"Košarkaši Češke slave pobedu protiv Hrvatske"
"Košarkaši Češke slave pobedu protiv Hrvatske"

Analiza Češke – protivnik poput zamagljenog odraza u ogledalu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.09.15. | 09:32

Četvrtfinale Evropskog prvenstva – verovatno najteža i najkomplikovanija utakmica na turniru. Srbija će svoj ispit imati od 18.30 u Lilu, a protivnik je Češka Republika. Dva takmaca približnog stila igre, ali, ipak, različitog kvaliteta...

Košarkaši Češke slave pobedu protiv Hrvatske

Većina košarkaških stručnjaka saglasna je u oceni da je košarkaška reprezentacija Srbije veoma nezgodna za sakuting. Nepredvidiva je, atletski snažna sa jakom odbranom, kompaktna, homogena, povezana, fluidna... Jednostavno, ne znate odakle vam preti najveća opasnost. Nešto slično predstavlja i češka selekcija, samo sa kraćom klupom (18.30, RTS 1).

Izabrane vesti

Ako uporedimo stil igre, sličan je. Mahom se sve bazira na jakoj odbrani, a u napadu na kreaciji glavnih plejmejkera Tomaša Satoranskog odnosno Miloša Teodosića. Momci koji su na ovom šampionatu konstantno oko brojke od 10 asistencija po meču pravi su motori svojih ekipa, razigravaju saigrače, povezuju redove, kreiraju iz pika. Kada napuste igru, u oba slučaja nastaje mali problem oko organizacije igre, što je kod Srbije posebno bilo primetno u meču protiv Italije, tokom druge i treće deonice.

Biće zanimljivo videti okršaj igrača koji se nalaze na pozicijama tri i četiri. Naša selekcija najčešće kreće u formaciji sa Nikolom Kalinićem na trojci, a on će tu imati za suparnike Blejka Šilba i Vojteha Hrubana. Bivši košarkaš Zvezde mogao bi da pravi problem svojim dobrim pregledom igre, dok je Hruban atletski sposoban i jako hrabar košarkaš. Čak i njegova izjava pred meč to potvrđuje.
"Imaju košarkaškog genija Miloša Teodosića, istetoviranog gorostasa Miroslava Raduljicu. Tu su i Bogdanović, Nedović... U drugu ruku, nije to ništa sa čime se do sada nismo susreli, ne mogu ništa novo da izmisle", rekao je Hruban češkim medijima i potvrdio reči svog kolege iz reprezentacije Pavela Pumprle koji je još dodao da će "Srbi proći kao Hrvati".

Naravno, nikako ne treba zaboraviti ni iskusnog Jiržija Velša, koji sa 35 godina i mnogo iskustva predvodi ceo tim u pravom smeru.

POGLEDAJTE MOZZART KVOTE ZA OVAJ SUSRET

I na ovom susretu jedna od glavnih uzdanica Čeha biće bivši košarkaš Partizana Jan Veseli. Igra izuzetno požrtvovano, fizički snažno. Hoće ga koševi, ali je jednako opasan i u skoku. Posle meča i pobede nad Hrvatskom priznao je da mu je to najbolja partija u karijeri u nacionalnom dresu. Njegov suparnik u, pored duela Teo – Satoranski, najzanimljivijem okršaju dana biće Nemanja Bjelica. Prošle sezone igrali su zajedno u Fenerbahčeu, znaju protivnikove vrline i mane, pa će to biti jedan od okršaja „gde će se lomiti“.

Ipak, selektor Aleksandar Đorđević kaže da će se naš tim fokusirati na Janove mane.
"Ne razmišljamo o tome sta Jan Veseli zna, već šta ne zna. Odličan je igrač, odličan momak sa velikim iskustvom, ali ne treba pričati samo o jednom igraču. Česi su digli košarku na značajan nivo i ostvarili značajan rezultat, a na nama je da ih zaustavimo. Moramo da se naoružamo strpljenjem i da igramo za svaku loptu, 40 minuta jake košarke. To je cilj", smatra Đorđević.

Prednost Srbije mogla bi da se vidi ispod koša kroz učinak Miroslava Raduljice, koji je drugi strelac Orlova na šampionatu. Uostalom i Češka je, gotovo kao i Finska, tim bez izrazitog centra, što bi najpoznatiji bradonja među sportistima mogao da iskoristi i pretvori u nešto veliko.

POGLEDAJTE I MOZZART SPECIJAL U KVOTAMA POSVEĆEN EVROBASKETU

Energija i među igračima, i u javnom mnjenju je jako dobra. Zanimljivo, i Česi imaju podršku javnosti, ali to nije toliko medijski propraćeno kao kod nas, jer se kod njih košarka vodi u kategoriji „ostali sportovi“, posle hokeja, fudbala, tenisa...

Kada se podvuče crta, naši momci jesu kvalitetniji protivnik, imaju više oružja u arsenalu, iskusniji su, igraju u većim i jačim klubovima, favoriti su, ali to je sve mrtvo slovo na papiru – sve to mora da se dokaže na jednom jedinom merodavnom mestu, parketu.

Poželimo da naši Orlovi danas budu original i unikat, a Česi samo lošija kopija! Polufinale Evrobasketa je na dohvat ruke...

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Tomas Satoranskikošarkaška reprezentacija SrbijeKošarkaška reprezentacija ČeškeJan VeseliEvrobasket 2015Blejk Šilb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara