Bio jednom jedan Milan... Recite nam ako su bitne samo pare

Vreme čitanja: 3min | uto. 31.03.20. | 10:03

Legenda Rosonera tužan zbog propasti slavnog kluba

U trenutku kada je sezona u Seriji A prekinuta zbog pandemije korona virusa, većina klubova se borila za nešto. Neki za titulu, neki za mesta u Ligi šampiona, neki za opstanak. Jedan od retkih kojima je svejedno da li će se sezona nastaviti je slavni Milan.

Posrnuli velikan sa San Sira je uzalud prokockao još jednu sezonu. Poslednju titulu je osvojio daleke 2011. godine, a poslednji put je u Ligi šampiona igrao 2014. godine. Već šest godina Milan propada. I ne izgleda da će se tu nešto promeniti nabolje. Makar dok su ovi vlasnici i čelnici kluba.

Izabrane vesti

Amerikanci na čelu kluba su za glavnog operativca postavili svog čoveka Ivana Gazidisa koji se ranije u Arsenalu istakao time što je povećao prihode kluba. Ali po cenu da Arsenal postane samo posamtrač u borbi za trofeje i klub bez vrhunskih sportskih ambicija. Nešto slično danas pravi i od Milana.  

Toga je svestan i jedan od legendarnih fudbalera Milana iz njegove najslavnije epohe – Demetrio Albertini. Jedan od najelokventnijih ljudi u italijanskom fudbalu i današnji funkcioner u FS Italije.
„Mislim da je Milan izgubio kompas. Ali to vam je slično kao u svlačionici... Ako imate mnogo šampiona i glava koje se ne slažu, uzaludno je tražiti krivca. Bespotrebno je sada govoriti ko je pogrešio. Na kraju, pogrešna je cela sezona i jedini koji ispašta je Milan. Ovde treba ozbiljan sportski projekat, a ne da se svake sezone kreće od nekog restarta i takozvane nule. Ako su planirali da Milan bude samo ekonomski projekat za zaradu novca, onda neka izađu u javnost i neka nam to kažu“, kaže Albertini u intrevjuu za Gazetu delo Sport.

Milan danas najmlađi tim u Seriji A i izgleda kao klub koji će služiti za razigravanje tih mladih igrača i kasnije ih prodavati po većim cenama. Klub već razmišlja o prodajama Donarume, Ernandeza, Romanjolija... I sa planiranim dovođenjem Ralfa Rangnika na mesto prvog čoveka sportskog sektora planira da razvija skauting mrežu, da kupuje mlade igrače i kasnije ih prodaje po većim cenama.
„Ulaganje u mlade nije loše, ali mladi nisu dovoljni. Potrebni su i iskusni šampioni uz koje će ti mladi da stasavaju. Tako je uvek bilo. Mladi ne mogu da imaju kontinuitet. Italijanskim klubovima su potrebni Italijani. Govorim o Milanu, ali mislim tu i na Juventus i Inter. Videli ste šta je Inter dobio sa Sensijem i Barelom. I Real Madrid može da potroši brdo novca na pojačanja, ali navijači će uvek biti ljuti ako ne vide nekog svog mladog Španca u timu“.

Albertini je podsetio kako je Milan nekad funkcionisao.
„Ja sam odrastao u jakom timu koji je osvajao titule zahvaljujući Holanđanina, a kasnije zahvaljujući Žoržu Vei, Bobanu i ostalima. Potreban je osećaj pripadnosti klubu kod starijih igrača. Bez toga, mladi igrači neće biti dovoljni. Sport je emocija. Milan je izgledao kao bazen pun vode koja stoji mirno. A onda je došao Ibrahimović. Kao kamen bačen u bazen je uzburkao vodu. Izazvao je emocije. Pokazao je da još može dobro da igra u Seriji A. Možda ne može svaki meč, ali većinu može“.  

(FOTO: reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara