Fudbaleri i stručni štab Zvezde posle pobede u Gornjem Milanovcu ⒸStarsport
Fudbaleri i stručni štab Zvezde posle pobede u Gornjem Milanovcu ⒸStarsport

Zvezdin trk kroz 2020: 24 skoka, četiri klizanja i jedno padanje

Vreme čitanja: 3min | čet. 17.12.20. | 11:44

Superligaški bilans crveno-belih u godini na izmaku

Pobedom u Gornjem Milanovcu, zahvaljući novom golu probuđenog Nemanje Milunovića, Crvena zvezda je stavila tačku na 2020. godinu kada je reč o Superligi Srbije.

Ostao je još duel sa Radom u petak u Kupu, pa odlazak na zaslužen odmor. S prvog mesta domaćeg prvenstva i u iščekivanju šesnaestine finala Lige Evrope, u kojoj je obezbeđen novi spektakl - dvomeč protiv Milana.

Izabrane vesti

U ponedeljak će biti tačno godinu dana kako je Dejan Stanković preuzeo crveno-bele od Vladana Milojevića, a kada se sumira učinak ekipe pod vođstvom nekadašnjeg najmlađeg kapitena, ocena je bez dileme odlična, ali đački govoreći: pet minus.

Taj minus ide na račun poraza u finalu Kupa od Partizana, eliminacije od Omonije u kvalifikacijama za Ligu šampiona i dva prvenstvena remija s "večitim rivalom" u prilično neubedljivim izdanjima.

Ako, ipak, posmatramo samo superligaške okršaje, onda se osim pomenutih mlakih partija u duelima sa Partizanom, ali ne i poraza, nema se šta zameriti crveno-belima. U 29 utakmica ostvarene su 24 pobede, četiri remija i jedan poraz.

Godina je počela važnim pobedama nad Čukaričkim i Vojvodinom (obe 2:0), kojima je Stanković "probio led" samostalnog trenerskog zanata i učvrstio samopouzdanje tima koji mu je Vladan Milojević ostavio s velikih 11 bodova viška u odnosu na drugoplasirani Partizan.

Dogodila su se, zatim, dva vezana remija - krajem februara sa Inđijom u gostima (1:1) i prvog dana marta sa Partizanom kod kuće (0:0), ali kako su i crno-beli prethodno igrali nerešeno protiv TSC-a, bila su to bezbolna klizanja Zvezdinih fudbalera pred istek hladnih dana.

Bio je to i uvod u vanrednu situacijju, odnosno neplaniranu pauzu uzrokovanu pandemijom koronavirusa, zbog čega je kasnije čitav šampionat zbrzan i skraćen, kako bi bilo dovoljno vremena da se naši predstavnici na međunarodnoj sceni spreme za kvalifikacije, a i da aktuelna sezona počne u uobičajenim okvirima.

Po povratku na teren, šampionsko slavlje u Zvezdi iskoristio je TSC da upiše istorijsku pobedu 2:1. Boris Varga i Nenad Lukić kreirali su uspeh za pamćenje u klubu iz Bačke Topole, koji nije uspeo da poremeti pogodak Nemanje Milunovića, isksnog defanzivca koji se tokom 2020. nametnuo u lidera Zvezdine odbrane, iako je posle zimskih priprema u Turskoj delovalo da se neće naigrati pod komandom Dejana Stankovića.

Što se tiče aktuelne sezone, crveno-beli su nastavili dominaciju u domaćem prvenstvu, a zahvaljući kiksevima Partizana i Vojvodine, novi vezani remiji krajem oktobra, sa Partizanom u gostima (1:1) i Javorom kod kuće (0:0), nisu se odrazili na bodovnu prednost. Trostruki uzastopni šampion na zimsku pauzu je otišao sa velikih "plus devet" u odnosu na drugoplasirane crno-bele.

Godina sa samo jednim porazom i četiri remija u domaćem prvenstvu, ipak, nije najuspešnije Zvezdino izdanje u poslednje vreme.

Pod vođstvom Vladana Milojevića igrači su 2018. godinu završili bez poraza i sa samo tri nerešena ishoda u Superligi Srbije. Milojevića je FSS te godine proglasio za najboljeg srpskog trenera, a šuška se da će u 2020. priznanje pripasti Dejanu Stankoviću.

Osnova ima...

ZVEZDA U SUPERLIGI POSLEDNJIH PET GODINA

2020: 29 utakmica - 24 pobede, 4 remija, 1 poraz

2019: 36 utakmica - 32 pobede, 2 remija, 2 poraza

2018: 36 utakmica - 33 pobede, 3 remija, 0 poraza

2017: 38 utakmica - 31 pobeda, 4 remija, 3 poraza

2016: 36 utakmica - 27 pobeda, 6 remija, 3 poraza

Piše: Jovan Terzić



tagovi

Dejan StankovićFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara