Triling Afjonovih novajlija (Foto: twitter.com/AfyonbelediyeSK)
Triling Afjonovih novajlija (Foto: twitter.com/AfyonbelediyeSK)

Afjon bio na dnu, sad pliva ka obali sa NBA perajima: Umesto juniora - Pjer Džekson

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.01.22. | 10:38

Bivši igrač Fenerbahčea, Cedevite i Makabija poslednje zvezdano pojačanje tima iz Afionkarahisara

Dotakao je Afjon dno kada je na startu 2022. godine doživeo jedan od najtežih poraza u turskoj košarci, verovatno i u evropskoj kada se računaju elitni rangovi. Tofaš ga je ponizio, nije povukao ručnu ni na 50, ali ni na 80 razlike. Savladao je juniore iz Afionkarahisara 145:55 i činilo se da je samo pitanje vremena kada će se klub ugasiti... Tri nedelje kasnije, ugovor sa Afion Beledijesporom potpisao je bivši košarkaš Fenerbahčea, zagrebačke Cedevita i Makabija Pjer Džekson i tako postao treće NBA pojačanje tima.

Zbog velikih dugova, pre oko mesec i po dana igrači su krenuli redom da odlaze. Bivši kapiten Partizana Mihailo Andrić se preselio u Promiteas, Šenon Šorter je potpisao za Split, Donatasa Tarolis je stigao u Budućnost. Bio je to samo početak osipanja, jer je Afjon na kraju morao da se rastane sa svim strancima, ali i iskusnijim domaćin košarkašima. Nije odustao, a sada je jasno i zašto.

Izabrane vesti

Mnogima nije imalo smisla da tim sačinjen od juniora dobija po ušima od svakog protivnika, ako je već evidentno da mu nema spasa. Prvi šamar golobradom Afjonu lupio je Efes (140:83) i to 11. decembra prošle godine. Svaki naredni meč, sve do danas, sastav iz Afionharahisara je okončao porazom uz preko 100 primljenih poena i nijednom ispod 30 razlike. Tofaš je bio najbrutalniji, pa će se o pobedi od 90 razlike dugo pričati, iako su na jednoj strani terena bili momci od 16-18 godina...

Stvari su počele da se menjaju. Nova uprava je stigla i istakla da je sposobna da namiri dugove, odblokira račun i oformi igrački kadar više nego sposoban da opstane u ligi. Klub je dobio pravo da registruje novajlje, a najpre je angažovan novi trener - posla se latio bivši šef struke Ormana Korhan Ajdanarig. A onda su krenula da se nižu pojačanja, jer je u kratkom roku bilo potrebno skrojiti gotovo kompletan roster.

Džoni Hamilton u dresu Mornara (Foto: Mega/Ivica Veselinov)Džoni Hamilton u dresu Mornara (Foto: Mega/Ivica Veselinov)

U samo par dana Afjon je ozvaničio devet potpisa. Prvo su stizali iskusni domaći igrači, mahom iz druge lige. Vratio se Tugberg Gedikli, stigao je Šafak Edge koji je 2016. godine osvojio Evrokup sa Galatasarajom. A onda bomba, ali samo prva - ugovor sa klubom potpisao je Džoni Hamilton. Snažni centar iz Trinidada i Taboga ovdašnjoj košarkaškoj javnostio poznat je po epizodi iz Mornara, dok je u Turskoj igrao odlično u dresu Darušafake, a bio je i član Fenerbahčea. Hamilton se u Tursku vratio iz NBA lige, gde je bio član Atlanta Hoksa, ali nije uspeo da se izbori za debi u najjačoj konkurenciji na planeti. Kalio se u Razvojnoj ligi u dresu Skajhoksa.

Sledeći je potpisao mladi Berkan Aksu iz Samsunspora, ali spremala se nova eksplozija iza kulisa. Detonacija je usledila pre samo tri dana, kada je Hamilton dobio društvo u nekadašnjem igraču Memfisa Grizlisa, Čikago Bulsa, Nju Orleans Pelikansa i Njujork Niksa - Vejnu Seldenu. Iskusan bek sjajnih fizičkih predispozicija takođe je stigao iz NBA. Od septembra pa sve do početka tekuće godine bio je u Velikoj jabuci, ali nije upisao nijedan nastup za Nikse. U Evropi je igrao za izraelski Ironi, sa kojim je osvojio FIBA Evropa kup i bio MVP takmičenja prošle godine. Dakle, još jedno pojačanje kojeg se ne bi postedeli ni timovi iz Evrolige - daleko od toga.

Nije ni tu bio kraj. Iz Pinar Karšijake je stigao bek Mertdžan Solkol, a za njim još jedan stranac sa bogatim evropskim iskustvom - bivši košarkaš Unikahe i Limoža Keni Hejs. Počeo je sezonu u drugoj ligi Italije, ali na poziv Afjona se rado odazvao. U Turskoj je već nastupao za Bujukčekmedže (u dva navrata) i Gazijantep.

Kao ponajbolje domaće pojačanje (zasad) angažovan je Bariš Ulker, bivši član Džordžija Sautvesterna koji je sezonu počeo u Bujukčekmedžeu. Juče je predstavljen i deveti novajlija - ni manje ni više nego Pjer Džekson. Bivši igrač Fenerbahčea, Cedevita i Makabija je sezonu počeo u Razvojnoj ligi, nadajući se da bi mogao do NBA angažmana. Nije uspeo da se izbori za novu šansu u najjačoj ligi sveta, gde je već prilično dobro igrao za Dalas Maverikse, pa je odlučio da se vratio u Evropu. Jasno je da bi bio odlično pojačanje i za klubove iz Evrolige, svakako iz Evrokupa, ali Afjon je bio brži.

Zaista neverovatna priča. Od ivice ambisa Afjon je uspeo da skroji više nego pristojan tim. Već su debitovali Hamilton, Hejs i većina turskih novajlija, ali bez gotovo pravog zajedničkog treninga nisu mogli da pariraju Jalovi (73:106). Do naredne utakmice (30. januar) protiv Bujukčekmedžea će se timu priključiti i Selden i Džekson, ekipa će biti nedelju dana "starija", pa se očekuje potpuno drugačiji rasplet.

Problemi ipak nisu prošlost. Dok Afjon niže potpise, javljaju se bivši igrači. Prvi među njima Amerikanac Džamel Hegins, koji s pravom traži da mu se isplate dugovanja.

"Afjon mi duguje 210.000 dolara. Dosta je bilo!", Heginsova je reakcija na silna pojačanja njegovog bivšeg kluba.

Kako bilo, Afjon je prestao da se davi. Neverovatan je i podatak da je uprkos 10. vezanih poraza i gotovo totalnoj propasti koju je za kratko vreme doživeo - i dalje iznad opasne zone. Ostao je 14. na tabeli ispred Petkima i Bujukčekmedžea sa učinkom 3-14 (timovi ispod imaju po meč manje i isti broj pobeda). Sada mora da pliva ka obali, ali srećom pa je nabavio skupocena NBA peraja. Videćemo da li će biti dovoljna za spas kluba.


tagovi

TurskaPjer DžeksonDžoni Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara