Zvezda sa Grcima: Samo je Pančev uspeo da ih slomi na njihovom terenu

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.12.19. | 15:19

Kod kuće sve pobede, na strani samo jedna...

O čuvenom dvomeču polufinala Kupa šampiona iz 1971. godine, posle kog su se srušili snovi Crvene zvezde da će postati šampion Evrope u eri Miljana Miljanića, ispričane su gotovo sve priče. Zavera ili nameštena utakmica - te dve teorije uglavnom nadjačaju svaku o tome je srpski prvak regularno eliminisan, odnosno da su Grci pošteno otišli na Vembli, na megdan Ajaksu. Ali istorija duela crveno-belih sa Helenima nisu samo ta dva čuvena susreta s Panatinaikosom. Nijedan naredni, doduše, neće biti ni izbliza važan kao taj, međutim bilo ih je i te kako.

Zvezda je odigrala ukupno 12 mečeva sa Grcima, računajući i ovogodišnji protiv Olimpijakosa. I dok kod kuće može da se podiči svim pobedama (6/6), na strani je učinak gotovo poražavajući. Šest gostovanja, pet poraza i samo jedan trijumf.

Izabrane vesti

Jedini Zvezdin tim što je uspeo da tuče Grke na njihovom terenu jeste onaj iz 1992. Bili su to zapravo ostaci šampionskog sastava koji je nekoliko meseci ranije uzeo Kup šampiona, međutim za ondašnji Panatinaikos i dalje vrlo moćan. Pamtimo zavrzlame grčkih carinika uoči tog susreta i maltretiranje Darka Pančeva, kog su na jedvite jade pustili u zemlju, jer mu je u pasošu pisalo da je rođen u Makedoniji, a poznato je kakav je stav Grčka imala prema bivšoj jugoslovenskoj republici. Kobra je odgovorila surovo s dva gola u mreži Atinjana za trijumf od 2:0.

Bila su to dva od ukupno tri pogotka koje je Zvezda postigla na teritoriji Grčke...

I pre i posle te utakmice Beograđani su, dakle, nizali samo poraze. Boleo je onaj od AEK-a iz 1976, kada je posle 3:1 na Marakani u okviru 1/8 finala UEFA kupa, doživljen poraz 0:2. Usledila je eliminacija, a Grci su posle stigli do polufinala... Dve godine ranije, u prvom kolu Kupa pobednika kupova (to je ona sezona kada će frencvaroš izbaciti Zvezdu u polufinalu), crveno-beli su izgubili u Solunu od PAOK-a (0:1), ali dalje su prošli zahvaljujući pobedi kod kuće - 2:0. A PAO je bio i 1986. Laganih 3:0 u Beogradu i opet poraz u Atini, samo nevažan - 1:2.

Poslednji susret sa Grcima pre onog bratskog u oktobru ove godine, tim iz Ljutice Bogdana odigrao je pre 12 godina. Tada u grupnoj fazi UEFA kupa Aris je lagano dobio crveno-bele sa 3:0. Te evropske sezone Zvezda je takmičenje u grupi završila bez osvojenog boda.

U ovih 12 mečeva protiv Grka Crvena zvezda nema remi. Možda je došlo vreme. Verujemo da Vladan Milojević i njegovi učenici ne bi imali ništa protiv takvog ishoda...     

REZULTATI CRVENE ZVEZDE PROTIV GRČKIH KLUBOVA


2019: Crvena zvezda - Olimpijakos 3:1


2007: Aris - Crvena zvezda 3:0


1992: Crvena zvezda - Panatinaikos 1:0
1992: Panatinaikos - Crvena zvezda 0:2


1986: Crvena zvezda - Panatinaikos 3:0
1986: Panatinaikos - Crvena zvezda 2:1


1976: Crvena zvezda - AEK 3:1
1976: AEK - Crvena zvezda 2:0


1974: Crvena zvezda - PAOK 2:0
1974: PAOK - Crvena zvezda 1:0


1971: Crvena zvezda - Panatinaikos 4:1
1971: Panatinaikos - Crvena zvezda 3:0


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara