Lebron Džejms (©FIBA Basketball)
Lebron Džejms (©FIBA Basketball)

Ameri rutinirali Južni Sudan, mi odlučujemo za mesto u drugom šeširu!

Vreme čitanja: 5min | sre. 31.07.24. | 22:54

Čekamo rasplete u Grupama A i B, pa da znamo kolika nam je razlika potrebna za status najboljeg drugoplasiranog tima

Novim ubedljivim izdanjem i pobedom Sjedinjenih Američkih Država nad Južnim Sudanom kompletirano je drugo kolo na košarkaškom turniru i već sada možemo da konstatujemo da se mi pitamo za mesto u drugom šeširu.

Amerikanci su slavili rezultatom 103:86 (26:14, 29:22, 18:19, 30:31) i tako praktično overili ne samo prvo mesto na tabeli, već i u prvom šeširu pred četvrtfinalni žreb, dok mi izbijamo na poziciju glavnog favorita za najbolju drugoplasiranu ekipu. I sve držimo u svojim rukama, jer igramo poslednji meč grupne faze!

Izabrane vesti

Da bismo taj status zvanično osigurali, moraćemo da sačekamo rasplet u Grupama A i B koje su na programu u petak, posle čega ćemo tačno da znamo kolika bi nam pobeda bila potrebna nad Južnim Sudanom. Naravno, važno je da ne razmišljamo o konačnom rezultatu odnosno razlici, već o tome da pobedimo ili, kao u okršaju sa Portorikom, da se rano odlepimo i onda 'napadnemo' što veću distancu.

Pre svega, gledaćemo sa velikom pažnjom mečeve u petak. U Grupi A Kanada ima obe pobede i koš-razliku +17, dok su Australija i Španija na po 1-1 s tim da bronzani iz Tokija ima trenutno +2 i bolji međusobni skor protiv Španaca koji su sada na -5 i u poslednjem kolu čekaju Kanadu. Grci koji igraju protiv Australije nas u ovom trenutku ne zanimaju previše. Okršaj Kanade i Španije mogao bi ozbiljno da zakuva situaciju u Grupi A, ako bi evropski šampion iz Berlina nadigrao kojim slučajem trećeplasiranu reprezentaciju sa prošlogodišnjeg Mundobasketa.

U Grupi B je stvar sledeća – Nemačka i Francuska imaju po dve pobede i njihov međusobni okršaj odrediće ko će da juri mesto u prvom, a ko u drugom šeširu. Aktuelni svetski šampion je sada na +33, dok je domaćin olimpijskog turnira na +16 i nije oduševio igrama u dosadašnjem toku Igara, pogotovo ne protiv Japana od kojeg je umalo poražen...

Da bismo celu priču stavili u jednostavniji kontekst, recimo ako bi Francuska dobila minimalnom razlikom išla bi na prvo mesto sa +17, dok bi Nemačka išla na +32. Hipotetički, nama bi onda bila potrebna recka od 18 razlike kako bismo mi otišli na koš-razliku +33 i onda sigurno bili u drugom šeširu. Naravno, pod uslovom da Kanada dobije Španiju. Da vas ne bismo zbunili, nećemo da se bavimo scenarijima 'šta bi bilo, kad bi bilo', ovo je samo primer kako bismo mogli da završimo u tom drugom šeširu. Sve će biti mnogo jasnije posle mečeva u petak.

PROČITAJTE DETALJAN ČLANAK O PROPOZICIJAMA I FORMATU TAKMIČENJA

Ako dosad niste pročitali naš opširan članak na temu sistema takmičenja i propozicija... Po završetku grupne faze pravi se mini-tabela koja prema učinku i koš razlici kao glavnom parametru - pre toga, naravno, međusobni skor za selekcije iz iste grupe - sledi raspodela ekipa u četiri šešira. Dve od tri prvoplasirane ekipe sigurno će u prvi šešir, jedna preostala ekipa sa vrha tabele svoje grupe ide u drugi šešir zajedno sa najboljom drugoplasiranom selekcijom gde bismo mi želeli da se nađemo. I tako se redom popunjavaju pozicije sve do osme, što je četvrti šešir.

Kada se raspodela mesta u šeširima završi sledi žreb po kojem se timovi iz prvog ukršaju sa rivalima iz četvrtog šešira, kao i oni iz drugog i trećeg. Ako bismo završili u drugom šeširu, Srbiju čekaju rivali iz trećeg šešira, odnosno preostale dve drugoplasirane ekipe iz svojih grupa. Dakle, nimalo laki protivnici, ali bar bismo izbegli onog 'trećeg' prvoplasiranog koji će sigurno u drugi šešir.

Bitna je napomena da timovi iz iste grupe ne mogu ponovo da se ukrste u prvoj nokaut fazi, ali u polufinalu već mogu. Žreb se održava po završetku grupne faze. Opširnije o sistemu takmičenja možete da pročitate OVDE.

Bez obzira na rezultat, Amerikanci su evidentno igrali koliko im je trebalo i nisu se trošili previše. Bukvalno su rutinirali protivnika. Oni su gotovo sigurno u prvom šeširu pred žreb, samo da vidimo da li sa Kanadom, Nemcima ili možda Francuskom. Da svima bude jasno, ono što se pre neki dan desilo u prijateljskom susretu ovih ekipa u Londonu bila je samo slučajnost, odnosno Stiv Ker je namerno oborio formu jer danas nije bilo ni 'D' od drame. To vam je valjda jasno.

Ker se odlučio da Džoela Embida uopšte ne uvodi večeras – zvaničan razlog još nije poznat, mada je imao problem sa prehladom – dok su svi ostali dobili šansu. Pošto je odgledao utakmicu protiv Srbije sa klupe, Džejson Tejtum se danas našao u startnih pet, mada nije oduševio jer je imao samo četiri poena. Najefikasniji je bio Bem Adebajo sa 18 poena uz sedam skokova, dvocifreni su bili još Kevin Durent sa 14, Entoni Edvards sa 13, te Lebron Džejms sa 12 poena, sedam uhvaćenih, šest izgubljenih i pet podeljenih lopti. Derik Vajt i Devin Buker imali su po 10 poena.

Kod Južnog Sudana Nuni Omot se istakao sa 24 poenom, dok je Bul Kuol dodao 16 poena. Novi Partizanov plejmejker Karlik Džons ubacio je 18 poena mada uz 8/19 iz igre, ali i pet asistencija, te po tri skoka i izgubljene lopte. Nije se afrički sastav snašao na agresivnu odbranu Amerikanaca, pa su imali 19 izgubljenih poseda, uz šut iz igre tek malo iznad 40 odsto.

Utakmice poslednjeg kola u Grupi C igraju se u subotu. Prvo će na parket Amerikanci i Portoriko, od 17.15, dok Srbija i Južni Sudan igraju od 21 čas. U petak su dueli Grupa A i B.

KOŠARKA - OLIMPIJSKE IGRE

Grupa C, sreda:

Portoriko - Srbija 66:107

/Ortiz 19 - Petrušev 15/

SAD - Južni Sudan 103:86

/Adebajo 18 - Omot 24/



tagovi

Pariz 2024košarkaška reprezentacija Južnog Sudanakošarkaška reprezentacija SADBem AdebajoLebron DžejmsDžejson TejtumKarlik Džons

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara