Košarkaši Srbije (©AFP)
Košarkaši Srbije (©AFP)

Abu Dabi će iskristalisati 12 putnika za Pariz

Vreme čitanja: 2min | ned. 14.07.24. | 08:25

Sa spiska gotovo sigurno otpadaju Jaramaz i Radanov. Povreda kroji sudbinu Jovića, dok će se za poslednje mesto boriti Plavšić, Ristić i Pokuševski

Presudni deo pripremnog perioda će košarkaši Srbije odraditi u Abu Dabiju. Onaj posle kojeg će imati jasniju sliku svoje forme, ali i posle kojeg će selektor Svetislav Pešić imati iskristalisan spisak 12 momaka koje će odvesti u Francusku i sa kojima će pokušati da se popne na olimpijski tron.

Napomenuo je strateg srpskog tima da će se tim za Pariz znati najranije 23. jula. Sve dotada je svaki od 16 igrača koji se trenutno nalazi sa nacionalnim timom na otvorenoj audiciji, samo što istu mogu da poremete neželjeni zdravstveni problemi koji su nažalost opteretili Orlove od starta priprema.

Izabrane vesti

Koliko god da selektor i informacije koje dopiru iz tabora svetskog viceprvaka govore kako je zglob Nikole Jovića sve bolje, i dalje stoji veliki znak pitanja oko njegovog nastupa na najvećoj smotri sportista. Već smo pisali o tome koliko potencijalni rizik može da predstavlja vođenje rovitog mladog asa Majamija na Igre. Povreda u tom slučaju može da kroji izgled srpske ekipe na način da bi mestu u avionu za grad svetlosti dobio jedan iz trija Plavšić-Ristić-Pokuševski.

S obzirom da je status Jokića, Milutinova i Petruševa siguran, kao i da je za očekivati da Davidovac bude spreman za početak turnira i oporavi se od povrede kuka koja ga muči, ostaje da se između dvojice debitanata i centra Tenerifea odluči ko će još od visokih igrača činiti konačnih 12.

Zato će konačni ispit za njih predstavljati utakmice sa Australijom i SAD-om. U dosadašnja tri kontrolna meča (dva protiv Holandije i jedan sa Francuzima), čini se da je Plavšić ostavio najbolji utisak, mada se mora reći da je Pešić u tim duelima dosta kombinovao.

Svakako da dosta toga zavisi i od profila igrača koji šefu naše struke bude najviše trebao. Eventualnim izostankom Jovića, najrealnije bi bilo Pokuševski popuni nastalu rupu...

Što se tiče igrača na spoljnim linijama, tu je situacija dosta jasnija. Takoreći, rešava se sama od sebe. Zna se da su okosnice ovog tima uza kapitena Bogdanovića, Micić te Avramović. Da su Gudurić i Marinković nezamenjivi, kao i da je Dobrić neko ko u državnom dresu pruža partije vredne reprezentativnog zvanja. I neko koga popularni Kari posebno ceni.

Onda je jasno da poslednji filter izvesno neće proći Ognjen Jaramaz i Aleksa Radanov koji gotovo da nisu dobijali minute na dosadašnjim okršajima. A i realno govoreći, ne mogu da se po kvalitetu, a ni formi mere sa ostatkom konkurencije.

Ipak, da ne prejudiciramo prerano. Sve će biti dosta čistije po povratku iz Emirata. Pre svih Svetislavu Pešiću na kome je da, shodno svojoj čestoj ponovljenoj mantri, skroji tim ne od najboljih igrača, već od onih igrača koji najbolje funkcionišu zajedno. Baš kao što je to bilo lani na Mundobasketu.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićAbu DabiPariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara