"Valdelisio Žoakim (desno)"
"Valdelisio Žoakim (desno)"

ANGOLA - Gazde u Africi, pitome antilope na strani

Vreme čitanja: 2min | pon. 04.07.16. | 12:10

Najtrofejniji klub Angole, ali i afričke klupske košarke Desportivo Primeiro Agosto dao je četvoricu igrača za ovaj nacionalni tim na ovom turniru. Inače, Angola je selekcija bez izrazito visokih igrača

Valdelisio Žoakim (desno)

Angola je daleko najtrofejnija afrička košarkaška selekcija u poslednje tri decenije, ali je nakon poraza od Nigerije u finalu Afrobasketa prošle godine došla u situacija da mora da igra dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Realno gledano trebalo bi da se desi pravo čudo ili je bolja reč senzacija da se izabranici Karlosa Diniza nađu u avionu za Brazil u avgustu ove godine. Kao po običaju, selekcija Angole u svojim redovima nema igrača koji nastupa u nekom evropskom klubu.

Izabrane vesti

MOZZART Kvote, Srbija na Olimpijskim igrama: DA (1,30), NE (3,10)

Najtrofejniji klub Angole, ali i afričke klupske košarke Desportivo Primeiro Agosto dao je četvoricu igrača za ovaj nacionalni tim na ovom turniru. Inače, Angola je selekcija bez izrazito visokih igrača. Po tom parametru izdvaja se Valdelisio Žoakim sa 208 centimetara koji je ujedno i jedini pravi centar ove selekcije.

Iz ekipe koja je prošle godine poražena u finalu kontinentalnog šampionata, u Beogradu će nastupiti sedmorica igrača. Dakle, više od pola tima i jasno je Diniz nije želeo da pravi potpuni restart sistema. 
“Činjenica da smo na turnir poveli nekoliko mladih igrača pokazuje da polako razmišljamo i o takmičenjima koja nas čekaju u budućnosti. Bolje da ti igrači već sada budu integrisani u naš sistem”, rekao je Diniz uoči dolaska reprezentacije Angole u Beograd.

Klupa Angole

Ova afrička reprezentacija igraće u A grupi sa reprezentacijama Srbije i Portorika. Prvi duel ima 5. jula protiv Portorikanaca, a dan kasnije odmeriće snage i sa Srbijom.

Na poslednjem Svetskom šampionatu, 2014. godine u Španiji, Angola je zauzela 17. mesto. Šest puta su Angolci igrali na Olimpijskim igrama. Najbolji plasman im je bila 10. pozicija na Igrama u Barseloni 1992. godine, a nije ih bilo pre četiri godine na OI u Londonu.
"Idemo u Srbiju da se takmičimo. Uz dužno poštovanje svih protivnika, ne dolazimo u Beograd da bismo popunili broj. Pre dvadeset godina niko nije verovao da možemo da pobedimo Španiju na Igrama u Barseloni, a uspeli smo. Sve je moguće", stigla je poruka iz tabora Angole neposredno po odlasku u Beograd. 

ANGOLA

Plejmejkeri i bekovi:

Žerson Gonsalveš (193 cm, Petro)
Ermenžildo Santos (188 cm, Desportivo 1. avgust)
Žerson Domingoš (178 cm, Interklub)

Krila:

Karlos Moraiš (193 cm, Libolo)
Bruno Fernandeš (202 cm, Montverde)
Islando Manuel (195 cm, Desportivo 1. avgust)
Edson Endijema (192 cm, Desportivo 1. avgust)
Leonel Paulo (197 cm, Petro)

Krilni centri i centri:

Silvio Souza (203 cm, Montverde)
Felizardo Ambrozio (202 cm, Desportivo 1. avgust)
Valdelisio Žoakim (208 cm, Libolo)
Redži Mur (202 cm, Petro)

Selektor: Karlos Diniz


RASPORED UTAKMICA

ponedeljak:

18.00 Japan – Letonija
21.00 Srbija – Portoriko

utorak:

18.00 Portoriko – Angola
21.00 Letonija – Češka

sreda:

18.00 Angola – Srbija
21.00 Češka – Japan

petak – polufinala
subota – finale

(FOTO: Action Images)


tagovi

Srbijakvalifikacije za Olimpijske igrekošarkaška reprezentacija Angole

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara