(©Reuters)
(©Reuters)

Zvezdini rivali u Ligi šampiona: Kud puklo da puklo, za ovo se živi

Vreme čitanja: 7min | uto. 17.09.24. | 12:33

Štutgart u Madridu, tamo gde sve puca od glamura; PSV ide na noge Juventusu; dok Jang Bojs na veštaku 'peca' Aston Vilu

Tradicionalisti će reći – ništa ovo ne valja, nije imalo potreba da se menja ono što savršeno funkcioniše; pobornici novotarija – bila je potrebna promena. Ima argumenata i za i protiv, šta će doneti novi format Lige šampiona, to niko ne zna. A, navijačima širom Evrope je suštinski najbitnije da je njihov klub tu, da je deo društva najboljih, tako i Zvezdinim.

Jedno će im novi sistem sigurno doneti, a to je ozbiljno mozganje. I kalkulisanje. Biće onoga dobro znanog: ‘ako ovi pobede ove, a oni one, imamo šansu’. Grupa više nema, otišle su u zaborav. Sada postoji jedinstvena tabela i svaki klub je dobio osam rivala. Četiri utakmice kod kuće i na strani. Crvena zvezda će Ligu šampiona otvoriti utakmicom protiv Benfike na stadionu “Rajko Mitić”, a pojedini njeni suparnici, sa kojima će igrati u nastavku takmičenja, na teren će koliko danas, i nijedan nije, ili ne bi trebalo da bude, u povlašćenom položaju.

Izabrane vesti

Žreb j udesio da Crvena zvezda, pored Benfike, igra i protiv Barselone, Intera, Milana, Monaka, ali i Štutgarta, PSV Ajndhovena i Jang Bojsa. Potonja tri će srpski šampion večeras imati priliku da vidi na delu i iz perspektive rasporeda, u ovom trenutku, najinteresantnija će mu biti utakmica na stadionu Santjago Bernabeu.

Drugo mesto u Bundesligi, ostavljen i minshenski Bajern u prašini, ulazak u Ligu šampiona i odmah – Real Madrid. Takav meč priželjkuju navijači svakog kluba, pa tako i Štutgartovi, na stranu rezultat…

(©Reuters)(©Reuters)

Glamur, moć, veličina. Liga šampiona je takmičenje Real Madrida, bila i biće. A, ovu noć su u Kraljevskom klubu tako dugo čekali, zanišljali kada zatvore oči. Nova verzija Galaktikosa i Kilijan Embape kao njihov deo. Najzad u belom dresu u elitnom takmičenju, biće žamora kada primi loptu, kada krene ka golu Aleksandera Nibela. Na njega će se nameriti ozbiljna sila.

Kilijan Embape, Vinisijus, Rodrigo. Oporavljen je i Džud Belingem, biće u konkurenciji za sastav. Ali, koliko ima napadačkog raskoša, toliko ima i nesinhronizovanosti. Barem za sada. Real Madrid nije bio naročito ubedljiv od početka sezone, bilo je mučenja, tesnih pobeda, sitnijih povreda koje su otežavale Karlu Ančelotiju. Nisu sve stvari došle na svoje mesto, jer mnogo je zvezda, svaka traži svoje mesto pod suncem i treba napraviti idealni balans, da svako bude zadovoljan.

(©Reuters)(©Reuters)

No, ni to traženje Kraljevskog kluba ništa posebno ne garantuje Štutgartu, daje tek malo veću nadu. Ali, i on se suočava sa problemima. Promenio je pola poslednje linije tima, Dan Aksel Zagadu je tek izašao iz povrede, a štoperski tandem Džef Šabo i Anri Čejs još nije dovoljno sinhronizovan. Odbrana propušta, ekipa Sebastijana Henesa je osvojila samo četiri boda u novoj sezoni Bundeslige, prvu pobedu upisala tek u prvom kolu.

Real Madrid će se suočiti sa timom koji voli da igra ofanzivno, da pritiska, izlazi napred. Samo, jedno je to raditi u Bundesligi, a drugo izgurati svoju igru na evropskoj sceni, i to još protiv Kraljevskog klupa. Iz automatizma u napadu Švabe će, preko Deniza Undava i Ermedina Demirovića, tražiti šansu u Madridu. I najmanju će morati da iskoriste, kako bi imale čemu da se nadaju. Jer, pitanje je trena kada bi Blankosi mogli da ‘kliknu’ i postanu mašinerija koja guta sve pred sobom…

Stoga je možda i najbolje što im na noge idu odmah. Pa kud puklo da puklo.

REAL MADRID – ŠTUTGART, 21.00

Madrid

Stadion: Santjago Bernabeu

Sudija: Halil Umut Meler (Turska)

Projektovani sastavi

REAL MADRID (4-2-3-1): Kurtoa – Karvahal, Ridiger, Militao, Mendi – Valverde, Čuameni – Rodrigo, Guler, Vinisijus – Embape.

ŠTUTGART (4-4-2): Nibel – Vognoman, Čejs, Šabo, Mitelštat – Leveling, Karazor, Štiler, Rider – Demirović, Undav.

(©Reuters)(©Reuters)

Tačno su znali u Torinu šta žele pred povratak u Ligu šampiona: Masimilijano Alegri da bude bivši, a na njegovo mesto da dođe Tijago Mota. Štošta su obećali treneru Bolonje, privoleli ga da dođe i dali mu odrešene ruke. Menjaj, stvaraj, gradi, rekonstruiši. Latio se posla, krenuo da vrši remont i podmlađuje Juventus.

Kičma tima i stil igre – sve je moralo da se menja. Zasukao je rukave, dobio pojačanja i počeo da stvara. I isprva je zagolicao maštu navijačima Bjankonera, dve ubedljive pobede, dopadljiv fudbal, međutim, usledili su i prvi problemi. Jalov je bio Juventus u dva meča zaredom, nije dao gol, a italijanska javnost sela je na kičmu Dušanu Vlahoviću. Poruka Tijaga Mote bila je – strpljenje. Jedan čovek ne može da bude kriv zato što nema golova. Svi snose odgovornost za onu što se (ne)uradi napred i pozadi.

Da će nešto preterano menjati u odnosu na dosadašnje utakmice – neće. Ali, udariće u Ligi šampiona na ekipu na kakvu u Seriji A baš i nije ove sezone. Na napadački potentan tim, koji u proseku daje četiri gola u holandskom šampionatu. E, sad, pitanje je koliko je slika PSV Ajndhovena dobra, prizma je drugačija, rivali su na nižem nivou, ali Peter Boš drugu godinu u nizu sve karte baca na ofanzivu.

(©Reuters)(©Reuters)

Juriš, nalet, na gol više. Pokazalo se da PSV pod njim ne ume drugačije. I ne želi da se preterano prilagođava, barem nije, ili nije morao na nivou na kome je igrao. Utakmica u Torinu, na Alijanc stadionu, potencijalno bi mogla i da ponudi nešto drugo. Mnogo toga zavisiće i od Juventusa, u kolikoj meri će uspeti da limitira klub iz Ajndhovena, koliko će mu dozvoliti da igra…

Kako god, što se tiče sistema, PSV će krenuti sa trojicom u navali. Najveća dilema je oko krila, konkretno levog. Na desnom bi trebalo da bude Johan Bakajoko, na kontra strani Peter Boš ima nekoliko kombinacija. Irving Lozano je povređen, Noa Lang pomalo je pao u drugi plan, a probio se Malik Tilman. Na poslednjem meču u prvenstvu držao je levi bok. Luk de Jong je ‘zakucan’ kao ‘devetka’, nema utakmice na kojoj ove sezone nije zatresao mrežu ili asistirao. Možda i podjednako velika pretnja dolazi iz drugog plana. Gus Til je već na učinku od četiri gola i isto toliko asistencija, i to na samo šest mečeva.

Biće ovo prilika za PSV da vidi gde je spram klubova iz ‘liga petice’ ali i za navijače Crvene zvezde da se bolje upoznaju sa mogućnostima holanskog šampiona.

JUVENTUS – PSV, 18.45

Torino

Stadion: Alijanc

Sudija: Alehandro Hose Ernandes Ernandes (Španija)

Projektovani sastavi

JUVENTUS (4-2-3-1): Di Gregorio – Kalulu, Gati, Bremer, Kambijaso – Lokateli, Luis – Vea, Kopmajners, Jildiz – Vlahović.

PSV (4-3-3): Benites – Ledesma, Flamingo, Boskalji, Dams – Til, Shouten, Verman – Bakajoko, De Jong, Tilman.

(©Reuters)(©Reuters)

Novi format Lige šampiona će zapravo biti najevći izazov za klubove koji su iznenadili, koji je redovno ne igraju. Ne samo nju, nego generalno ni evropska takmičenja. Suočiće se Aston Vila sa novom vrstom izazova, posle 41 godine biće deo društva najboljih evropskih klubova, i moglo bi to na nju negativno da se odrazi u Premijer ligi.

Drugačija je priprema, veći su napori, veća potrošnja i u starom sistemu, kamoli novom. No, o tom – potom. Imaće Unaj Emeri vremena da razbija glavu, pravi kombinacije i šeme za igranje na više frontova. Pred put ui Bern brinulo ga je samo jedno – veštačka podloga. Aston Vila je odstupila od standarda, treninga u Birmingemu nije bila, čim pre otputovala je u Švajcarsku, kako bi se bolje prilagodila na Vankdorf stadion, gde lopta klizi, ide brže.

Manje-vieš za očekivati je da španski strateg, makar dok ritam ne počne da menje, izvede tim kakao u Premijer ligi. Iako se Meti Keš povredio, Kosta Nedeljković se nije ustalio u prvoj postavi, nego Lamar Bogarde. Trebalo bi da krene i u Bernu. Najveća nedoumica je levo krilo, mogao bi minute od starta da dobije Džejden Filodžin, pokušavao je Unaj Emeri u prethodnom periodu da pogodi sa trojkom iza Olija Votkinsa. Mada, najviše mu se zamera što ne uspeva da pronađe mesto Džonu Duranu, što ga koristi kao rezervnog napadača i šansu mu daje tek u završnici.

(©Reuters)(©Reuters)

Da nije veštačka podloga, možda bi i zaigrao sa dvojicom napadača, upario Olija Votkinsa i Džona Durana, ovako teško. Jedino ukoliko tokom meča bude bilo preke potrebe za time. Potcenjivačkog pristupa sasvim sigurno neće biti, jer Jang Bojs je u kvalifikacijama eliminisao Galatasaraj i dokazao i da sa minimalnim utrošenim sredstvima može da se uđe u Ligu šampiona. Kvalitetna pojačanja moguće je pronaći i ispod radara.

Jang Bojs će igrati na kartu brzine, na kontranapade. Ne manjka mu kvaliteta po bokovima. Ebrima Koli, Žoel Monteiro, Alan Virdžinijus… Plus Silvere Ganvula, koji bi trebalo da počne napred, a tu je i Mešak Elija. Osetio je Galatasaraj koliko je švajcarski klub neugodan, osetila je prethodne sezone i Crvena zvezda u Ligi šampiona. Neko bi mogao i da prokliza u Bernu ove jeseni ili zime.

JANG BOJS – ASTON VILA, 18.45

Bern

Stadion: Vankdorf

Sudija: Georgi Kabakov (Bugarska)

Projektovani sastavi

JANG BOJS (4-2-3-1): Keler – Blum, Zukru, Husić, Hađam – Nijase, Lauper – Virdžinijus, Ugrinić, Koli – Ganvula.

ASTON VILA (4-2-3-1): Martines – Bogarde, Konsa, Tores, Dinj – Onana, Tilemans – Filodžin, Rodžers, Mekgin – Votkins.

LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO:

Utorak

18.45: (1.85) Juventus (3.50) PSV (4.40)

18.45: (5.10) Jang Bojs (3.90) Aston Vila (1.75)

21.00: (3.80) Milan (3.60) Liverpul (2.05)

21.00: (1.13) Bajern (9.00) Dinamo Zagreb (17.0)

21.00: (1.33) Real Madrid (5.90) Štutgart (9.50)

21.00: (1.67) Sporting Lisabon (3.70) Lil (5.50)

Sreda

18.45: (1.95) Bolonja (3.60) Šahtjor (4.30)

18.45: (2.45) Sparta Prag (3.40) Salcburg (2.85)

21.00: (1.37) Seltik (5.20) Slovan Bratislava (10.0)

21.00: (3.80) Klub Briž (3.50) Dortmund (2.10)

21.00: (1.55) Mančester Siti (4.10) Inter (6.00)

21.00: (1.42) PSŽ (4.60) Đirona (7.50)

Četvrtak

18.45: (4.30) Crvena zvezda (3.60) Benfika (1.95)

18.45: (4.40) Fajenord (3.70) Bajer Leverkuzen (1.80)

21.00: (4.10) Atalanta (3.50) Arsenal (1.90)

21.00: (1.80) Atletiko Madrid (3.60) RB Lajpcig (4.60)

21.00: (1.95) Brest (3.60) Šturm Grac (4.20)

21.00: (4.60) Monako (3.60) Barselona (1.80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaReal MadridŠtutgartJuventusPSV AjndhovenAston VilaJang Bojs

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
Real Madrid
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara