Bogdan Bogdanović na utakmici protiv Grčke (©Star Sport)
Bogdan Bogdanović na utakmici protiv Grčke (©Star Sport)

Bogdanović: Favoriti smo za medalju, nadam se da smo konačno zaslužili zlato

Vreme čitanja: 5min | pet. 26.08.22. | 12:01

"Jaramaz je iskoristio priliku. Svaka mu čast, zaslužio je to na neki način. Ima mnogo prostora i za ostale. Stvarno imamo tim. Uvek smo bili tim, ali sada stvarno imamo. Posao koji su uradili Kalina i Luča možda se ne vidi u statistici, ali oni su se istrošili maksimalno na Janisu, da pomažu, da rotiraju…"

Srpski reprezentativac i as Atlante, Bogdan Bogdanović, organizuje u petak i subotu na terenima Partizana na Kalemegdanu, šesti košarkaški BB kamp. Moto ovosezonskog kampa je "Povratak osnovama".

Izabrane vesti

"Moje viđenje kako treba pristupiti košarci je da se vratiš početnim koracima. Ako znaš osnove na pravi način, posle je sve lakše graditi. To je prava stvar gde možemo početnike, ali i one koji su malo iskusniji, da ubedimo koliko je važno. Ume da bude dosadno, misliš da si već to prošao, ali upornost i strpljenje su najvažnije u procesu napredovanja. Na tome i radimo sa klincima. Oni se obraduju, bude im drago kad nauče jednostavan pokret, znam im reakcije. Neko doživi prijateljstvo, imamo razne goste kampa koji se javljaju, dolaze od prve godine, a sad su u publici. Hvala Adidasu na svemu što je obezbedio, kao i ostalim sponzorima kampa. Bez njih ne bi to izgledalo ovako", rekao je Bogdan prilikom druženja sa novinarima.

Neizostavna tema je bila jučerašnja pobeda reprezentacija kojoj Bogdan, zbog operacije kolena, nije mogao da pomogne ovog leta.

"Jako bitna pobeda, pre svega. Žao mi je što smo izgubili Vasu za Tursku. To mi je krivo, ali je mnogo važan trijumf. Ipak, to mora da se zaboravi. Turci su nezgodni, igraju dobro. Iz moje matematike, to je najvažnija utakmica. Treba nastaviti sa energijom i pritiskom koji nam odgovara. Mislim da kada imamo pritisak, probudi se hemija. Sviđa mi se energija u ekipi. Naravno da mi je krivo što nisam tu. Deo sam tima, ali ne mogu da igram, to mi je teško. Ali navijamo svi. Svi smo sada fanovi. Nadamo se da će prvo pobediti Turke, pa posle razmišljati o Evrobasketu."

Turska?

"Naš napad je neverovatan s Jokićem koji dominira u svakom pogledu. Znamo da njega moraju da udvajaju i on pronalazi igrače mnogo lako. Ubacićemo šuteve, oko njega smo svi bolji još 50 odsto. Samo moramo da popravimo odbranu u tranziciji i izgubljene lopte. A Turci su mladi, vole da igraju brzo, svi šutiraju. I, kao i ostali, mnogo bolje igraju kod kuće. Biće to teška utakmica, mora da se drži pritisak, da ne bude da smo dobili Grke i rešili smo sve. Ovo je najvažnija utakmica."

Evrobasket?

"Mnogo verujem u naše momke. Čak i kad smo igrali Svetski kup. To je slična ekipa. Postoji energija, hemija, probudilo se nešto novo. Drago mi je da igramo dobru i lepu košarku, publika uživa u tome što priređujemo – ekstra pas, čitanje... Sve kreće od Joke. Favoriti smo za medalju, nadam se da smo konačno zaslužili zlato. Jako je teško prvenstvo. Na prethodnom Mundobasketu nismo uspeli, ali sada treba da uživamo u onome što nam momci priređuju."

Atmosfera u reprezentaciji?

"To je nešto najlepše. Posebno u Beogradu. Retke su to situacije, familijarna atmosfera. Šaljemo i mi kao zemlja, kao nacija, lepu sliku. Čuo sam mnogo pozitivnih komentara sa strane. Stvarno je fenomenalno, mislim da će to njima dati energiju. Retko se to dešava i baš se pamti. Samo pozitivno."

Povreda Micića?

"Takav je sport. Moraš da budeš spreman. Jaramaz je iskoristio priliku. Svaka mu čast, zaslužio je to na neki način. Ima mnogo prostora i za ostale. Stvarno imamo tim. Uvek smo bili tim, ali sada stvarno imamo. Posao koji su uradili Kalina i Luča možda se ne vidi u statistici, ali oni su se istrošili maksimalno na Janisu, da pomažu, da rotiraju… Ima mnogo toga. Ali sve kreće od zajednice, od tima. Mnogo je lepo gledati našu košarku sa strane. Uživao sam. Bilo je fenomenalno."

Emocije?

"Kad sam ulazio… Nisam bio dve godine ovde. Ne znam ni da li bih igrao OI, ali kvalifikacije nisam stigao. NBA je zabavnija priča, nije taj pritisak. Ali u Areni se oseća moranje da se pobedi. A to je lep osećaj, drugačije su emocije. Uživanje je u tome".

Ko su još favoriti?

"Nisam mnogo gledao pripreme. Kao i svake godine: Slovenci su broj jedan po mom mišljenju. Francuska, Litvanci su uvek nezgodni, imaju tim, jaki su. Evrobasket je mnogo težak, nema loših ekipa. Stvarno je teško uzeti medalju. Videćemo, svako može."

*** Postani LEGENDA u svom kraju, osvoji teren za basket ***

Kamp?

"Menjamo smer s vremena na vreme. Kako direktor kaže – moja sestra. Sve zasluge njoj i njenom timu. Oni mi mnogo olakšavaju posao što se tiče ideje, kampa, smisla. Nama je uvek smisao zabava s decom. Lepa sećanja. Taj momenat se zabeleži u detinjstvu i nikad se ne zaboravi. To pokušavamo kroz najlepši, najprirodniji mogući način. Da im priuštimo zabavu i košarku. Upoznavanje, druženje i mislim da radimo fenomenalnu stvar. Svake godine drugačije. Ubacujemo nove stvari, gledamo i da proširimo kamp u budućnosti. Ali nigde se ne zalećemo. Ne preduzimamo korake koje ne garantujemo da možemo da ispunimo. Time sam zadovoljan. Mnogo sam srećan što je kamp u Beogradu, to je od velikog značaja i za grad i za mene samog koji sam odrastao ovde."

Partizan?

"Naravno, tu sam ponikao i gledam sa ogromnom strašću, ljubavlju. Drago mi je da su se vratili u Evroligu. Iskreno mi je drago što su oba tima u Evroligi, mislim da to znači našoj košarci. I da će derbi ponovo biti pravi, jaki i da nema apsolutnog favorita. To je draž. Obe ekipe su pojačane. Partizan je zadržao kostur, dodao igrače. Biće interesantno. I biće lepo".

Sredstva od kampa biće iskorićena za obnovu OŠ Pavle Savić u Mirjevu.

"Naša ideja je da izgleda sve bolje, da priključimo sve više dece u Srbiji i sa ostalih prostora. Da vratimo košarci šta je nama dala. Vidim sebe kroz ove klince, bio sam u njihovim godinama, znam kako je kad vide profesionalnog igrača, idola, susret sa realnošću", nije Bogdan zaboravio odakle je krenuo na put ka svetskom košarkaškom sazvežđu.



tagovi

Bogdan Bogdanovićkošarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara