"Miloš Teodosić je uz Ercega i Markovića bio jedan od učesnika čuvene utakmice"
"Miloš Teodosić je uz Ercega i Markovića bio jedan od učesnika čuvene utakmice"

Bilo i ne ponovilo se - još se pamti dan kada je Finska bacila Orlove na kolena! Danas je vreme da se naplate računi

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.09.15. | 10:12

Pre nešto više od sedam godina skandinavska ekipa porazila je Srbiju u kvalifikacijama za Evrobasket 2009. godine. Danas su uloge znatno drugačije...

Miloš Teodosić je uz Ercega i Markovića bio jedan od učesnika čuvene utakmice

Posle četiri odigrane utakmice osmine finala na Evropskom prvenstvu i jednog iznenađenja, došlo je vreme da i košarkaška reprezentacija Srbije zaigra u nokaut fazi i nastavi svoj put do nebeskih visina. Na današnjem programu je meč sa Finskom (14.30, RTS 1), a vojska Aleksandra Đorđevića važi za apsolutnog favorita. 

Izabrane vesti

POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA OVU UTAKMICU

Posle početka šampionata kakav se samo može sanjati i pet beskrajno značajnih pobeda u najtežoj grupi na šampionatu, srpski asovi žele da nastave da „lete“ na talasu vrhunske forme i 13 uzastopnih trijumfa, ostvarenih od početka priprema, pa do kraja grupne faze. 
"Mi uvek verujemo u našu snagu! Maksimalno smo se koncentrisali samo na svaku sledeću utakmicu. Odradili smo sjajan posao u grupi i idemo dalje. Umor stiže polako, ali najbitnije je da na kraju budemo najbolji. Tako to rade prave ekipe", poručio je Marko Simonović pred duel sa Finskom. 

POGLEDAJTE SPECIJAL U KVOTAMA POSVEĆEN EVROBASKETU

Finska se u dosadašnjem delu Evrobasketa pokazala kao neugodan protivnik, a Simonović opominje da takvom takmacu ne treba ostavljati previše prostora za manevar.
"Polovina žreba u kojoj se nalazimo ima jake reprezentacije. Hrvatska je dobra, Litvanija takođe, Italijane već znate. Znamo da nas očekuje velika borba i zbog toga moramo da budemo spremni za svako naredno iskušenje", istakao je Simonović

S druge strane najbolji finski košarkaš Peteri Koponen ima ogroman respekt prema jednoj od najboljih evropskih selekcija, ali poručuje da to neće sprečiti kompletnu finsku ekipu da se svim silama ustremi ka pobedi. Kao što je i juče bilo najavljeno, utakmicu protiv Srbije odigraće i bek šuter Džamar Vilson, koji je u finišu grupne faze imao problema sa povredom.
"Srbija ima verovatno najboljeg plejmejkera (Miloša Teodosića) i najbolju ekipu u Evropi! Nemamo drugog izbora osim pobede. Moramo da uđemo jako u taj meč i, ako budemo imali šuterski dobar dan, imamo šanse za pobedu", rekao je Koponen, drugi najbolji strelac tima i daleko najbolji asistent. 

Ma koliko čudno zvučalo, pamte Finci, ali i srpski košarkaši, vreme kada su Skandinavci uzeli meru Orlovima... U meču odigranom pre tačno sedam godina, u sklopu kvalifikacija za Evrobasket 2009. u Poljskoj. 

Sastav Srbije sa pomenutog meča

Bilo je to vreme tranzicije, posle čuvenih „Moskitosa“ Zorana Moke Slavnića, koji su na Evropskom prvenstvu 2007. pali najniže u istoriji srpske košarke. Bilo je to vreme kada je Dušan Ivković odlučio da uzme „vreli krompir“ u svoje ruke i pokuša da podigne posrnulog giganta, koji je pre toga godine i godine proveo u blatu prelaznog perioda između zlatnih generacija i nekih novih naraštaja. 

Tog 30. avgusta 2008. godine Finska i Srbija sastali su se u gradiću Vanti, koji će zauvek ostati upamćen kao mesto gde su Orlovi doživeli možda i najteži poraz u novijoj istoriji. Rezultat na kraju susreta bio je 80:77, ali mnogo više od samog rezultata u srpskoj javnosti tada stekao se utisak da Srbija može da doživi pravi debakl i ne prođe kvalifikacije. Srećom, to se nije dogodilo, a svi dobro pamtimo šta je Ivković uradio sa svojim učenicima godinu dana kasnije. 

Interesantno, iz pomenute utakmice odigrane pre sedam godina obe selekcije i danas imaju po tri igrača: Miloša Teodosića, Stefana Markovića i Zorana Ercega sa jedne i Peterija Koponena, Šona Hufa i Tuku Kotija

Srećom, danas su vremena potpuno drugačija i sada je vreme za naplatu starih računa. 

Ako je suditi prema poslednje tri utakmice koje je srpski nacionalni tim odigrao u grupnoj fazi, očekujte pobedu uz manje poena u odnosu na zadatu granicu. Verujemo mi u napadački arsenal Orlova, ali isto tako verujemo i u defanzivnu silu tima Aleksandra Đorđevića, koja može da svede Fince na mali broj ubačenih poena. A za to im neće biti potrebno mnogo. Tačnije, da se prilazi košu zatvore Eriku Marfiju i Koponenu i najveći deo posla je odrađen.

Kvota na "1&up<" u kladionici MOZZART BET iznosi 1,98. 

Šta vi mislite, koji bi tip mogao da bude najigraniji danas, što se tiče susreta Srbije i Finske? Naravno, uz "1 bezh"...

(FOTO: MN Press)


tagovi

Zoran ErcegStefan MarkovićMiloš Teodosićkošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija FinskeEvrobasket 2015

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara