Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šta se krije iza Rodmanove šarene frizure: Kao mali izbačen iz kuće, radio u perionici za pet dolara dnevno i bio na ivici samoubistva

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.05.20. | 17:33

Dokumentarna serija "The Last Dance" donela je neke nove, interesantne detalje iz života jednog od najvažnijih saigrača Majkla Džordana na putu ka tri uzastopna prstena od 1996. do 1998. godine

Prava legenda košarke i član Kuće slavnih, Denis Rodman nije bio običan igrač. Naprotiv, svake večeri kada bi bio na terenu, davao bi vam bar jedan razlog da pričate o njemu. No, iako je bio fantastičan na samom parketu, njegov privatni život bio je pun kontroverznih detalja, tako da se svi njegovi rezultati zbog toga moraju uzeti sa ogromnom dozom divljenja.

Mnogi su Rodmana zapamtili po šarenolikim frizurama, velikim brojem tetovaža, pirsinga... Ali, Rodmanovi nastupi, zbog kojih je zaradio nadimak igrača koji radi samo onaj "prljavi deo posla", zapravo su bili ključni da se priključi toj generaciji Čikago Bulsa. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih skakača u istoriji NBA lige.

Izabrane vesti

Pored pet NBA titula, koliko je uspeo da sakupi za čitavu karijeru, popularni "Crv" je bio lider u skokovima čak sedam sezona u nizu i postao je najstariji igrač kojem je to pošlo za rukom u istoriji takmičenja. Na dan kada se završila sezona 1997/98. imao je 36 godina i 341 dan. Dva puta je prigrlio uz sebe i titulu za najboljeg defanzivnog igrača NBA lige i našao se u najboljoj odbrambenoj petorci lige sedam puta.

Pre samog dolaska u Čikago, Rodman je igrao izuzetno važnu ulogu u Detroit Pistonsima, koji su dva puta uspeli da savladaju Bulse u finalu Istočne Konferencije, 1989. i 1990. godine. Tim iz Detroita tada je bio poznat pod nadimkom "Bed Bojs", a upravo ti loši dečaci su osvojili dve vezane NBA titule.

Tek 1995. godine priključio se Čikago Bulsima, gde je stvorio sjajan odnos sa Majklom Džordanom i Skotijem Pipenom, te tako došao do "tri-pita", odnosno tri uzastopne titule tokom 1996. godine, te 1997. i 1998. godine. Zajedno sa trenerom Filom Džeksonom, koji je često voleo da kaže da je Rodman bio ključni šraf u čitavoj mašini Bulsa.

"Niko ne može da kaže da sam bio loš saigrač. Znaš da pored sebe imaš velikog Majkla Džordana, Skotija Pipena i Fila Džeksona... Ali ako oduzmeš mene odatle, da li bi Čikago i dalje osvojio sve te titule. Nisam baš siguran", rekao je čuveni Rodman u dokumentarnoj seriji "The Last Dance".

Međutim, retko ko zna kakav je zapravo bio Rodmanov put do zvezda. Rođen u Dalasu, 13. maja 1961. godine, gde je i odrastao zajedno sa majkom i dve sestre. Sama porodica bila je izuzetno siromašna, a u intervjuu za ESPN, Rodman je priznao da je kao mali bio prilično povučen i često napadan od strane nasilnika. Tvrdi da se plašio i mislio je da neće preživeti.

"Mislio sam i da ću da završim u zatvoru, da ću se upustiti u rukovanje nedozvoljenim sredstvima. Ili to ili ću biti mrtav. To su mi bile opcije", priča Rodman.

Da sve bude gore po Rodmana, na kraju je isteran iz sopstvene kuće. Njegova majka nije bila zadovoljna kako se stvari odvijaju nakon što je slavni košarkaš završio srednju školu.

"Jednostavno me je izbacila i promenila bravu. Sa sobom sam samo imao odeću. Napustio sam kuću i prvih nekoliko sati sedeo na stepenicama u naselju, nisam imao gde da odem. Na kraju sam otišao u kuću kod prijatelja, a on mi je rekao da mogu da boravim u dvorišu i spremio mi je kauč. Svakog dana kada sam ustajao, išao sam u perionicu da zaradim novac ili u prodavnicu gde sam radio kao logističar. Sve za pet dolara dnevno".

Dok je lutao ulicama pune dve godine, uspevao je da se istovremeno posveti treninzima. I konačno je progledao kada su ga skauti sa koledža Južna Oklahoma videli dok je igrao u letnjoj ligi. Nakon tri godine, izabran je na NBA draftu kao 27. pik, 1986. godine.

Međutim, i nakon što se priključio Pistonsima, nastavio je da ima određenih problema sa ponašanjem. Bio je izuzetno agresivan, razveo se sa tadašnjom ženom, Ani Bejks, a na sve su se nadovezale i svađe sa menadžmentom Pistonsa. Zbog toga je, kako tvrdi, umalo izvršio samoubistvo. Pronađen je u Obern Hilsu kako spava sa prislonjenim pištoljem na glavi.

U svojoj autobiografiji, koju je izdao 1996. godine pod nazivom "Loš sam koliko ja želim da budem", priznao je da je želeo da se ubije.

"Odlučio sam umesto samoubistva da zapravo 'ubijem' tog Denisa Rodmana koji bi me odveo na mesto na koje ne želim da idem... Rekao sam 'Nastaviću sa životom onako kako ja želim i biću srećan'. U tom trenutku mi je čitav život bio pred očima. I uništio sam starog sebe", rekao je čuveni košarkaš.

Prošle godine, u intervjuu za Bličer Riport, Rodman je govorio koliko je mentalno zdravlje u tim godinama zapravo bilo potcenjeno i da bi čitavom problemu danas verovatno pristupio na drugačiji način.

"Mentalno zdravlje nije bilo važno tada. Ja sam samo želeo da me neko voli, jer mi majka i otac to nisu pružali u detinjstvu. Nisu bili nikada tu. Kada sam konačno došao u Detroit, bio sam prihvaćen. A kada su stvari počele da se raspadaju, bio sam izneveren. Odjednom su svi koji su me voleli otišli, trener Čak Dali je otišao i opet sam ostao potpuno sam. Nikome nisam mogao da se okrenem".

Dodaje da je zanimljiv bio i način na koji su ga policajci pronašli u kolima tog dana.

"Otišao sam u Obern Hils, tačno je da sam nosio i pištolj. Ali istovremeno sam pustio muziku. Slušao sam je i kao da sam se svađao sam sa sobom. Nije imalo nikakve veze sa košarkom. Imalo je veze sa tim osećajem pripadnosti koji me je napustio. I onda je zasvirala pesma od Perl Džema. I zaspao sam... Kada sam se probudio, policija i veliki broj ljudi je bio oko mene. Nisam znao šta se dešava. Potpuno sam zaboravio da imam pištolj sa sobom. Izveli su me iz automobila, ali to je bilo to. Kada sam došao u NBA ligu, nisam baš očekivao da sve bude ovako. Nisam mislio da će to samo biti biznis, a to me je izluđivalo", zaključuje Rodman.

No, Rodman se na kontroverzama nije zaustavio ni po završetku košarkaške karijere. Voli da istakne da je dobar prijatelj sa liderom Severne Koreje, Kim Džong-Unom, a nekoliko puta je posetio ovu zemlju na istoku Azije.

Deluje da zver u njemu, nakon svega, i dalje ne miruje...


tagovi

Denis RodmanMajkl Džordan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara