©Star Sport
©Star Sport

Zvezdin postevropski sindrom, još veći problem od Humske

Vreme čitanja: 5min | pon. 23.09.24. | 12:12

Srpski šampion proteklih godina u jesenjim evropskim derbijima nije uspevao da prebrodi potrošnju iz mečeva na evro-sceni. Ovoga puta će morati, ako želi da prekine negativan niz rezultata na stadionu Partizana

Crvena zvezda pobedu na stadionu Partizana u večitim derbijima nema od 27. februara 2016. godine i 150. svetkovine srpskog fudbala, što je činjenica koja u svakom narednom dolasku u Humsku neumitno opterećuje gostujući tim, bez obzira na to kakav je odnos snaga igračkog kadra dve ekipe. Doduše, postoji i druga vrsta problema koja muči klub iz Ljutice Bogdana iz godine u godinu. Srpski šampion nije uspevao da prebrodi emotivno i fizičko pražnjenje iz mečeva na evro-sceni, sa kojim se uočavao neposredno pred okršaj sa najvećim rivalom.

Gotovo u svakom derbiju koji je dolazio nakon Zvezdinih izazova na Evropi, crno-beli su ključnu prevagu na terenu pravili u energetskom smislu i potom stizali do pozitivnog rezultata. Ostaje da se vidi da li će crveno-beli uspeti to da promene u 174. večitom derbiju (19.00, TV Arena Sport), što bi ih značajno približilo toliko čekanom slavlju na stadionu Partizana.

Izabrane vesti

ČASTIMO 500 RSD ZA UŽIVO KLAĐENJE! KLADI SE NA VEČITE!

Crvena zvezda u derbijima posle Evrope nije uspevala ni da iskoristi pozitivne psihološke momente, poput onog iz avgusta 2017. godine, nakon eliminacije Krasnodara i povratka u grupnu fazu evropskih takmičenja posle 10 godina. Partizan je prethodno eliminisao Videoton Marka Nikolića u plej-ofu Lige Evrope, što je takođe iscedilo njegov tim, pa je 155. večiti derbi, koji je jedini odigran na stadionu Crvene zvezde u ovom nizu, izgledao tako kao da su Vladan Milojević i Miroslav Đukić potpisali "pakt o nenapadanju". Nije bilo ni intenziteta, ni izrazitih šansi, pa je 0:0 bio neminovan rezultat.

Crvena zvezda je 156. večiti derbi u decembru 2017. godine u Humskoj (1:1) dočekala šest dana nakon što je na Marakani obezbedila evrospko proleće protiv nemačkog Kelna. Doduše, najodgovorniji za golgetersku nemoć gostiju u tom meču bio je Vladimir Stojković koji je pravio čuda i skidao zicere pred svojim golom, a onda je Partizan poveo golom Sejdube Sume iz penala u 61. minutu. Crveno-beli su uspeli da se konsoliduju u završnici meča i izvrše pritisak ka protivničkom golu, nakon čega je talični Ričmond Boaći uspeo da pronađe put do gola u 83. minutu, nekako podvuče loptu ispod zemlje i pošalje je u sam levi donji ugao Partizanovog gola.

Crvena zvezda se nije proslavila ni u 158. večitom derbiju u septembru 2018. godine (1:1), koji je stigao nakon istorijskog boda u grupnoj fazi Lige šampiona protiv Napolija na Marakani. Partizan je bio mnogo energičniji, poveo je golom Rikarda Gomeša u 33. minutu, dok je kasnije Danilo Pantić uzdrmao prečku Borjanovog gola. Zvezdin čuvar mreže je imao još nekoliko bravuroznih intervencija, čime je sačuvao nadu svojoj ekipi, a potom je izjednačio Ričmond Boaći u 73. minutu. Nezadovoljni navijači Partizana su taj momenat nazvali "fantomskim golom Boaćija", ubeđeni da lopta nije prešla gol-liniju nakon udarca glavom napadača iz Gane, dok kod crveno-belih nije bilo dileme da se radilo o ispravnoj odluci Danila Grujića, nakon signalizacije Nenada Đokića.

Verovatno najlošiji derbi Vladana Milojevića u prvom mandatu bio je 161, koji je odigran 22. septembra 2019. godine (0:2) posle poraza crveno-belih od Bajerna u Minhenu. Tadašnji sastav Sava Miloševića igrao je u visokom intenzitetu od početka utakmice, a onda u poslednjih 20 minuta slomio večitog rivala golovima Sejdube Sume i Zorana Tošića. Crvena zvezda je pretila samo u uvodnoj fazi meča, ali je potom podlegla pod pritiskom rivala, koji je za goste postao neizdrživ u nastavku utakmice. Crno-beli su dodavali gas i na kraju slavili sa zasluženih 2:0.

Crvena zvezda nije uspela da kruniše pobedu nad Bragom u Ligi Evrope 2021. godine, pošto je tri dana kasnije remizirala sa Partizanom u Humskoj (1:1). Bio je to okršaj Aleksandra Stanojevića i Dejana Stankovića u 165. večitom derbiju, u kojem je Partizan ponovo bio mnogo koncentrisaniji, a Bibars Natho u 36. minutu lukavo pogodio bliži ugao gola na kom je stajao Milan Borjan. Partizan je nakon toga imao još nekoliko prilika da duplira prednost, ali je Crvena zvezda uspela da se podigne u nastavku, stvori nekoliko prilika i stigne do izjednačenja pogotkom Aleksandra Kataija glavom u 83. minutu utakmice.

Sto šezdeset osmi večiti derbi iz avgusta 2022. godine (1:1) crveno-beli su dočekali osam dana posle eliminacije u plej-ofu Lige šampiona od Makabija iz Haife i odlaska Dejana Stankovića: Bio je to okršaj Gordana Petrića i Miloša Milojevića na klupama ova dva tima, ali ujedno i jedan od retkih mečeva posle Evrope u kojima Zvezda nije loše izgledala na energetskom nivou. Naprotiv, srpski šampion je sjajno otvorio utakmicu, ređao prilike i poveo evrogolom Osmana Bukarija u 26. minutu utakmice, ali je propustio priliku da u još nekoliko navrta savlada Ipak, Partizan se kasnije podigao, zaigrao mnogo bolje u drugom poluvremenu i izjednačio golom Bibarsa Natha iz jedanaesterca u 56. minutu.

Crvena zvezda je 171. večiti derbi u decembru prošle godine dočekala sedam nakon posle utakmice sa Mančester Sitijem na Marakani (2:3). Ekipa Igora Duljaja je slavila sa 2:1, došla do jesenje titule u Mozzart Bet Superligi i praktično kupila odlaznu kartu Baraku Baharu iz srpskog fudbala. Zvezda je imala nekoliko odličnih šansi sredinom prvog poluvremena, kada je poništen i gol Jovana Mijatovića zbog ofsajda, a onda je Rodić skrivio jedanaesterac zbog faula nad Aranđelom Stojkovićem. Sa bele tačke precizan Bibars Natho, što je potpuno promenilo utakmicu. U drugom poluvremenu je bilo mnogo prostora za Partizanove kontre, a na taj način je postignut i odlučujući gol Mateusa Saldanje u 66. minutu. Zvezda u 71. minutu stigla do utešnog pogotka zahvaljujući Šerifu Endijajeu, Aleksandar Popović je kasnije skinuo dva udarca Geloru Kangi, a Jovanu Mijatoviću je poništen još jedan gol zbog ofsajda.

Milojević u večerašnjem meču mora da pronađe dobar balans na terenu i da na pravilan način dozira izmene tokom drugog dela igre. Iako nema nikakve dileme da njegova ekipa oseća posledice iscrpljujućeg okršaja sa vicešampionom Portugalije, Crvena zvezda ima veliki broj igrača u svom igračkom kadru, koji mogu da minimalizuju fizičku istrošenost u večerašnjem derbiju. Naravno, u derbijima mnogo toga zavisi i od psihološke pripreme ekipe, pa ostaje da se vidi ko će bolje pripremiti svoje igrače za bitku na stadionu Partizana. Šef struke Crvene zvezde imao je problema prilikom sastavljanja odbrane, nakon povrede Ognjena Mimovića, pa će mesto drugog bonusa zauzeti Stefan Leković. Ipak, i pored toga je jasno da Milojević na raspolaganju ima kvalitetniji tim i veći fond kvalitetnijih igrača, pa stoga u 174. večiti derbi ulazi kao blagi favorit. Ostaje da se vidi da li će to ovoga puta biti dovoljno za prekid negativne serije srpskog šampiona u Humskoj.



tagovi

Vladan MilojevićRičmond BoaćiDejan StankovićBarak BaharAleksandar Katai

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara