ABA liga objavila: Idealne petorke Zvezde, FMP, Budućnosti, Cibone...

Vreme čitanja: 7min | pet. 01.05.20. | 20:15

U petak pola, u subotu druga polovina... Ko ima najjači sastav?

Navijači su birali, ABA liga objavila - ovako izgledaju najbolje petorke u istoriji klubova Jadranske lige!

Tokom prethodne tri sedmice na sajtu regionalnog takmičenja moglo je da se glasa za idealne sastave, a ograničenja nije bilo. Svako ko je bar jednom zaigrao u dresu vašeg omiljenog kluba, mogao je da se nađe u kombinaciji. Posle završenog glasanja i prebrojanih bodova iz ABA lige rešili su da objave sastave u dva dela. Prvih šest timova ugledalo je svetlost dana u petak popodne, a preostalih šest biće objavljeno u subotu tokom dana. Da ne bude nejasnoća, ekipe su objavljivane po abecednom redu.

Izabrane vesti

Krenimo redom...

BUDUĆNOST

Prva je Budućnost. U idealnom timu podgoričkog sastava svoje mesto našla su dvojica igrača iz trenutne postave - Noris Kol i Nikola Ivanović. Petorku Budućnosti dopunjavaju još Vladimir Micov, Bojan Dubljević i Nikola Vučević. Noris Kol je u Podgoricu prošle sezone bio najbolji igrač Budućnosti, ali nije uspeo da odbrani titulu na Jadranu. Ivanović je jedini sa šampionskim prstenom u ABA ligi i da nije bilo povreda mogao je već sada i mnogo više, dok je Micov tokom četiri godine u Podgorici bio ponajbolji igrač ekipe. Uzeo je jednu titulu crnogorskog prvaka, ali i tri tamošnja Kupa. Dubljević je sa Plavima stekao afirmaciju pre odlaska u Valensiju. Bio je dvostruki prvak Crne Gore, uz još dva Kupa. Nikola Vučević kao najveće ime na listi proveo je najmanje vremena s Plavima – tokom NBA lokauta 2011. godine. Ali, kao prva zvezda Orlanda i jedan od najboljih centara u ligi, zaslužio je svoje mesto u idealnom timu.

CEDEVITA OLIMPIJA

Ovde je situacija najkomplikovanija. Iako je klub posle spajanja Cedevite i Olimpije dobio novi oblik, u računicu ulaze igrače oba sastava... Tako dolazimo do zaključka da od petorice igrača – četvorica dolaze iz NBA! Goran Dragić je dres Olimpije nosio samo tokom sezone 2007/08, pre nego što se uputio u Finiks iz započeo svoju priču u NBA. Za to vreme osvojio je titulu u slovenačkom prvenstvu, ali njegov generalni uticaj na razvoj košarke u Sloveniji i imidž koji je izgradio u najjačoj ligi sveta dovoljno govore u prilog njegovim kvalitetima... Jaka Blažič je jedinstven slučaj, pošto je nosio opremu i Olimpije i novog kluba. U prvom mandatu (2011-2013) osvojio je dve titule nacionalnog šampiona sa Olimpijom, sada još čeka na pehare... Priču Denija Grina mnogi dobro znaju i posle kratkog boravka u Olimpiji tokom 2011. godine zapravo je počeo njegov uzlet u dresu San Antonija, sa kojima je kasnije bio i šampion! Jusuf Nurkić je profesionalnu karijeru počeo u Cedeviti, sa kojom je uzeo hrvatsko prvenstvo i kup, te bio proglašen najkorisnijim igračem finala tamošnjeg šampionata. Posle toga ulazi u NBA avanturu koja i dalje traje... Zanimljiva je i priča Arona Bejnsa. Reprezentativac Australije odigrao je samo pet meseci za Olimpiju, do januara 2013, posle čega je potpisao za San Antonio. Zajedno sa Grinom uzeo je šampionski prsten 2014. sa Sparsima...

CIBONA

Hrvatski gigant danas je pred gašenjem, a nekada je bio udarna sila evropske košarke. Kroz klub je prošlo mnogo velikih asova, baš kao i u vreme otkako se igra Jadranska liga. Petorka izgleda ovako... Na pleju je Alan Anderson, što je možda i najveće iznenašenje ove liste. Iako je Anderson igrao dobro u opremi Cibone, u Draženovom domu zadržao se samo pet meseci, pre nego što je u maju 2009. otišao u Makabi iz Tel Aviva. Sa Cibonom je osvojio nacionalni Kup. O kvalitetima Bojana Bogdanovića ne treba mnogo trošiti reči. Za dve godine u Ciboni uspeo je da podigne svoju karijeru posle neuspelih pokušaja da se izbori za minutažu u Realu. Za dve godine osvojio je titulu i Kup u Hrvatskoj, a bio je i član Ol star ekipe tamošnjeg prvenstva, ali i član idealnog tima i najbolje petorke domaćih igrača. Gordan Giriček je iz Cibone otišao taman pred debitantsku sezonu Jadranske lige 2001. godine, ali je odigrao jednu sezonu (2010/11), poslednju u njegovoj karijeri posle izleta u CSKA, Memfisu, Orlandu, Juti, Filadelfiji, Finiksu i Fenerbahčeu... Jedini osvajač šampionskog prstena u ABA ligi iz ovog tima je Dario Šarić. Svi u Srbiji dobro pamte 2014. godinu, kada su Džerel Blesingejm i on izrežirali šokantni pohod na titulu usred Beograda! Šarić je te godine bio i MVP završnog turnira, najbolji strelac takmičenja, najbolji mladi igrač i član idealne petorke te sezone. Posle tog blistavog uzleta Cibona je počela da se gasi... Na centru je Nikola Prkačin, otac supertalentovanog Roka, danas mlade nade Cibone. Prkačin je svlačionicu delio sa Giričekom u prvom mandatu, a pretposlednju sezonu karijere (2008/09) takođe je odigrao u Ciboni, pre nego što je patike o klin okačio igrajući za Zagreb.

CRVENA ZVEZDA

Najdominantnija ekipa regiona poslednjih godina je Crvena zvezda. Ali, iz perioda kada se Zvezda uzdigla do evroligaškog nivoa, samo su dvojica igrača pronašla svoje mesto u idealnih pet. Imena preostale trojke ipak zaslužuju posebno mesto… Prvo je Igor Rakočević. Najveći Zvezdin talenat i neko ko je obeležio preporod Crvene zvezde po dolasku Nebojše Čovića na predsedničku funkciju, kada počinje nova era u istoriji kluba. Rakočević nije uspeo u nameri da karijeru završi u Zvezdi kao šampion Jadranske lige, ali je bio nadomak tog uspeha. Zvezdi se u Laktašima isprečio Partizan. Rakočević je sa zvezdom u poslednjoj sezoni karijere osvojio Kup Radivoja Koraća, dok iz prvog nosi titulu prvaka Jugoslavije. Milan Gurović je član Zvezde bio u teškim vremenima i sa njom je takođe uzeo Kup, a zanimljivo je da je 2007. proglašen za MVP Jadranske lige i srpskog prvenstva, a ujedno je bio najbolji strelac ABA lige (28,6 poena po meču) i ULEB kupa (25,9 poena po meču), u kojem je sa Zvezdom stigao do četvrtfinala. Sezona Kvinsija Milera u Crvenoj zvezdi označena je kao jedna od najboljih jednog stranca u istoriji kluba s Malog Kalemegdana. Njegov doprinos osvajanju duple krune i Zvezdinom istorijskom plasmanu u četvrtfinale Evrolige bio je nemerljiv! Na poziciji krilnog centra je Nemanja Bjelica, koji je kod Svetislava Pešića igrao apsolutno sve – od plejmejkera, do centra! I bio nezaustavljiv, što mu je samo otvorilo put ka tome da postane jedan od najboljih srpskih igrača godinama unazad. Na petici je najdominantniji centar u novijoj istoriji Crvene zvezde i jedan od najboljih u Evroligi Boban Marjanović. Tokom dve sezone u Zvezdi ostvario je enormni napredak kroz rad sa Dejanom Radonjićem i postao nezaustavljiva sila u reketu. Rušio je rekorde kao od šale, osvajao MVP priznanja, na kraju bio i član idealne petorke elitnog takmičenja za 2015. godinu. Tri puta je bio MVP srpskog prvenstva (2013-2015), šampion Srbije, ABA lige, MVP plej-ofa regionalnog takmičenja, dva puta član idealne petorke, a ima i dva Kupa Radivoja Koraća.  

FMP ŽELEZNIK

Sastav FMP iz Železnika je fantastičan! Pazite sada ovo… Plejmejker je Miloš Teodosić koji je sa FMP osvojio dva nacionalna Kupa tokom tri godine boravka u Železniku. Dete je kluba i verovatno najveće ime u istoriji kluba. Kraj njega je Redžinald Redži Frimen, koji je FMP dao najbolje godine karijere i osvojio titulu u Jadranskoj ligi 2004, uz dva nacionalna Kupa, gde je bio ponajbolji igrač tima. Sledeći je Zoran Erceg. Pet godina u Železniku, šampion Jadranske lige 2006, dva državna Kupa, ali i zvanje najkorisnijeg igrača završnog turnira Jadranske lige 2007. godine. Duško Savanović je bio Teodosićev i Ercegov saigrač tokom sezone 2005/06, kada je igrao za FMP. U toj jednoj sezoni uspeo je da osvoji ABA ligu i zauvek ispiše svoje ime u istorijskim knjigama kluba iz Železnika. Rame uz rame sa njima bio je Miroslav Raduljica! Jedan od kapitena srpske reprezentacije proveo je pet godina kao igrač FMP, a najbolju sezonu odigrao je pre odlaska u Efes, kada je proglašen za najkorisnijeg igrača Superlige.

IGOKEA

Na kraju ostaje Igokea. Plejmejkersku poziciju nosi Brejdi Heslip, iako je dres Igokee nosio samo pet meseci. Za to vreme uzeo je titulu u Bosni i Hercegovini, nacionalni Kup, kao i Kup Republike Srpske, a bio je proglašen i za MVP u Kupu BiH. Na 15 utakmica u prvenstvu beležio je 18,3 poena. Milan Dozet je legenda Igokee. Poslednje četiri godine karijere proveo je igrajući upravo u timu iz Aleksandrovca i tamo osvojio dve domaće titule i Kup BiH. Jedan od najboljih igrača Igokee u njenoj istoriji. Dorelu Rajtu su bile dovoljne samo četiri utakmice da uđe u istoriju kluba! Za to vreme beležio je 26,8 poena i bio nadomak prelaska u Crvenu zvezdu, ali je na kraju odabrao transfer u Bamberg. Poput Dozeta, Branko Jorović je takođe jedna od klupskih legendi. Bivši reprezentativac Srbije i Crne Gore uzeo je sa Igokeom ri šampionske titule, plus dva Kupa i ispisao najlepše stranice klupske istorije.

Foto: ABA liga


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara