BB šou u Kazanju, Zvezdi TOP 8 na vidiku!

Vreme čitanja: 5min | pet. 27.12.19. | 19:51

Bili Beron i Lorenzo Braun odveli crveno-bele do sedme evropske pobede u sezoni - 65:58

Možda ne mogu da padnu skalpovi nikad lošije Baskonije ili “mamurnog“ Asvela u Beogradu, ali zato Crvena zvezda zna da pravi razna čuda kada je van svoje zemlje! Tokom one dve sezone kada je Uniks nastupao u Evroligi Kazanj je uspeo da odoli ofanzivi crveno-belih, ali ove ledene decembarske večeri pokoren je i taj grad u srcu pokrajine Tatarstan! Nešto više od 3.000 gledalaca u kazanjskoj dvorani videlo je BB šou u režiji Bilija Berona i Lorenza Brauna koji su Crvenoj zvezdi podarili sedmu evropsku pobedu ove sezone i sada je četvrtfinale na horizontu! Zenit - Crvena zvezda 58:65 (16:20, 24:17, 7:14, 11:14).

Utakmica nije odisala nekom posebnom energijom i tempom, pogotovo u drugom poluvremenu, ali baš takva košarka prijala je Crvenoj zvezdi što su dvojica američkih egzekutora iskoristili da pregaze Zenit i pokažu da navijači imaju razloga za optimiza uoči možda i krucijalnog gostovanja u Podgorici za tri dana! Heroj prošlosezonske duple krune i najbolji Zvezdin igrač ove jeseni potpuno su eksplodirali u Kazanju i pokosili tim iz Sankt Peterburga uz fantastičan nalet šuterske inspiracije, te nekoliko majstorskih reakcija. Velike zasluge za treći brejk u sezoni idu na račun džokera u liku Džejmsa Gista koji je u finišu utakmice pogodio jako težak šut ispod koša uz kontakt i dodatno slobodno bacanje za definitivnu pobedu Crvenu zvezdu. 

Izabrane vesti

Sve na stranu - partiju karijere odigrao je Bili Beron! Sjajni šuter rodom iz Pensilvanije ostvario je najbolji učinak u Evroligi sa indeksom korisnosti (34) i ukupnom broju poena (26), ali je pre svega iz njega izbijalo neverovatno samopouzdanje, pa je utakmicu završio s brutalnih 9/10 iz igre, odnosno 5/6 van linije 6,75 metara! Na parketu je proveo tek malo više od 27 minuta. Ništa, ipak, ne bi bilo moguće da opet na vrhuncu svojih mogućnosti nije bio Lorenzo Braun! Verovatno i najkonstantniji Zvezdin igrač od smene trenera odigrao je još jednu vrsnu rolu sa 18 poena (9/16 za dva), uz karijerni rekord od devet skokova, te šest asistencija! I sve to za nepuni minut više od Berona.

Koliki je, zapravo, bio značaj Zvezdinog BB tandema govori podatak da je ukupno na utakmici šampion Jadranske lige imao samo šest strelaca, a da dugo niko od preostalih igrača upisanih na listu nije imao više od pet poena, koliko je na kraju imao Branko Lazić. Marko Jagodić Kuridža upisao je evroligaški debi i čini se malo izgoreo u želji da se dokaže, pa je za 15 minuta imao četiri promašaja iz igre, ali i tri uhvaćene lopte. Vladimir Štimac je svoj treći mandat u Crvenoj zvezdi odigrao vrlo dobro, mada je bilo evidentno da će mu biti potrebno malo vremena da pronađe svoj prepoznatljivi ritam. Ipak, na kraju je imao šest poena (3/8 za dva), uz osam skokova. Kod domaćina najefikasniji bio je Ostin Holins sa 14, dok je Vil Tomas ubacio 11 poena. Bivši plejmejker Partizana Aleks Renfro ostao je bez poena. 

Kapu dole će svi u timu skinuti Džejmsu Gistu koji je i pored povrede leđa i činjenice da nije imao nijedan timski trening do puta u Kazanj odigrao solidno. Na kraju imao možda i ključnu ulogu u pobedi. Na dva minuta pre isteka vremena Gist je iskoristio ogromno iskustvo kako bi navukao Mateuža Ponitku na tanak led i iz neposredne blizine koša, možda čak i malo iza table uspeo da izvuče situaciju u svoju korist. Bacio se malo unazad, dobio kontakt koji je tražio, pogodio i još mu je uručeno dodatno slobodno bacanje! Posle njegovog preciznog hica Crvena zvezda je sa 57:54 otišla na 60:54, što je donelo veliku šansu gostima da ostvare novi brejk.

Ipak, ubrzo je Vil Tomas pogodio važnu trojku i prepolovio zaostatak, mada ni to nije sprečilo crveno-bele da ostvare ono što su naumili. Lorenzo Braun je pokupio svoj promašaj, odnosno blokadu od strane Gustava Ajona i vratio loptu u koš posle čega je Tomas bio polovično siguran sa penala, da bi Ajon njegov promašaj kod drugog šuta pokupio, ali isto tako bio neprecizan, pa je Beron uzeo loptu pod svoje i nije je ispuštao iz ruku dok nije pogodio pobedničku trojku na 18 sekundi za konačnih 65:58!

Sve u svemu, utakmica je imala dva potpuno različita poluvremena. Posle odlične izvedbe i jakog tempa u uvodnih 20 minuta, oba tima su u nastavku drastično oborila ritam što je išlo na Zvezdinu vodenicu. Domaćin je u trećem kvartalu zahvaljujući odličnoj egzekuciji odbrane ostao na samo sedam poena, mada je poslednja četvrtina bila priča za sebe. Do četiri minuta pre kraja rezultat je glasio 4:2 u korist domaćina, da bi Zvezda u završnici potpuno eksplodirala i postigla brzih 12 minuta vredna trijumfa. I uz sve Crvena zvezda je za celu utakmicu izvela samo pet slobodnih bacanja i pogodila u četiri navrata. 

Na kraju, treba naglasiti da je Crvena zvezda ostvarila prvi trijumf na ruskom tlu otkako je zaigrala Evroligu posle uzastopnih poraza od CSKA, Himkija, Lokomotive i Uniksa... Crveno-beli mogu da budu izuzetno zadovoljni, ponajviše jer su napumpali mišiće uoči velikog derbija u Morači. Zvezda će se i te kako pitati za pobedu i bodove!


ZENIT – CRVENA ZVEZDA 58:65
/16:20, 24:17, 7:14, 11:14/

Dvorana: Košarkaška dvorana, Kazanj;
Gledalaca: 3.020;
Sudije: Hristos Hristodulu, Pjotr Pastusjak, Are Haliko.

ZENIT: Ajverson 6 (6sk), Albisi 3, Ponkrašov 8, Holins 14, Tomas 11, Renfro -, Hvostov -, Puškov -, Truškin -, Voronov 6, Ponitka 4, Ajon 6 (6sk).

CRVENA ZVEZDA: Kuzmić -, Čović 3, Braun 18 (9sk, 6as), Davidovac -, Lazić 5, Beron 26, Dobrić -, Gist 7 (5sk), Jagodić Kuridža -, Dženkins -, Simanić -, Štimac 6 (8sk).


EVROLIGA - 16. KOLO

Četvrtak
CSKA Moskva - Olimpija Milano 78:75
/Heket 28 - Rodrigez, Gudaitis 13/

Anadolu Efes - Makabi 99:79
/Micić 23 - Koen 15/

Panatinaikos - Real Madrid 75:87
/Kalates 19 - Rendolf 22/

Allba Berlin - Baskonija 81:55
/Hermanson 18 - Šilds 11/

Asvel - Himki Moskva 92:88
/Lajti 20 - Tima 20/

Petak
Zenit Sankt Peterburg - Crvena zvezda 58:65
/Holins 14 - Beron 26/

18.45: (1,25) Fenerbahče  (17,00)  Valensija (4,40) 
20.30: (1,60) Bajern Minhen (14,50)  Žalgiris (2,55) 
​21.00: (1,15) Barselona  (20,00)  Olimpijakos (6,00) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Star Sport

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara