Trening crveno-belih na novom stadionu Totenhema
Trening crveno-belih na novom stadionu Totenhema

Zvezda zna – fudbal se na Ostrvu menja!

Vreme čitanja: 5min | uto. 22.10.19. | 08:47

Crveno-beli će protiv Totenhema (21 sat, RTS 1, TV Arenasport 1) pokušati da naprave još jedno čudo i približe se neverovatnom uspehu

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Londona)

Ko je individualno jači? Totenhem.
Ko je brži? Totenhem.
Ko je skuplji? Opet Totenhem.
Ko je iskusniji? Totenhem.

Izabrane vesti

Sve što je važilo za prethodna četiri gostovanja Crvene zvezde u prošlosezonskoj i ovogodišnjoj Lige šampiona važi i danas. Da, normalno je da se priča o velikoj krizi igre Totenhema i Poketinovom čarobnjaštvu kome se vidi kraj, ali čak i ako pribegnemo hiperboli „da se vicešampion Evrope raspada“, to suštinski ništa promeniti neće. Ključ se krije u onom epitetu – vicešampion Evrope – koji večerašnjem duelu na stadionu Totenhema (21 čas, TV Arenasport 1, RTS 1) daje jasnu dimenziju. Opet će srpski prvak imati osećaj da se, kao bokser srednje kategorije, sa lepim skalpovima u bližoj prošlosti, bije sa Majkom Tajsonom koji usput ima pomoć bejzbol palice. I zadatak da ostane na nogama.

Prosto, takav je realan odnos snaga dva tima, kao da upoređujete kvalitet i cenu robe u fensi Herodsu i srednjoj klasi namenjom tržnom centru Primarku. Što ne znači da na modernom zdanju Sparsa nećemo videti prvorazrednu senzaciju i prisustvovati istoriji uokvirenoj u pozitivan rezultat Crvene zvezde. I veća čuda su se dešavala u okviru najeltnijeg klupskog takmičenja na svetu.

Neki čudan optimizam vlada u okruženju srpskog šampiona. Oseća se to na londonskim ulicama, mada ima sagovornika teze (prvi je počasni predsednik kluba Dragan Džajić) da će prava šansa biti u Beogradu za dve sedmice, jer Pevci već dugo pate na gostovanjima. Crvena zvezda je trijumfom protiv Olimpijakosa pokazala da nije zalutala u elitno klupsko takmičenje, ali naš šampion i dalje ima status bebe Lige šampiona. Istina, Crvena zvezda više nije u inkubatoru kao pre 12 meseci kada je bilo dovoljno da je uplaši sama pojava i senka igrača kao što su Nejmar, Firmino ili Lorenco Insinje.

Nakupilo se podosta iskustva o čemu je u trenucima velike radosti, pa i blagog neraspoloženja u Minhenu, pričao Vladan Milojević. Zvezda je donekle iškolovana na gostovanjima u Ligi šampiona, ali opet veliko je pitanje da li je sve lekcije savladala sa najvišom ocenom da bi se neogrebana vratila sa gostovanja Totenhemu koji će se ponašati kao zver pribijena uza zid. Sparsi će pokušavati da izleče sujetu, spasu ponos i ujedno pokažu najširem auditorijumu da su sposobni da bez većih problema obezbede kartu za osminu finala Lige šampiona.

Marko Marin i pomoćni trener Milan Kosanović na treningu u Londonu

Šta Crvena zvezda može u takvoj situaciji? Može da se kao u stihu Delija pozove „na slavne dane prošlosti“ i pokuša da promeni fudbal u kolevci fudbala. Ne bi joj bio prvi put, mada su sada drugačija vremena i odnosi koji ne ostavljaju prostor za romantiku i nostalgična razmišljanja. Činjenica je, ipak, da je Crvena zvezda baš poštovana na Ostrvu. Ne samo zbog dva gola Milana Pavkova u mreži Liverpula prošle godine, već zbog toga što je na ovom podneblju Crvena zvezda zaista menjala fudbala.
Ponosan sam što sam u ovom trenutku trener Crvene zvezde. Igramo Ligu šampiona, a verujem da ćemo u budućnosti biti stalni učesnici elitnog klupskog takmičenja. Svi stavljaju akcenat na veliku krizu Totenhema, ali to je i dalje sjajan tim predvođen jednim od najboljih trenera sveta Maurisiom Poketinom“, poručio je Vladan Milojević.

Specijalizovani Jutjub kanali navijača Liverpula i danas su prepuni analiza o tome kako je Crvena zvezda 1973. pasovima do noge razoružala Redse, nanela im prvi poraz na Enfildu u prošlom veku u okviru Kupa šampiona i pomogla im da se više ne oslanjaju samo na konzervativne taktičke poglede na fudbal. Liverpul je od tog trenutka proširio vidike i zahvaljući Crvenoj zvezdi i Miljanu Miljaniću krenuo po status velikana evropskog fudbala. Divilo se Ostrvo crveno-belima i tokom 1978. i 1979. kada su pod kopačkama generacije Branka Stankovića jedan za drugim padali Vest Bromvič Albion i Arsenal.

I tada je narodski rečeno srpski klub predstavljao „golju“, koji se suočava sa novim standardima. Isti tako stariji navijači Mančester junajteda se na prvu loptu neće sećati Zube Ronalda ili Arjana Robena, fudbalera koji su Old Traford zavijali u crno u modernoj istoriji Lige šampiona. Prva asocijacija na savršenu partiju na Teatru Snova je ples Dejana Savićevića tokom duela za Superkup Evrope. Popularni Genije prilikom izlaska iz igre naterao je kompletan stadionu da ustane i dugo mu aplaudira, jer takva tehnička superiornost dotad nije viđena na Old Trafordu, seća je se i ser Aleks Ferguson i često pominje.

Gol Milana Pavkova Liverpulu

To su te male slatke obaveze iz prošlosti koje će fudbaleri Crvene zvezde imati u glavi tokom utakmice sa Totenhemom. Jer Zvezda zna kako se menja fudbal na Ostrvu, i kako se dugo ovdašnjem življu ostaje u memoriji. Možda je to igrokaz sudbine, najava noći čuda, jer bi Zvezdino čudo u severnom Londonu označilo kraj jedne Totenhemove epohe. Morali bi Pevci da menjaju, mnogo menjaju...

Tim Vladana Milojevića nema rezultatski imerativ, jer predviđanja kažu da će se mnogo toga odlučivati u poslednjem kolu u Pireju. Bod bi samo približio crveno-bele evropskom proleću, a pobeda bi gotovo sigurno našem predstavniku doneo još dve zagarantovane utakmice u Evropi. I puniju kasu.

LIGA ŠAMPIONA - 3. KOLO

Utorak

GRUPA A
21.00: (5,70) Klub Briž (4,00) PSŽ (1,60)
21.00: (5,20) Galatasaraj (3,70) Real Madrid (1,70)

GRUPA B
21.00: (7,75) Olimpijakos (4,80) Bajern (1,40)
21.00: (1,30) Totenhem (5,70) Crvena zvezda (9,00)

GRUPA C
18.55: (1,75) Šahtjor (3,60) Dinamo Zagreb (4,90)
21.00: (1,25) Mančester Siti (6,50) Atalanta (10,0)

GRUPA D
18.55: (1,65) Atletiko Madrid (3,70) Leverkuzen (5,70)
21.00: (1,23) Juventus (6,50) Lokomotiva Moskva (12,0)

Sreda

GRUPA E
21.00: (2,65) Salcburg (3,45) Napoli (2,55)
21.00: (9,50) Genk (6,00) Liverpul (1,28)

GRUPA F
21.00: (2,45) Inter (3,35) Dortmund (2,90)
21.00: (7,00) Slavija Prag (4,50) Barselona (1,45)

GRUPA G
18.55: (1,63) RB Lajpcig (4,00) Zenit (5,30)
21.00: (2,20) Benfika (3,45) Lion (3,25)

GRUPA H
18.55: (2,35) Ajaks (3,40) Čelsi (3,00)
21.00: (2,75) Lil (3,05) Valensija (2,75)

*** kvote su podložne promenama


Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

FOTO: FK Crvena zvezda, Star sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara