Dilon Bruks i Lebron Džejms (©AFP)
Dilon Bruks i Lebron Džejms (©AFP)

Ameri i neuigrani prejaki za Kanadu, Embid debitovao i izgledao malo zarđalo

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.07.24. | 09:12

Kanađani bili dobar test, mada ništa više od toga

Mnogi će reći projektovani meč za olimpijsko zlato, mi se nadamo da će košarkaši Srbije tu sliku da 'pokvare' i budu jedan od poslednja dva tima u Parizu, ipak u noći između srede i četvrtka odigrana je prijateljska utakmica između SAD i Kanade pred rasprodatom dvoranom u Las Vegasu. Gotovo 21.000 gledalaca mogla je da vidi neuigrane Amere kako pobeđuju takođe nedovoljno razigrane Kanađane rezultatom 86:72 (14:21, 27:12, 28:21, 17:18) u prvoj, pravoj proveri četvorostrukog uzastopnog olimpijskog šampiona.

Nije ni bilo očekivano da će Ameri ili Kanađani biti u top formi u ovom trenutku priprema za Olimpijske igre, niti su navijači mogli da vide košarku od koje zastaje dah. Ipak, ekipa Stiva Kera i ovako 'razmontirana' delovala je kao preveliki zalogaj za komšije sa severa koje takođe imaju silovitu postavu, ne trenutno i igru da taj nivo kvaliteta prenese na parket.

Izabrane vesti

Posle utakmice Entoni Dejvis je samo kratko prokomentarisao da su Amerikanci "nepobedivi", mada je i sam priznao da je napadački cela ekipa izgledala, blago rečeno užasno. E, to već može da se potkrepi čistim brojkama, najviše u šutu za tri koji je bio na granici 30 odsto (7/23) pošto je šut iz igre bio na 50 odsto. Amerikanci su nervozno počeli meč, promašili prvih šest šuteva, a onda su lagano hvatali ritam i okrenuli meč u svoju korist. Kanađani su bili još i gori u napadačkom delu, pošto su svedeni na ispod 34 odsto iz igre, te samo 21 procenat sa distance (7/33), dok je spoljna linija koju čine Džamal Mari, Šej Gildžes Aleksander i Dilon Bruks bila na 5/18.

Kanađani su bili u vođstvu tokom prve i kratak deo druge četvrtine, posle je susret prešao u potpunu kontrolu domaćeg sastava koji je lako nadoknadio minus i stekao gotovo nedostižan plus. Dobar utisak ostavila je petorka Tajris Halibarton, Entoni Edvards, Bem Adebajo, Džejson Tejtum i Entoni Dejvis. Oni su kod novinara označeni kao 'druga petorka' koja bi mogla da bude i te kako efektna u mečevima na olimpijskom turniru. Negde je već jasno da će u startnih pet da se nađu Stef Kari, Lebron Džejms i Džoel Embid, dok će za preostala dva mesta ostati otvoren konkurs.

Najefikasniji u američkim redovima bio je Entoni Edvards, koji je tokom razgovora sa medijima govorio kako oseća da je on "opcija broj jedan" u ovom timu, mada je rekao i da će rado da ulazi i sa klupe, ako selektor proceni da tako treba. Entoni Dejvis je bio najučinkovitiji sa 10 poena, 11 skokova i četiri blokade! Ar Džej Beret je na drugoj strani imao 12 poena, Dilon Bruks i Šej Gildžes Aleksander dodali su po 10, dok je Džamal Mari ubacio samo pet poena.

U fokusu američkih novinara bio je debi Džoela Embida. Iako je igrao sparing utakmice protiv 'Select Team', ovo se ipak računa kao njegov zvanični debi za SAD. Centar Filadelfije je i dalje u procesu oporavka od povrede kolena koja ga je dugo mučila, rovit se vratio u plej-of NBA sa željom da pomogne saigračima, no to nije bilo dovoljno i Siksersi su odmah eliminisani od Njujork Niksa. Embid je delovao malo zarđalo i to su čak priznali novinari koji su se našli na licu mesta. Skupio je 13 minuta i za to vreme pet poena, šest skokova i pet faulova. Mnogo se ovih dana priča o njegovom stanju, navodno su Stiv Ker i on razgovarali o tome kako da podignu njegov nivo kondicije, a da pritom ne ugrozi proces oporavka od povrede. I sam je svestan da mora dosta bolje, ne samo on, već ceo tim.

"Nismo vodili računa o lopti. Defanzivno nije bilo loše i to je ono na šta treba da se fokusiramo, napad će sam po sebi doći", rekao je centar File.

I bio je u pravu Embid kada je rekao da Ameri nisu vodili računa o lopti. Čak 17 izgubljenih poseda je previše za jednu utakmicu i to samo govori o tome koliki posao čeka Stiva Kera i njegove saradnike na putu do vrhunca forme u Parizu.

Utakmicu je obeležila i prva saradnja Stefa Karija i Lebrona Džejmsa u opremi reprezentacije. Kari je dosad bio deo sastava koji je osvojio dva svetska zlata, 2010. i 2014, dok je Kralj doneo dva olimpijska zlata, 2008. i 2012. godine.

Sledeći pripremni meč Ameri igraju 15. jula protiv Australije u Abu Dabiju, dok je dva dana kasnije rival Srbija.


tagovi

košarkaška reprezentacija SADDžoel Embidkošarkaška reprezentacija KanadeDžamal MariStef KariLebron DžejmsEntoni DejvisEntoni EdvardsŠej Gildžes AleksanderOlimpijske igre 2024Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara