Kostas Adetokunbo (©Evroliga)
Kostas Adetokunbo (©Evroliga)

Adetokunbo tek 13. košarkaš koji ima titulu NBA i Evrolige

Vreme čitanja: 2min | pon. 27.05.24. | 17:11

Mlađi brat dosta poznatijeg Janisa postao prvak Evrope sa Panatinaikosom, a šampion najjače lige sveta sa LA Lejkersima. U istom klubu se nalazi i Ognjen Kuzmić

Pridružio se Kostas Adetokunbo ekskluzivnom klubu košarkaša u nedelju uveče kada je sa Panatinaikosom osvojio titulu Evrolige. Mlađi brat asa Milvokija i jednog od najboljih igrača današnjice Janisa, je postao tek 13. čovek koji u svojoj riznici ima titule elitnog evropskog takmičenja i NBA lige.

Grk je šampionski prsten najjače lige sveta na ruku stavio 2020. sa LA Lejkersima, da bi se sada u prvoj sezoni po povratku u rodni grad okitio i najvrednijim priznanjem na Starom kontinentu što je pre njega pošlo za rukom samo još nekolicini ljudi.

Izabrane vesti

Prvi koji je to učinio bio je Bil Bredli, nekadašnji član Njujork Niksa i Olimpije Milano, a kasnije su redom njegov podvig ponovili Leri Rajt, Džim Bruer, Bob Mekadu, Toni Kukoč, Žan Tabak i Radoslav Nestorović. Prvi koji je to postigao u 21. veku jeste legendarni Manu Đinobili koji je šampion Evrope bio sa Kinderom iz Bolonje, da bi potom osvojio četiri šampionska NBA zvanja u dresu San Antonija. Nakon njega su isti uspeh ostvarili Džoš Pauel, Rodrigo Bobua i naš Ognjen Kuzmić koji je 2015. uzeo NBA krunu sa Golden stejtom, a tri godine kasnije Evroligu sa madridskim Realom. Zanimljivo je da je u oba ta pohoda sveukupno na terenu proveo samo 72 minuta!

Poslednji kojem je pre Kostasa to pošlo za rukom jeste Elajdža Brajant, a njegovo dostignuće je još posebnije s obzirom da je titule uzimao jednu za drugom. Prvo sa Milvokijem 2021, a onda sa Efesom 2022.

Na putu ka pridruživanju ovom klubu se nalazi i Luka Dončić koji je pred ulaskom u veliko finale NBA lige zajedno sa Dalasom, dok od ranije ima evropsku titulu sa Realom.


tagovi

Kostas AdetokunboKK PanatinaikosEvroligaNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara