Ugovor mu ističe na leto, biće slobodan i Borusiju Dortmund će koštati 50.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | ned. 22.03.20. | 22:02

Pa onda kažu ’besplatan’...

„Ne postoji tako nešto kao besplatan ručak“ je kapitalistička američka izreka koja upozorava da ne možeš nešto dobiti a da ne daš nešto zauzvrat.

Tako je i iluzija da postoji dobar a besplatan fudbaler u ova vremena. To što nekome ističe ugovor ne znači da je besplatan kada postane slobodan.

Izabrane vesti

Takav je slučaj i sa belgijskim defanzivcem Tomom Menijeom. Prvotimac Pari Sen Žermen će na leto biti slobodan igrač i preseliće se u Borusiju Dortmund. Milioneri sa Vestfalena su bili najuporniji pored brojnih klubova koji su ga želeli (Inter, Juventus, Mančester Junajted, Bajern...) u pokušaju da obezbede njegov potpis.

Međutim, niko osim Borusije nije bio spreman da pristane na gotovo ucenjivačke uslove Menijea i njegovih agenata. Naime, oni će na ime provizija, bonusa za potpis, plate igrača i premija, naplatiti od Borusije čak 50.000.000 evra u naredne četiri godine koliko će trajati ugovor.

Poznato je da pojedini igrači biraju da sačekaju istek ugovora kako bi onda deblje naplatili angažman u drugom klubu. Budućem poslodavcu se to isplati jer ne mora da plaća obeštećenje koje u Menijeovom slučaju ne bi bilo ispod 30.000.000 evra. Ali tada ni plata, ni premije, ni provizije ne bi bile toliko. Bonusa za potpis ugovor od nekoliko miliona evra, ne bi bilo.

Ipak, uprkos imidžu žrtve koji sebi stvara pored Bajerna, Borusija se poslednjih godina pokazala kao otvorena saradnju za sve menadžerske predloge i kombinacije. Slučaj dovođenja Erlinga Halanda to najbolje pokazuje.

Zimus su Salcburgu platili 20.000.000 evra za Halandovo obeštećenje, ali su pristali i na uslove koje je postavio igračev menadžer Mino Rajola i koje niko u Evropi nije želeo da plati. Sa provizijima Rajoli, igračevom ocu (bonus za potpis) i platom tokom petogodišnjeg ugovora, taj posao će koštati Borusiju preko 100.000.000 evra. Uz Rajolin uslov da igrač već posle dve godine ima fiksnu otkupnu klauzulu od ’samo’ 75.000.000 evra.

Dakle, Borusija se odlučuje da ne plati na mostu, ali plaća na ćupriji... Besplatni igrači ne postoji. Dobri igrači. Uz još jedan bitan detalj. Dovođenje slobodnih igrača kvari odnose sa njihovim bivšim klubovima koji su jedini na gubitku. Na kraju to jednoga dana dođe na naplatu.

(FOTO: reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara