Aleksandar Petrović (©AFP)
Aleksandar Petrović (©AFP)

Aleksandar Petrović ostaje na klupi Brazila

Vreme čitanja: 2min | čet. 10.10.24. | 16:31

Hrvatski stručnjak potpisao novi ugovor po kojem će predvoditi južnoameričku selekciju u narednom olimpijskom ciklusu

Posle sedmog mesta na Olimpijskim igrama u Parizu, Aleksandar Petrović (65) će nastaviti da radi kao selektor muške reprezentacije Brazila zajedno sa celokupnim stručnim štabom koji čine pomoćnici Tijago Spliter, Bruno Savinjani, Demetrijus Ferači i Helinjo Garsija. Nova saradnja oročena je za naredni olimpijski ciklus, to jesto do kraja 2028. godine.

"Veoma sam srećan što ću nastaviti da vodim Brazil. Za igrače, stručni štab, savez i svu podršku navijača, koji su mi poslali mnoge poruke da nastavim projekat. Naš cilj je da odlično pripremimo grupu za Amerikup i još jedna veoma važna stvar, a to je da tražimo mlade igrače koji mogu da se pridruže timu u budućnosti, kao što su Matijas, Zu Junior, Nejtan Marijano, Lukas Atauri i svi ostali. I iz tog razloga ćemo nastaviti ovo divno iskustvo", rekao je Petrović.

Izabrane vesti

Po potpisivanju novog ugovora sa hrvatskim stručnjakom, reči zadovoljstva je izrekao i prvi čovek brazilske košarke, Gaj Pejšoto mlađi.

"Petrović je odigrao ključnu ulogu u važnom periodu obnove brazilske reprezentacije. Dao je prostor mladim igračima koji su sada lideri ove nove generacije. Sa preostalim kompletnim stručnim štabom, siguran sam da smo na dobrom putu da igramo na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu", rekao je Gaj Pejšoto mlađi.

Prvi naredni izazovi će biti 21. i 24. novembra u kvalifikacijama za Amerikup 2025. Brazil će na svom terenu odmeriti snage sa Urugvajem i Panamom. U februaru naredne godine, gostovaće istim rivalima.

"Veoma sam srećan što trener Petrović ostaje sa reprezentacijom. On nam je kao pravi otac. Bruno, Helinjo i ja smo imali privilegiju da radimo sa jednom od najvećih ličnosti svetske košarke. Pored toga što zna kako da se nosi sa sportistima, on je stručnjak za pripremu utakmica i treninga, ima široku stratešku viziju i kliničko oko za identifikaciju mladih talenata. Njegovo stalno prisustvo na poziciji je od suštinskog značaja za nas da nastavimo rad i filozofiju koju je doneo brazilskoj košarkaškoj reprezentaciji. Sa više vremena, on će imati priliku da odlično pripremi svaki FIBA prozor i svako međunarodno takmičenje. Lično, ove godine ću se suočiti sa novom situacijom, sa izazovom da preuzmem ulogu trenera u Evropi, a da u isto vreme i dalje budem pomoćni selektor u reprezentaciji. Balansiranje ovih odgovornosti biće izazovno, ali sam odlučan da doprinosim brazilskoj košarci dugi niz godina. Pred nama je obećavajuća budućnost" naglasio je Tijago Spliter koji obavlja i funkciju trenera novog evroligaša, Pariza.

Naredne godine pored Amerikupa u Nikaragvi, Brazil će krajem godine početi kvalifikacije za FIBA Svetsko prvenstvo 2027, koje će se održati u Kataru. Uz SAD, Brazil je jedina koja je igrala na svim izdanjima tog turnira.

Aleksandar Petrović preuzeo je reprezentaciju Brazila 2017. godine i na toj poziciji je ostao do 2021. godine, a vratio se 2024. Igrao je na Svetskom prvenstvu 2019. i Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.


tagovi

Aleksandar Petrovićkošarkaška reprezentacija Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara