Aleks Marić (MN press)
Aleks Marić (MN press)

Aleks Marić za Mozzart Sport: Vreme je da crno-beli prekinu Zvezdinu dominaciju, ali ne sme da bude zle krvi

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.10.22. | 08:38

Nekadašnji as Partizana Mozzart Bet veruje da Željko Obradović ima tim za šampionske domete i naglašava koliko je važno da večiti rivali stvore dobre odnose

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Ni hiljade kilometara udaljenosti, ni velika vremenska razlika između Sidneja i Beograda nisu za Aleksa Marića prepreka da redovno prati dešavanja u srpskoj košarci, Partizan Mozzart Betu i Crvenoj zvezdi. Nekadašnji centar beogradskih crno-belih, član čuvene generacije koja je 2010. igrala Fajnal for Evrolige, veruje da je ova sezona prekretnica za njegov bivši klub i da je došao trenutak da tim iz Humske prekine dominaciju Crvene zvezde.

Izabrane vesti

"Naravno da pratim dešavanja u srpskoj košarci, a naročito u Partizanu. Mislim da je vreme da Partizan prekine Zvezdinu dominaciju na domaćim prostorima i u regionu i smatram da ima tim i trenera koji to mogu da urade", kaže Aleks Marić u razgovoru za Mozzart Sport.

Nekadašnji reprezentativac Australije pre svega veruje u mogućnosti svog učitelja Željka Obradovića, s kojim je svojevremeno uspešno sarađivao u Panatinaikosu.

"Željko je počeo svoju drugu godinu od povratka u klub i formirao je tim kakav je želeo. Mislim da se kockice sklapaju i da će tok sezone pokazati da se struja polako okreće na stranu Partizana. Ali, da budem iskren, ima i Zvezda sjajnu ekipu. Neće Partizanu biti lako da dođe do cilja i vrati titule u Srbiji i na Jadranu. Biće sigurno velika borba, ali sam siguran da se odnos snaga menja na stranu crno-belih."

Srpski predstavnici u Evroligi ne mogu da se pohvale dobrim rezultatima ove sezone, Partizan je na jednoj pobedi, a Zvezda je izgubila sva četiri meča na startu sezone. Ipak, Marić pre svega izdvaja koliko je značajno za srpsku košarku što ima dva predstavnika u evropskoj eliti i ne sumnja da će i Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda pronaći željenu formu kako sezona bude odmicala.

"Mnogo znači za srpsku košarku što Partizan i Zvezda igraju Evroligu, bilo je vreme da dva naša najjača kluba zajedno zaigraju u ovom takmičenju. Slažem se da početak nije kakav bismo želeli da bude, ali sezona u Evroligi je duga i siguran sam da će i jedni i drugi uspostaviti balans i početi da napreduju na tabeli. Sada je pre svega važno da Zvezda i Partizan ulože veliki rad i trud, a biće im potrebno i mnogo novca, kako bi i jedni i drugi ostali tu gde su sada. To bi bilo od ogromnog značaja za budućnost srpske košarke."

Četvrtak, 20.30: (1,30) Partizan Mozzart Bet (16,0) Žalgiris (3,90)

Prema mišljenju bivšeg košarkaškog asa, najvažnije je da oba kluba imaju ljude sposobne da naprave uspeh.

"Znam Željka, bio mi je trener i sto posto sam siguran da će dati sve od sebe da napravi vrhunske rezultate s Partizanom, kako u Evroligi, tako i na Jadranu i u domaćem takmičenju. Takođe, i predsednik kluba Ostoja Mijailović će učiniti sve da tako bude. I Zvezda ima Nebojšu Čovića, koji je uspešan čovek i obožava košarku."

Za Marića je ključno da odnosi među našim najvećim klubovima, koji su u proteklim godinama često bili duboko narušeni, konačno budu postavljeni na zdrave noge.

"Ono što je najvažnije je da među našim klubovima ne bude zle krvi ili mržnje. Partizan i Zvezda treba da sarađuju koliko je to moguće među velikim rivalima i da zajedničkim snagama razvijaju srpsku košarku na evropskom nivou. Samo tako možemo da ostanemo u vrhu i da uživamo u činjenici da se elitna evropska košarka igra u našoj zemlji."

U razgovoru sa jednim od najpoznatijih Srba iz Australije nemoguće je zaobići i podsećanja na dane provedene u Beogradu i u Partizanu.

"Ta godina u Partizanu je priča iz bajke. Od Kecmanove trojke preko skoro celog terena, do Fajnal fora Evrolige i ambijenta u kom smo igrali u Areni. Naročito su mi drage utakmice protiv Makabija, ona kada smo nadoknadili 21 poen zaostatka i pobedili u gostima, a zatim i odlučujuća u Beogradu, kada smo se plasirali na Fajnal for. To se ne zaboravlja. Takođe, naredna sezona s Panatinaikosom je nezaboravna. Pod vođstvom Željka Obradovića smo osvojili Evroligu i bili prvaci Grčke. Te dve sezone, s Partizanom i Panatinaikosom, obeležile su moju karijeru.

Petak, 19.00: (1,60) Crvena zvezda (14,5) Bajern (2,55)

Marićeva karijera i danas je u sferi košarke. Nakon što je neko vreme bio pomoćni trener u Sidnej Kingsima, posvetio se radu s mladim igračima, kao mentor talentima na Australijskom međunarodnom koledžu za sport.

"Lepo je u trenerskim vodama, pogotovo u poslu kojim se sada bavim. Radim na razvoju mladih igrača, ne samo na košarkaškom, već i na životnom planu. To me čini izuzetno srećnim jer mogu da im prenesem iskustva kroz koja sam prošao i kao igrač i kao ličnost kroz moj sportski život. Ovaj posao me veoma ispunjava – kaže Aleks Marić u razgovoru za Mozzart Sport.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Aleks MarićKK PartizanKK Crvena zvezdaEvroligaABA ligaŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara