Foto: twitter/REYER1872; twitter.com/MaccabitlvBC; MN Press
Foto: twitter/REYER1872; twitter.com/MaccabitlvBC; MN Press

Evropska pijaca: Makabi ozvaničio četvrto pojačanje, Bruks Milano zamenio Venecijom, Mini Mamba u Španiji

Vreme čitanja: 4min | čet. 01.07.21. | 12:23

Žan Tabak preuzeo Burgos i ostao bez važnog igrača, Met Džening u Japanu, Kajl Vims ostaje u Bolonji

Timovi širom Evrope nastavljaju da se pojačavaju, a Makabi je među najaktivnijima. Posle Džejmsa Nanelija, Džejlena Rejnoldsa i Derika Vilijamsa, danas je predstavljen i Kameron Tejlor.

U pitanju je još jedan američki košarkaš, koji je minule sezone branio boje Hamburga u Bundesligi. Bio je jedan od ključnih igrača te ekipe i beležio 14 poena, 5,5 skokova i 3,5 asistencije u proseku. Nastupa na bekovskim pozicijama, a sa timom iz Tel Aviva je potpisao ugovor za nastupajuću sezonu, uz opciju da produži saradnju na još jednu godinu.

Izabrane vesti

Promenio je četiri kluba u Nemačkoj, nastupao za Ehingen, Vircburg i Bamberg pre Hamburga, a jednu sezonu proveo je u Mađarskoj.

"Velika mi je čast što sam napravio naredni korak i pridružio se fantastičnoj organizaciji sa navijačkom bazom kakva je Makabijeva, jednom od najboljih u Evropi. Želim da se zahvalim na prilici i ne mogu da dočekam da počnem sa radom".

Ponos Izraela radi punom parom na sastavljanju nove ekipe. Ostao je Makabi bez velikog broja igrača, Elajdža Brajant je otišao u Milvoki, a ugovori su istekli Otelu Hanteru, Tajleru Dorsiju, Jovelu Zusmanu, Ozu Blajzeru, Draganu Benderu i Ejdanu Alberu.

Olimpija Milano je nastavila sa promenama, potvrđen je odlazak još jednog igrača. Džef Bruks je po isteku saradnje napustio klub i već je pronašao novo uhlebljenje u Veneciji. Krilni centar je potpisao višegodišnji ugovor sa novim klubom.

Amerikanac sa italijanskim pasošem je minule tri sezone branio boje Armanija, sa kojim je skupio i veliko iskustvo u Evroligi. U sezoni za nama je upisao 33 nastupa u Palakanestru i samo jedan manje u Evroligi.

Venecija će igrati i Evrokup naredne sezone, a pred žreb je smeštena u deseti (poslednji) šešir sa ekipom Vroclava.

Pre Bruksa u redove Rejera stigao je i litvanski košarkaš Martinas Ehodas, kao i italijanski reprezentativac Mikele Vitali.

Što se tiče Armanija, klub su pre Bruksa napustili i Džeremi Evans, Majkl Rol i Vladimir Micov, dok je ugovor istekao i Kevinu Panteru.

Širom Evrope završeno je još nekoliko poslova. Endru Gaudlok je potpisao za Bilbao, posle sezone koju je proveo u Ritasu iz Vilnjusa. Iskusni bek će po prvi put igrati u Španiji, a već je igrao u Rusiji (Uniks), Turskoj (Fenerbahče), Izraelu (Makabi Tel Aviv) i Italiji (Milano i Venecija), pre nego što je stigao u Litvaniju.

Hapoel iz Jerusalima je angažovao beka Retina Obasohana, koji je minule sezone u dresu Nimbruka beležio 13,9 poena i 5,3 asistencije po meču u FIBA Ligi šampiona.

Još jedan posao obavljen je u Izrealu, Hapoel Holon je angažovao novog trenera. Na mesto šefa struke postavljen je Mauricio Buskalja, koji je minule sezone predvodio Brešu. On je nasledio Stefanosa Dedasa, koji je preuzeo atinski AEK.

Još jedan učesnik Lige šampiona, San Pablo Burgos (akteulni šampion), napravio je dve velike promene. Pošto je trener Đoan Penaroja prešao u Valensiju, najpre je bilo potrebno angažovati mu zamenu, a to je sinoć i zvanično obavljeno. Na mesto šefa struke Burgosa postavljen je hrvatski stručnjak Žan Tabak.

Tabak je minule dve sezone proveo u Poljskoj, predvodio je Zjelonu Goru, a sada će imati zadatak da sa Burgosom odbrani titulu u Ligi šampiona.

Čim je stigao ostao je bez važnog igrača, kako je Tad Mekfaden napustio klub i pojačao Mursiju. Amerikanac sa pasošem Gruzije je parafirao dvogodišnji ugovor sa novim timom.

Serđo Skariolo je nastavio da radi na sastavljanju ekipe u Bolonji. Dogovoren je ostanak Amerikanca Kajla Vimsa. Zvanično je potvrđeno da će i naredne sezone igrati u Virtusu. Krilni košarkaš je u šampionskoj sezoni bio jedan od boljih igrača u ekipi, prosečno je u finalnoj seriji Serije A beležio 15,7 poena po nastupu.

Virtus marljivo radi i na pojačanjima, a prema saznanjima litvanskog novinara Donatasa Urbonasa u završnim je pregovorima sa bivšim igračem Lokomotive Kubanj Kevinom Hervijem. Krilni košarkaš je u dresu tima iz Krasnodara beležio 12,4 poena i 6,9 skokova po meču.

Turski Bahčešehir je obelodanio da se rastao sa Erikom Grinom. Bivši košarkaš Valensije i Fenerbahče je tako slobodan igrač. Klub iz Istanbula je tako napravio mesto za veliko pojačanje, Džamara Smita.

Met Džening se seli u Japan. Bivši bek Efesa i Baskonije karijeru nastavlja u Kavasaki Brejv Tandersima. Parafirao je saradnju sa klubom do kraja sezone.

Pisali smo i da je Erik Mika na pragu odlaska iz Partizana. On je postigao dogovor sa Burgom.

Dok crno-beli ostaju bez centra, Mega je rešila da zadrži američkog beka Dejšona Skučija Smita. Smit je minule sezone beležio 8,1 poena i 5,7 asistencija u ABA ligi.



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara