(©Reuters)
(©Reuters)

Zvezdini Slovenci bez slavlja u Ljubljani: Austrija bolja, ali se zadovoljila bodom

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.09.24. | 22:52

Remi u meču sa malo uzbuđenja - 1:1

U prvom kolu Grupe 3 B divizije Lige nacija sastali su se učesnici osmine finala nedavnog Evropskog prvenstva. Slovenija je ugostila Austriju, ali nije uspela da zadrži euforiju sa turnira u Nemačkoj. Meč je završen remijem 1:1, koji se ne može okaraktrisati kao loš rezultat ni za jedne ni za druge, ali je sigurno da su u oba tabora priželjkivali više. Nisu to, međutim, pokazali na terenu.

Ukupno gledano Austrija je ostavila bolji utisak, uspela je da izjednači i u drugom poluvremenu kontroliše dešavanja na terenu. Nisu se Marko Arnautović i saigrači, ipak, previše zaletali ka golu rivala. Oprezno su čuvali bod u džepu, svesni da igraju na strani.

Izabrane vesti

Slovenci su bili oslabljeni odsustvom kapitena i prvog golmana Jana Oblaka, koji je zbog prehlade ustupio mesto Matevžu Vidovšeku iz OIimpije. Imao je 24-godišnji čuvar mreže nekoliko dobrih intervencija, ali ne i posebno mnogo posla. Tandem Crvene zvezde Vanja Drkušić - Timi Maks Elšnik značajno je doprineo tome. Prvi je igrao desnog štopera u formaciji 4-4-2 i uspešno izlazio na kraj sa svakim problemom sa kojim se suočavao. Kod primljenog gola nije mogao mnogo da učini jer se akcija odvijala daleko od njega. Elšnik je igrao sa desetkom na leđima u sredini veznog reda, s tim da su mu obaveze bile dosta drugačije nego što bi se pomislilo po broju koji je nosio. Retko je išao pred kazneni prostor rivala, uglavnom koncentrisan na defanzivne zadatke koje mu je namenio selektor Matjaž Kek. Početkom drugog poluvremena istakao se dobrim dodavanjem za Šporara, ali napadač Zmajčeka nije uspeo da primiri loptu, pa je propala naizgled odlična šansa za novo vođstvo domaćina.

Uvodni minuti utakmice pripali su gostima, ali je Slovenija iz prve šanse došla u situaciju da povede. Lopta je posle šuta Petra Stojanovića otišla pored gola, bio je to solidan pokušaj krila Salernitane koji je nagrađen aplauzima publike, međutim, umesto da igra bude nastavljena rumunski sudija Radu Petresku pokazao je da ima poziv iz VAR sobe, nakon kog je pogledao snimak i dosudio penal zbog igranja rukom Filipa Emvenea. Ispostavilo se da je desni bek gostiju na nepropisan način blokirao šut protivničkog igrača. Odgovornost je preuzeo Benjamin Šeško i 12. golom za nacionalni tim doneo prednost Sloveniji. Nemoćan je bio Patrik Penc na snažan šut napadača RB Lajpciga.

Posle gola slika na terenu se promenila. Domaćini su preuzeli inicijativu i pokušavali da stignu do drugog pogotka koji bi im značajno olakšao dalji tok utakmice, ali nisu dugo Austrijanci bili u podređenom položaju. Lepu akciju po desnoj strani i dodavanje dotadašnjeg tragičara Emvenea u gol za izjednačenje pretvorio je Konrad Lajmer, koji je bio brži od slovenačkog kapitena Jake Bijola.

Po povratku sa odmora Slovenci su brzo probali da stignu do novog vođstva. Stvorili su nekoliko solidnih napada, ali bez konkretnog učinka u završnoj trećini terena. Lako su gosti neutralisali te pretnje i uspeli da uspostave tempo igre koji njima odgovara - prilično spor. Držali su austrijski fudbaleri rivala daleko od svog gola. Na prvi pogled delovalo je da selekcija Matjaža Keka ima inicijativu, međutim, nedostajalo joj je kreacije i ideje. Šporar i Šeško bili su odsečeni od odstatka tima, a to se nije promenilo ni dvostrukom izmenom koju je Kek napravio 25 minuta pre kraja. Na uzbuđenje se čekalo sve do 77. minuta kada je Stojanović poslao loptu u prostor za rezervistu Jana Mlakara. Uspeo je napadač Pize da umakne čuvaru, ali je iskosa sa desne strane pogodio samo spoljni deo mreže.

Slovenija će u drugom kolu igrati protiv Kazahstana, takođe kod kuće, dok Austrija putuje u Norvešku, koja će tražiti iskupljenje za iznenađujuć remi bez golova sa Kazahstanom na startu takmičenja. Imali su Skandinavci 18 šuteva ka golu protivnika, ali nije im to pomoglo, kao ni Erling Haland u timu. Napadač Mančester Sitija neumoljivo trese mreže u Premijer ligi, međutim, kada obuče dres reprezentacije nije baš tako...

LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) – 1. KOLO

Petak

Grupa 3

Kazahstan - Norveška 0:0

Slovenija - Austrija 1:1 (1:1)

/Šeško 16 pen - Lajmer 28/

Grupa 4

Island - Crna Gora 2:0 (1:0)

/Oskarson 39, Torstejnson 59/

Vels - Turska 0:0



tagovi

Fudbalska reprezentacija SlovenijeVanja DrkušićTimi Maks Elšnik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara