Pokuševski, Bogdanović, Micić i Jović (©AFP)
Pokuševski, Bogdanović, Micić i Jović (©AFP)

Bogdan, Vasa, Pokuševski i Jović da odmore, pa pripreme za Pariz; Svi ostali na čekanju

Vreme čitanja: 6min | čet. 02.05.24. | 11:31

Četvorica kandidata za dres reprezentacije već završili sezone, kao i Tristan Vukčević koji prikuplja papire kako bi mogao da bude u konkurenciji

Sladili su se neki posle eliminacije Los Anđeles Lejkersa i zatim Finiks Sansa, uz opasku da sada Lebron Džejms, Stef Kari, Kevin Durent, Entoni Dejvis i Devin Buker mogu zajedno u Kankun na odmor. Posle Majamijeve eliminacije od Bostona može da im se priključi i Bem Adebajo, mada se i srpskih internacionalaca na prinudnom odmoru od prethodne noći proširio za Nikolu Jovića.

Otkrovenje prošlogodišnjeg Mundobasketa u Manili stavilo je tačku na solidnu klupsku sezonu sa Majamijem. Trener Erik Spolstra nahvalio je 20-godišnjeg reprezentativca Srbije i poručio da od njega zahteva najviši standard, kako bi postao šampionski kalibar igrača, ali i da bi prvo voleo da se Jović dobro odmori, pre nego što otvori novo poglavlje i započne pripreme za Olimpijske igre u Parizu, odnosno grupnu fazu u Lilu.

Izabrane vesti

Selektor Svetislav Pešić je u nedavnom intervjuu za Večernje novosti rekao da pripreme reprezentacije zvanično počinju 17. juna, tako da Jović, a od ranije kapiten Bogdan Bogdanović, Vasilije Micić i Aleksej Pokuševski imaju još mesec i po dana do početka rada na ostvarenju zajedničkog cilja, a to je medalja u Parizu.

U taj period treba da stanu odmor, verovatno i unapred planirani individualni rad, s tim da se vodi računa o ograničenjima za NBA košarkaše zbog pokrivenosti osiguranja. Podsetimo, prema dogovoru FIBA i NBA, osiguranje pokriva maksimalno 28 dana boravka u reprezentativnom programu pre početka takmičenja.

Bogdanović i Jović su maltene iz Mundobasketa ušli u NBA sezonu i odmor će im biti neophodan kako bi što spremniji dočekali najvažniji sportski događaj, te sanirali eventualne povrede.

Micić je prošlog leta preskočio reprezentativnu akciju pošto je želeo da se fokusira na tranziciju iz Evrope u NBA. Taj put bio je dugačak i trnovit, uprkos tome što je u NBA stigao kao dvostruki uzastopni osvajač Evrolige i MVP. Sa one strane Atlantika morao je da krene od nule i kod Marka Degnolta nije dobio ni minutažu, ni ulogu kakvoj se nadao. Doduše, malo ko je mogao da pretpostavi da će najmlađi tim lige tako brzo da procveta i da će uraditi sve što dosad jeste, pa je samim tim i razumljivo zašto trener Oklahome nije želeo da remeti uspostavljenu hemiju u svlačionici. Prelazak u Šarlot dao je Miciću šansu da pokaže šta zna i da je dostojan statusa NBA košarkaša. Odigrao je kvalitetna dva meseca u Hornetsima i po završetku takmičenja jasno je poručio da je spreman za Pariz i da se posveti reprezentaciji. Micić trenutno uživa u slobodnim danima, nedavno je bio na Alijanc Areni gde je sa Krunoslavom Simonom ispratio polufinalni meč Bajerna i Real Madrida u Ligi šampiona.

Sa Pokuševskim je situacija bila nešto drugačija. On se dugo mučio sa povredama i vremenom je izgubio status u Tanderima, pao je skroz u drugi plan i poput Micića za njega više nije bilo mesta u sastavu. Transfer u Šarlot mu je omogućio da se oslobodi lanaca i konačno zaigra takmičarsku košarku, mada ambicije tima iz Severne Karoline nisu bile bog zna kakve, ali mu je Stiv Kliford dao šansu koju je ovaj iskoristio.

On je u nedavnom razgovoru za Mozzart Sport poručio da bi voleo da zaigra u Parizu i da se nada pozivu selektora. Za njega će potencijalno velika prepreka ka ostvarenju tog sna biti to što ga Svetislav Pešić nijednom nije video na delu u reprezentaciji. Ulog na Olimpijskim igrama je veliki, pritom se iskusni stručnjak uvek vodio pričom da “tim ne čini 12 najboljih, već 12 koji najbolje funkcionišu“, a takođe i treba voditi računa o tome da se ne kvari ono što je napravljeno u Manili prošlog septembra... Ali, nikom mesto u reprezentaciji nije unapred garantovano, što znači da će svako da dobije šansu da pokaže svoju vrednost i pripadnost timu koji će otputovati za Lil i kasnije Pariz.

Tako se šansa potencijalno otvara i Tristanu Vukčeviću. Posle prašine koju je Janis Adetokunbo digao u javnosti izjavom kako mu je Tristan poručio da bi voleo da zaigra za Grčku, obelodanjeno je da košarkaš Vašington Vizardsa uveliko prikuplja dokumentaciju kako bi mu FIBA odobrila promenu 'košarkaškog državljanstva' i potencijalno zaigrao za Srbiju. On je u mlađim kategorijama nastupao za Grčku, odakle je otišao u Real Madrid i stekao uslove da zaigra za Španiju. Po majci bi teoretski mogao da obuče dres Švedske, po ocu Bosne i Hercegovine, a pošto je sam rođen u Italiji i za Azure. Ipak, njegov izbor je Srbija.

Njega je selektor Pešić želeo da vidi u dresu Srbije i na početku kvalifikacija za Evrobasket, ali to nije bilo moguće jer tada još nije napunio 21 godinu, što je jedan od preduslova za promenu reprezentacije.

Osim Bogdanovića i Jovića, ostali osvajači svetskog srebra su i dalje u klupskim sezonama. Nikola Milutinov i Filip Petrušev još sa Olimpijakosom jure plasman na Fajnal for Evrolige – Barselona vodi sa 2-1 u seriji – i ostaje im plej-of grčke lige. Vanja Marinković je u sredu uveče zatvorio evropsko poglavlje sa Baskonijom. Ostaje mu završnica ACB lige, mada je klub iz Baskije jako blizu toga da se posle četiri decenije ne plasira u plej-of španskog prvenstva! Stefan Jović sa Valensijom nije uspeo da stigne do plej-ofa, ali je za razliku od Vanjine Baskonije gotovo siguran učesnik doigravanja ACB.

Ni Ognjen Dobrić nema obaveza u Evroligi, ali je Virtus jedan od dva glavna kandidata za titulu u Italiji i pritom tamošnja liga je jedna od retkih u Evropi u kojoj se finale igra po NBA principu, na četiri dobijene utakmice iliti maksimalno sedam odigranih. Marko Gudurić je na pragu odlaska na F4 Evrolige sa Fenerbahčeom, a uz to igra za titulu u Turskoj.

Dušan Ristić još igra drugu ligu Španije sa Burgosom, Dejan Davidovac i Aleksa Avramović su sa večitima glavni kandidati za finale ABA lige, posle čega sledi Superliga koja bi trebalo da se završi sredinom juna.

“Amerikanci mogu da objave tim, jer se kod njih sve zna. Zna se kad se završava ligaški deo sezone, prva runda plej-ofa, druga, kad se igra finale. Kod nas se ništa ne zna i ne možemo da pravimo konačan izbor, jer ne zavisi samo od nas. Primera radi, KLS je donela odluku da poslednja utakmica bude 17. juna, a mi tog dana počinjemo pripreme. Svima su puna usta reprezentacije, postoji deklarativna podrška, ali suštinska apsolutno ne postoji“, rekao je Pešić za Novosti.

Što se ostalih tiče, znamo da su Nemanja Nedović i Nikola Kalinić završili sa reprezentacijom, Nemanja Bjelica je okončao igračku karijeru. Vladimir Lučić je uspeo da se oporavi od teške povrede nakon višemesečnog odsustva i za Mozzart Sport je izjavio da mu je želja da zaigra u Parizu.

Uz još nekoliko potencijalnih kandidata, za kraj ostaje najbolji košarkaš sveta – Nikola Jokić. Čovek koji se bliži trećem MVP priznanju jedini je preostali aktivni srpski košarkaš u NBA plej-ofu i Denver je među kandidatima za šampionski prsten. Njegovo učešće na Igrama je opet najveća misterija. On bi teoretski u NBA sezoni mogao da ostane do 24. juna, kada bi se potencijalno igrala sedma utakmica finala, dok pripreme reprezentacije po Pešićevoj najavi kreću sedam dana ranije.

“Javno mnjenje i vas medije najviše zanima hoće li Jokić da igra. Već ste dosadni sa tim. Naravno, važno je ko će da igra. Možeš da praviš planove, ali moraš da imaš argumente, a najvažniji argumenti su igrači sposobni da ulože svu mentalnu i fizičku snagu. I moraju da budu zdravi. Većina liga završava se u trećoj nedelji juna, ako Denver ode u finale igraće negde do 20. juna, a mi pripreme počinjemo 17. juna. Traže se rezultati, ali ne postoji automatizam. Kažeš šta želiš i stigneš do cilja. Moraš da se pripremiš“, poručio je selektor za Novosti.

Teško je selektoru i njegovim saradnicima da prave dugoročne planove, kada ne znaju kada će ko da da završi sezonu. Još je teže igračima, jer su pod velikim optrećenjem. Ne samo da im se smanjuje broj dana za bilo kakav predah, već praktično više ni nemaju mogućnost da isplaniraju vreme za sebe i porodicu nego iz jedne, kroz leto u reprezentaciji, ulaze u narednu sezonu.

Izazov je veći, samim tim i nagrada. Deo ekipe već može da odmori, ostali će da se priključe u hodu...


tagovi

Nikola JovićVasilije MicićAleksej PokuševskiBogdan Bogdanovićkošarkaška reprezentacija SrbijeOlimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara