Zvezdin Štajerac - dečko totalno drukčiji od drugih

Vreme čitanja: 7min | uto. 30.07.24. | 14:30

Obrazovan, kvalitetno odgojen i usmeren, pristojan i odmeren, razvijenih radnih navika. Pa još s fudbalskim klikerom...

Totalno drukčiji od drugih! Zapevao je davno Srđan Zaher sa svojim Vješticama, a Timi Maks Elšnik (26) prihvatio kao životni kredo.

Najnovije pojačanje Crvene zvezde ni po porodičnom vaspitanju ni po životnom stilu ne podseća na današnje (prevashodno mlade) fudbalere. U vreme kad samozvane golobrade zvezdice uglavnom karakteriše 'monofazni intelekt', pod opštu kulturu podvode poznavanje što šireg opusa splavarskih cajki, a statusni simbol predstavljaju fotografije sa egzotičnih letovališta i veličina napuhanih oblina 'dama' diskutabilnih moralnih normi što se puće u njihovom društvu; u takvo vreme, slovenački reprezentativac predstavlja ono što smo nekada nazivali 'momak iz dobre kuće'.

Izabrane vesti

Obrazovan, kvalitetno odgojen i usmeren, pristojan i odmeren, razvijenih radnih navika. Pa još s fudbalskim klikerom. Engleski skauti snimili su ga kad mu je bilo 16, u Kidričevu kod Ptuja, dok je nosio dres drugoligaša Aluminija. Odveli ga na Prajd park, u Derbi kaunti...

"Postoji više razloga zbog čega nisam uspeo tada. Prvo, nedostajalo je malo sreće", ispričao je u jednom nedavnom intervjuu Elšnik. "Drugo, u Derbiju sam bio u specifičnim vremenima. Za četiri i po godine promenilo se devet ili deset trenera. To mi sigurno nije pomoglo. Igrao sam utakmicu u FA kupu kad je Najdžel Pirson bio menadžer i mnogo sam mu se dopao. Verovao mi je, napredovao sam, igrao protiv Liverpula, a onda je on dobio otkaz. Ko zna kako bi sve išlo dalje da je Pirson ostao".

"Svaki novi trener dovodi svoje ljude, svoje igrače, iskusne, sa velikim ugovorima. Mladima je u takvim uslovima teško. Malo je prilika, ili ih uopšte nema. Pogotovo što je u to vreme u klubu bilo dosta novca i renomiranih igrača".

Elšnik je u istom intervjuu objasnio kako se dalje razvijala njegova karijera na Ostrvu.

"Pošto nisam želeo da igram u Premijer ligi za igrače do 23 godine, otišao sam na pozajmicu. U nižim ligama imao sam priliku da igram protiv nekih zaista ozbiljnih fudbalera. Mnogo je onih što tamo odlaze da završe karijeru, recimo. Želeo sam da igram, da napredujem, zato sam se odlučio za odlazak u Svindon, pa posle u Mensfild, u četvrtu ligu. Tako sam iskusio seniorski fudbal već sa 18 godina. More utakmica, putovanja, teških gostovanja. Shvatio sam šta znači profesionalni fudbal".

"S tim iscrpljujućim ritmom dolazilo je i do umora, povreda. Imao sam prihološki problem dok sam gledao neke od veterana kako sve do izdržavaju... Ali posle sam mnogo naučio od njih. Šta rade, kako se ponašaju da bi održali kondiciju. Tu je bilo sjajnih momaka, reprezentazivaca Irske, Škotske, Češke... Kada igrate sa takvim fudbalerima imate mogućnosti puno da učite".

"I danas mi je iskustvo koje sam tamo stekao veoma korisno. Ljudi ovde misle kako je igranje u četvrtoj ligi Engleske rekreacija. Mogu da kažem da je tu ligu teže igrati nego slovenačku. Nivo profesionalizma je zaista ogroman, igra se ozbiljan fudbal, stadioni su puni. Nisam na sve to gledao kao na korak unazad, već kao na priliku da napredujem".

U duelu sa Emreom Džanom iz LiverpulaU duelu sa Emreom Džanom iz Liverpula

Iako se nije probio i zaigrao premijerligaški fudbal, Elšnik se ne kaje što je tako mlad otišao da se oproba. Štaviše.

"Da li se kajem? Ne. Ponovo bih sve isto uradio. Žao mi je samo što još ranije nisam imao priliku da odem u inostranstvo. Mnogo više mi je donelo nego što sam izgubio. I na ličnom i na profesionalnom nivou. Uslovi koji su tamo dostupni fudbaleru kosmički su u odnosu na naše prostore. To je drugi svet. Ako sve to umete da iskoristite kao mladi igrač - napredovaćete".

"Istovremeno, tamo sam živeći sam brže odrastao i sazrevao. Trenirao sa vrhunskim igračima. Igrao protiv Kutinja, Firmina... To u Sloveniji ne bih mogao. Takođe, navikao sam na čvrstu igru, pa mi je sada mnogo lakše. U Sloveniji sam često kažnjavan zbog tvrde igre na koju sam tamo navikao. To što se ovde igra mekano jedan je od razloga zbog kojih naši igrači teško uspevaju u inostranstvu".

"Ukratko, imam veoma lepa sećanja na četiri i po godine provedene u Engleskoj. Voleo bih da se jednog dana vratim tamo i igram na najvišem nivou".

Timi Maks Elšnik vratio se u domovinu 2020, a prošle godine osvojio duplu krunu sa Olimpijom iz Ljubljane. Nedavno završeni Evropski šampionat u Nemačkoj potpuno ga je lansirao. Ponude su stizale sa svih strana. Mediji su pisali: Rusija, Italija, Hajduk, Dinamo, Lester, Sautempton...

Na kraju, slovenačka 'desetka' razvila je juče crveno-beli šal na najvećem srpskom stadionu.

U Sloveniji nemaju dilemu - u pitanju je velika pobeda Crvene zvezde na fudbalskoj pijaci. A Slovenci imaju ozbiljnu tradiciju u crveno-belom.

"Mile Aćimović bio je ozbiljan igrač. Predviđali su mu mnogo više. Nije dao koliko je trebalo. Pečnik i Kelhar su dali doprinos, ne zanemarujem ono što su postigli, bili su šampioni sa Slavišom Stojanovićem, međutim mislim da je dolazak Elšnika puno, puno veća stvar za Zvezdu. On bi trebalo da bude prava priča posle velikog Toplaka i Marka Elsnera", ispričao je za Mozzart Sport jedan od vodećih slovenačkih kolega Rok Tamše iz tamošnjeg Dela.

Nije mu trebalo puno da rehabilituje karijeru po povratku iz Engleske...

"Otišao je rano, ali nije bio posrnuo, nije bio u psihološkom problemu kada se vratio. Došao je kući kao bolji igrač", objašnjava Tamše. "To govori o njegovoj stabilnosti. Njegova priča je priča o uspehu".

To govori o njegovom karakteru. A igrački?

"Nije klasičan zadnji vezni, onaj razbijač. Može on i to da radi, ali ipak je više vezista koji može i voli da kreira. Dolazi iz drugog plana, ima dobar slobodan udarac, levu nogu. Kreće se između linija. Pozicijski igra dobro, namešta se odlično, spušta se nisko, može ispred štopera da zadrži loptu... Inače, on je iz Štajerske, tamo jedno selo blizu Maribora. Oni su, onako, malo zaj...ni. Bije ih glas da su radični ljudi, više germanski mentalitet nego slovenski".

Kada je napravio taj iskorak da privuče pažnju maltene svih velikih klubova iz ovih naših krajeva?

"Pod vođstvom Alberta Rijere izrastao u kapitena i lidera. On mu je dao tu ulogu. Najveći uticaj na njegovu karijeru imao je Španac. Tu je napravio iskorak i postao reprezentativac. U poslednje dve godine blista".

Van terena?

"Kad priča - priča. Uvek kaže nešto. Verujem da će vrlo brzo i lako naučiti srpski. Radi se o pametnom momku, intelektualcu u kopačkama, koji sigurno neće imati nikakav problem sa uklapanjem u tom smislu. Ima mladu porodicu, dete, pravi dečko. Sređen. Dolazi u naponu snage kao igrač, dobra glava. Po meni top pojačanje. Ne prinova, nego baš pojačanje".

Do sada je bio veoma aktivan na mrežama, popularan i u tom smislu...

"Jeste, ima svoj podkast, dovodi poznate fudbalere, sportiste uopšte... Sve u svemu, nije klasičan fudbaler. Puno je čitao u mladosti, i dalje čita knjige, daje vrlo zanimljive izjave. Zahvalan je sagovornik. Atipičan po svemu. Ne liči na današnje mlade fudbalere ni po čemu".

Zvezdini navijači pomalo su razmaženi poslednjih godina otkako njihovi mezimci suvereno vladaju Srbijom. Želje su im igrači koji mogu da prave razliku u Evropi. Da li je Elšnik taj?

"Neka pogledaju kako je igrao na Evropskom prvenstvu. To je njegova lična karta. Bio je u grču protiv Danske, to je tačno, ali mi nismo izgubili. Posle toga protiv Srbije i Engleske među najboljima na terenu. Videli ste to... I posle protiv Portugala. To je on. Ako EP nije na nivou Lige prvaka, onda ne znam šta da kažem. Ponavljam, mislim da je Zvezda dobila top pojačanje", zaključio je Rok Tamše.

Timi Maks Elšnik želeo je da bude lekar ili advokat u mladosti. Kad su ga Englezi prepoznali kao talentovanog počeo je ozbiljno da razmišlja o fudbalu kao profesiji. I baš ga se ovih dana prisetio jedan Englez na društvenim mrežama, navijač Derbi kauntija. Dok je trajao meč Slovenija - Engleska na Euru nije mogao čudom da se načudi: "Ovo je isti onaj momak što je igrao kod nas?! Čekajte, zbog čega nikada nije dobio šansu u Premijer ligi kad ovako 'voza' naše veziste?"

Na odgovor nije dugo čekao...

"Zato što je Gari Rovet bio menadžer".

Zvezda i Maks Elšnik, kažu da bi mogla da bude prava priča. Velika priča.

Uostalom, do sada nije bilo greške kad se išlo tom stazom: Olimpija - Crvena zvezda.



tagovi

Timi Maks Elšnik

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara