Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Alba došla kao poručena: Nova injekcija samopouzdanja za Rokasa, popuštaju Nejpirovi okovi

Vreme čitanja: 5min | pet. 15.12.23. | 16:45

Pritom, Janis Sferopulos ima sve veći broj igrača na treninzima

Tinjala je nada pred put u Španiju da bi Crvena zvezda mogla da prekine crni niz na gostovanjima. Nije uspela. A onda je kao poručen došao duel sa poslednjeplasiranim timom Evrolige, koji je imao isti učinak na strani (0-7). Iako pritisak da se ostvari trijumf nije bio veći ove sezone, ekipa Janisa Sferopulosa je prilično sigurnom partijom i bez podizanja obrtaja na najviši nivo stigla do željenog rezultata (85:71).

Neće se pobeda nad nemačkim timom dugo pamtiti. I ne treba. Činjenica je da na najvećoj kontinentalnoj pozornici nema lakih protivnika, ali i da od Albe nema lakšeg. Na stranu loša istorija Zvezde sa sastavom iz Berlina, ove sezone on jednostavno nije dorastao konkurenciji na evro-sceni. Zato trijumf nad podmlađenom četom Izraela Gonzalesa, koja je uspela da prevari samo Žalgiris i Olimpiju Milano od početka takmičarske godine, nije preveliko dostignuće. Ni merilo kvaliteta. Ali, sigurno se posle prilično rutinske pobede mnogo lakše diše na Malom Kalemegdanu.

Izabrane vesti

Opravdali su crveno-beli ulogu favorita bez većih problema i tako nesumnjivo podigli samopouzdanje, koje je bilo poljuljano najpre učinkom posle 13 rundi. Jer, Zvezda se na terenu dobro nosila sa gotovo svim protivnicima i najčešće je gubila mečeve na jednu loptu. Uvek joj je malo nedostajalo da trijumfuje, a da je makar jednom uspela na strani, verovatno bi sada slika bila drugačija. I to može ozbiljno da frustrira, ali protiv Albe nije bilo nervoze. Nastavili su Sferopulosovi puleni da veruju u ono što rade i u pravi čas stigli do, čini se tek druge rutinske pobede u Evroligi (posle Fenerbahčea).

Osim što je popravila raspoloženje u ekipi, poslužila je i nekolicini prvotimaca da nastave da podižu samopouzdanje i hvataju ritam. Možda je i glavni utisak posle susreta sa Albom partija Rokasa Giedraitisa. Ne samo zbog 19 poena i odličnih 3/4 sa distance, već i zbog činjenice da je vezao dve napadački veoma dobre utakmice. Pogodilo se da je najbolji u crveno-belom odigrao protiv bivših timova, jer je prethodno bio enigma i za odbranu Baskonije (24 poena, 5/9 za tri).

"Pre svega dobar je osećaj što smo ostvarili ovu pobedu. Izgubili smo veliki broj mečeva i dobar je osećaj pobediti. Bilo je uspona i padova, davali smo lake poene nakon skokova u trećoj četvrtini, bili fokusirani i na kraju slavili. Bila mi je potrebna jedna dobra utakmica da mi se vrati samopouzdanje. Znam da mogu da igram, samo je bio loš period za mene, trudim se da to izbegnem, ali i ja sam čovek. Dešava se svima i nadam se da se neće ponoviti”, rekao je Litvanac posle utakmice 14. kola Evrolige.

Rokas Giedraitis (Foto: MN Press)Rokas Giedraitis (Foto: MN Press)

Nedostajao je njegov doprinos na brojnim evroligaškim mečevima. Posle Monaka je vezao seriju od devet nastupa na kojima je prosečno beležio oko šest poena, pogodio skupa osam trojki iz 36 pokušaja. Pričao je i sam da mu samopouzdanje nije na najvišem nivou, ali je uvek bio uveren da je samo pitanje vremena kada će proraditi. Došao je i taj trenutak. Posle dve odlične partije u nizu, jasan je zaključak da je ostavio tmuran period iza sebe i nadogradio samopouzdanje, koje je za šutere kao gorivo.

Dobila je tako Zvezda još jednu kvalitetnu opciju u napadu, još jednog igrača na kojeg Sferopulos može da se osloni. Nemanja Nedović i Miloš Teodosić su i protiv Albe samo još jednom pokazali da su u dobroj formi i da od njih gotovo uvek može da se očekuje da odrade svoj posao. Sličan slučaj je i sa Lukom Mitrovićem, koji je na početku bio motor tima, te su saigrači mirno mogli da preuzmu štafetu i prošetaju se do cilja. Kasnije je ušao u probleme sa faulovima, a u drugom poluvremenu nije bilo ni preke potrebe da se umara. Naravno, može i njima da se desi loše veče, bilo je takvih situacija i ove sezone, te je zato bitno da Zvezdin arsenal bude što veći. A ne treba zaboraviti da se na najjače oružje još čeka.

Naravno, reč je o Šabazu Nejpiru. S ozbirom na njegova loša izdanja u prethodnom periodu, ali i činjenicu da je pretrpeo prelom nosa zbog kojeg će najverovatnije do kraja sezone morati da nosi zaštitnu masku, pa je imao i problema sa leđima posle Valensije, kod američkog plejmejkera je u ovom trenutku manje bitna statistika. U prvom planu su njegov stav na terenu i agresivnost, kao indikatori da polako pronalazi željeni ritam i da se oslobađa okova koji su ga očito stezali prethodnih meseci.

Šabaz Nejpir (Foto: Starsport)Šabaz Nejpir (Foto: Starsport)

Određeni napredak se primećuje. Imao je nekoliko dobrih prodora, sa više odlučnosti je uzimao šuteve. Generalno je bilo manje neodlučnosti u njegovoj igri - nije izgubio nijednu loptu. I to su dobri znaci. Ipak, dug je još put pred Amerikancem. Pred košarkašem koji je na Mali Kalemegdan letos stigao sa epitetom najvećeg pojačanja. Promašaji u završnici susreta sa Albom su pokazali da mu još nedostaje samopouzdanja, ali sigurno da posle pobede i on lakše diše.

"Nemam ritam. Bio sam van terena, povređen. Potrebno je vremena, sve je to deo igre i ne marim toliko šta drugi pričaju. Jednom kad pronađem ritam, biće drugačije. Na kraju krajeva, dok god pobeđujemo, nije me briga koliko sam poena postigao. Samo želim da tim pobeđuje", rekao je Nejpir za Sport klub posle Albe.

I dok se čeka da Šabaz proradi, zapleše kako svi znaju da može, uz pobedu nad Albom i novu dobru utakmicu Rokasa Giedraitisa, optimizam u redovima crveno-belih raste i zbog sve bolje kadrovske situacije. Adam Hanga se vratio treninzima i to je velika stvar. Igrač njegovih karakteristika je takođe mnogo nedostajao Sferopulosu u prethodnom periodu (poslednji meč odigrao 2. novembra). Ima ogromnno iskustvo, sposoban je da preuzima u odbrani i brani više pozicija, da pomogne u organizaciji napada, ali i da doprinese poenima sa distance. Pa makar igrao i 15 minuta po utakmici, nema sumnje da će mnogo značiti crveno-belima. Naredne sedmice, kada Crvenu zvezdu očekuju okršaji sa Real Madridom i Makabijem u Beogradu (protiv Izraelaca pred praznim tribinama Pionira), trener srpskog šampiona bi prvi put mogao da ima kompletnu ekipu na okupu.

Uz to, nije isključena mogućnost ni da se crveno-beli pojačaju. Posle 17. runde, tačnije 30. decembra, igračima će biti omogućeno da iz jednog kluba u Evroligi pređu u drugi. Ipak, Sferopulos je jasno istakao da se neće angažovati pojačanja reda radi.

Predsednik, menadžment i mi se trudimio da radimo najbolje za tim. Ako nađemo igrača koji može da napravi razliku, možemo da ga dovedemo, u surpotnom, nema razloga da samo dovodimo igrače“, rekao je grčki stručnjak posle pobede nad Albom, koja je bila veoma bitna i došla je u pravi čas.


tagovi

KK Crvena zvezdaJanis SferopulosRokas GiedraitisŠabaz Nejpir

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara