Kevin Panter i Timoti Luvavu Kabaro (Foto: KK Partizan Mozzart Bet)
Kevin Panter i Timoti Luvavu Kabaro (Foto: KK Partizan Mozzart Bet)

Crno-beli udarili u milanski zid: Nejpir i Beron pokrenuli Mesininu mašinu i slomili otpor Partizana

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.03.23. | 21:56

Košarkaši Partizan Mozzart Beta se iz Italije vraćaju sa polovičnim učinkom

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Italije)

Gotova je Partizanova turneja u Italiji, ali nije okončana kako su se crno-beli nadali. Posle pobede nad Virtusom u Bolonji, Olimpija je odbranila Milano u Mediolanum forumu i nastavila sa fantastičnim rezultatim. Prekinula je pobednički niz ekipe Željka Obradovića i svoj produžila na čak šest dobijenih mečeva u Evroligi - 76:62.

Izabrane vesti

Videlo se da je crno-bele stigao umor, bilo je i kadrovskih problema, a četa Etorea Mesine je pokazala zašto su je mnogi u početku sezone svrstavali i među favorite za najviši plasman. Satkana od iskusnih igrača vrhunske klase, konačno je počela da igra kako je prekaljeni strateg i osmislio, a moć Manekena osetili su i crno-beli na svojoj koži. Olimpija je tako došla do 12. pobede (15 poraza) i nastavila da sanja o plej-ofu, koji je pre samo dva meseca bio misaona imenica. Partizan neće preterano boleti ovaj poraz, još drži sve u svojim rukama i na kraju može da bude zadovoljan sa 1-1 učinkom iz duplog kola u Italiji, s ozbirom na sve okolnosti koje su ga zadesile. Podsetimo da je ovo bila četvrta utakmica u sedam dana za Obradovićeve pulene, da je Joanis Papapetru imao problema sa leđima...

Na kraju se u ekipi Partizana izdvojio povratnik u Forum Kevin Panter sa 15 poena, mada ni njemu nije najbolje išlo u drugom poluvremenu. Matijas Lesor je ponovo bio najkorisniji sa 11 poena i šest skokova (indeks 17), a MVP prethodne runde Evrolige Dante Egzum i Džejms Naneli su dodali po 10 poena.

U ekipi Armanija su na kraju najefikasniji bili Brendon Dejvis i Bili Beron sa 14 poena. Obojica su postigli nekoliko važnih poena u poslednjem kvartalu. Šabaz Nejpir je bio brži od zvuka sirene na kraju treće deonice i tako je praktično dao veliki impuls svojoj ekipi, a meč je okončao sa 10 poena. Toliko je dodao i Kevin Pengos, ali uz sedam asistencija i pet skokova, dok je kapiten Nikolo Meli imao devet poena i osam uhvaćenih lopti.

Da je Panter dobro upoznat sa obručima u Forumu moglo se videti na samom startu susreta, pošto je za tri i po minuta igre sam napravio seriju 7:2. Delovala je Olimpija prilično uspavano u uvodnim minutima, što su crno-beli iskoristili i za pet minuta dozvolili rivalu tek tri poena. Čuvali su komfornu prednost, ali Manekeni im nisu dozvoljavali da odu na dvocifren plus. Imao je Partizan i plus pet posle trojke Nanelija na minut i po do kraja, ali je finiš kvartala pripao domaćim košarkašima, Riči je pogodio vrlo bitnu trojku, te se na odmor otišlo sa 19:13 u korist Obradovićevog sastava.

Dobro je Partizan otvorio drugu četvrtinu, čuvao višak preko Ledeja i Papapetrua, ali su Pengos i Meli pokrenuli Mesininu ekipu i sredinom kvartala se ušlo u egal. Usledila je prilično haotična sekvenca, oba tima su igrala žestoko u odbrani i puna dva minuta nije bilo promene na semaforu. A onda je Nejpir poravnao sa linije penala (25:25). Igrala su oba tima poslednja tri minuta prvog poluvremena kao da je kraj odlučujuće četvrtine, a onda je Bili Beron zapalio tribine trojkom za 30:27. Teško je Partizan dolazio do poena, pa se u životu održavao odbranom, na kraju je postigao samo 10 poena u drugom periodu, pa se na poluvreme otišlo sa 30:29 u korist domaće ekipe.

Nastavila se velika borba i u trećoj četvrtini. Teško se dolazilo do poena, a niko nije uspevao da uđe u seriju. Na Partizanovih 5:0, Fojtman je odgovorio trojkom. Ponovo je potom usledio period posta, pravili su domaći košarkaši probleme Partizanu i na ofanzivnom skoku, ali Panter i Ledej su držali Obradovićevu ekipu u egalu. Činilo se da će se na poslednji odmor otići sa nerešenim rezultatom, ali je Nejpir trojkom sa zvukom sirene preko Ledeja podigao veći deo Foruma na noge - 49:46 posle 30 minuta. Partizan je za pola časa igre postigao samo dve trojke iz 11 pokušaja.

Otvorio je Šabaz i naredno poluvreme dvojkom, a onda je Dejvis ubacio neverovatan šut u poslednjoj sekundi napada. U padu je nekako uspeo da je pošalje ka košu i pronašla je dno mrežice. Sudije su gledale snimak i potvrdile da je centar Milana izbacio loptu na vreme. Upravo taj trenutak, uz Nejpirovu trojku s kraja trećeg kvartala, uneli su domaćinu ogromnu količinu energije. Prepoznala je i domaća publika trenutak i ovacijama sa tribina dala vetar u leđa Mesininoj četi. Mučio se Partizan u napadu i deficit je konstantno rastao. Posle trojke Berona i lagano polaganja Tonuta, usled propusta o odbrani crno-belih na semaforu je stajalo 60:46 - za tri minuta Olimpija je napravila seriju 11:0. Pokušao je Partizan da se vrati preko Egzuma, ali domaćin je već uhvatio ozbiljan zalet i za ovakav tip utakmice stekao ozbiljnu razliku. Pengos je trojkom na 70 sekundi do kraja stavio tačku, Olimpija je odnela pobedu.

Olimpija Milano - Partizan Mozzart Bet 76:62

/13:19, 17:10, 19:17, 27:16/

Olimpija Milano: Dejvis 14, Tomas, Luvavu, Pengos 10, Tonut 4, Meli 9, Beron 14, Nejpir 10, Riči 4, Šilds, Hajns 4, Vojtman 7.

Partizan Mozzart Bet: Vukčević, Ledej 7, Avramović 4, Panter 15, Smailagić 2, Papapetru 3, Egzum 10, Naneli 10, Lesor 11, Trifunović, Anđušić, Madar.

EVROLIGA - 28. KOLO

Četvrtak

Alba - Virtus 74:96

/Vims 22 - Smit 12/

Žalgiris - Asvel 85:67

/Brazdeikis 19 - Metjuz 18/

Olimpijakos - Bajern 102:74

/Vezenkov 18 - Bonga 16/

Olimpija Milano - Partizan Mozzart Bet 76:62

/Dejvis, Beron 14 - Panter 15/

Real Madrid - Valensija (U TOKU)

Petak

18.30: (1,50) Efes (15,0) Makabi Tel Aviv (3,00)

18.45: (1,80) Fenerbahče (15,0) Barselona (2,25)

20.00: (2,40) Panatinaikos (15,0) Crvena zvezda (1,70)

20.30: (1,70) Baskonija (15,0) Monako (2,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanOlimpija MilanoŽeljko ObradovićKevin Panter

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara