman u četvrtfinale Evrokupa! I to sa prve pozicije na tabeli što će mu omogućiti prednost domaćeg terena. Fantastičan uspeh za ekipu Andree Trinkijerija. Iako je gubio na poluvremenum tim Andree Trinkijerija uspeo je da ostvari uspeh, a to je sve uživo pratio niko drugi do Saša Danilović, legenda oba kluba.

Crno-beli su odličnom partijom u drugom poluvremeu uspeli da anuliraju prednost Virtusa, a onda i u samoj završnici da se domognu prvog četvrtfinala Evrokupa. Uz fenomenalnu partiju maestralno Korija Voldena, koji je bio nerešiva engima za domaći tim i apsolutni junak velike Partizanove pobede - 84:82.

Izabrane vesti

Bek Parnog valjka je odigrao perfektnu utakmicu, sa 29 postignutih poena, pet skokova, dve asistencije i 33 indeksna poena. Odlično je šutirao iz igre (9/14), bio hladnokrvan sa linije penala, ali što je najvažnije - pogađao je onda kada se lomio meč i stizala prednost rivala.

Virtus je početkom treće četvrtine imao maksimalnih 15 poena prednosti (52:37), ali je Trinkijerijev tim tu zalihu protivnika postepeno topio i na kraju potpuno istopio. Ključni trenutak utakmice bila je i ukradena lopta Zagorca i poeni zagorca za vođstvo crno-belih 25 sekundi pre kraja (83:82). Potom je Miloš Teodosić promašio šut za tri poena, a Volden sa linije penala stavio tačku na dramatičnu završnicu.

Partizan je ovom pobedom obezbedio prvo mesto u grupi E TOP 16 faze takmičenja i prednost domaćeg terena do samog finala. Uz pretpostavku da će savladati Trento u poslednjoj utakmici.

U prvom poluvremenu Partizan nije igrao odbranu kao što zna, a to su obilato koristili vidno motivisani Marković i Teodosić pa su već posle 20 minuta bili dvocifreni. Partizan je opet igrao u dvorani iz koje je 1992. godine otišao na Fajnal for Evrolige, a potom je i osvojio. Nadali su se crno-beli da bi ovoga puta umesto Fajnal fora mogli da overe prvo mesto i prolazak u četvrtfinale.

Utakmica je počela na neobičan način jer se igralo bez poena skoro tri minuta, a ona su to prekinuli Janković dvojkom i Teodosić trojkom. Sve je to sa strane posmatrao Predrag Danilović, legenda i Virtusa i Partizana, a sa klupe Aleksandar Đorđević legendardni košarkaš crno-belih. Sada trener Virtusa.

Partizan je na ovoj utakmici tražio trijumf sa kojim bi sa prvog mesta prošao u četvrtfinale. Nije to bio lak zadatak jer je atmosfera u dvorani Paladoca bila specifična, a domaći navijači su, zajedno sa oko 300 pristalica crno-belih koji su doputovali u Bolonju, napravili dobru atmosferu.

Crno-beli su igali bez Redžija Redinga, dok za domaćina nije nastupio važan igrač Gejns, pa je Virtus sa te strane imao minus. Teodosić je imao veliku želju da odigra bolje nego u prvom duelu, pa je od starta utakmice krenuo sa atacima, dok mu je sa druge strane kontratežu pravio Janković sa četiri poena. Prvi problem za crno-bele nastao je kada je Rosi dao trojku, a odmah zatim Trinkijeri dobio tehničku grešku. Međutim, Partizan se brzo izborio i vratio meč u egal dok su sa tribina Paladoce navijači pružali snažan vetar u leđa svojim ljubimcima. Partizan napadački nije briljirao i u prvih 10 minuta dao je samo 13 poena.

Marković je davao takt domaćem timu igrom u odbrani, ali i napadu kada je ubacio trojku, a onda i dodao dva poena posle skoka u napadu. Videla se velika želja kod domaćih igrača da vrate crno-belima zdravo za gotovo, atmosfera u dvorani bila je osvetnička, ali i puna poštovanja sa sve srpskom zastavom među najvatrenijim pristalicama.

S trojkom Birčevića Partizan je junački uspevao da se održi u igri, da odbije taj prvi napad, a onda i da još jednom trojkom, ovoga puta Voldena, dođe na dva poena zaostatka. Zaista je košarkaš Partizana odigrao sjajno poluvreme. Odgovor Virtusa došao je preko veoma nadahnutog Markovića, nadovezali su se i neki srećni pogoci, pa je domaćin ekspresno otišao na 11 poena razlike.

Loš ukus u ustima, pored rezultata (47:35), posle 20 minuta igre Partizan je imao jer se i Nemanja Gordić povredio prilikom doskoka i deluje da je povredio levi skočni zglob. Saigrači su mu pomogli da napusti parket. Naravno, najpozitivnija je bila napadačka igra Korija Voldena koji je u prvom poluvremenu ubacio 15 poena i držao je svoj tim u igri.

Dao je Kori nadu crno-belima da mogu do preokreta. Morao je Andrea Trinkijeri nešto da promeni kako bi izbegao ishod koji se nazirao… I ta energija je došla početkom treće deonice sa pogocima Voldena i Pejdža. Gordić nije bio ni na klupi, ali se Partizan nije predavao. Dobar šut sa distance omogućio je beogradskom timu da spusti razliku ispod 10 poena, a Mekadu je donosio skokove i poene iz reketa. Mladi Trifunović je dodao dve vezane trojke.

Partizan je stegao odbranu, digao borbenu gotovost na viši nivo, Jaramaz je na sve to ubacio sjajnu trojku, a sve je to bilo dovoljno za minus od pet poena na ulasku u poslednju četvrtinu, gde se sve okrenulo u korist Parnog valjka.

VIRTUS - PARTIZAN 82:84
/18:13, 29:22, 21:28, 14:21/

Dvorana: Paladoca
Sudije: Huan Garsija, Ersan Kartal, Saulius Racis

VIRTUS BOLONJA: Marbl 3, Pajola, Baldi Rosi 3, Marković 17, Riči 9, Delija 2, Korno 3, Hanter 5, Vims 5, Nikolić, Teodosić 24, Gembl 11.

PARTIZAN: Volden 29, Zagorac 4, Pejdž 6, Gordić 1, Mekadu, Jaramaz 6, Veličković 5, Birčević 6, Janković 4, Tomas 10, Trifunović 8, Mozli 5.

Foto: MN press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara