(FK Crvena zvezda/Facebook)
(FK Crvena zvezda/Facebook)

Zvezda preživela ujede Žutih osa, biće vatre i velikih problema u revanšu

Vreme čitanja: 5min | uto. 20.08.24. | 22:51

Crveno- beli totalno nadigrani u Norveškoj, ali se u Beograd vraćaju sa pristojnim porazom i šansom da se domognu Lige šampiona – 1:2

Zvezda se iz Norveške vraća sa malim brojem rana izazvanih stalnim napadima i ujedima Žutih osa! Igrali su crveno-beli prošle sezone u Ligi šampiona protiv Lajpciga, Jang Bojsa i Mančester Sitija, ali su malo kad patili, računajuči kompletan sedmogodišnji ciklus, kao u susretu na Artktičkom krugu. Najbolji od svega je rezultat, jer će tim Vladana Milojevića posle minimalnog poraza imati šanse da se nekako domogne Lige šampiona – 1:2. Epilog iz Boda govori da će Beograd i Marakana goreti u nadi da će Skandinavci biti progutani, ali ono što smo gledali u više od 70 minuta susreta na severu Evrope ne nagoveštava pozitivan epilog. Obećava samo probleme, jer ekipa Bodo Glimta igra u odnosu na Crvenu zvezdu u drugačjim rtimu, sa mnogo jačim intenzitetom...

Delovalo je do sredine drugog poluvremena da će Crvena zvezda vratiti u Srbiju samo sa teoretskom šansom da može da prođe dalje. Bila je to defanzivna partija, koja se povremeno pretvarala u totalnu nemoć. Igrači Bodo Glimta kao da su bili na motoru, igrali su kao da su polaznici čuvene Barsine škole, La Masije. Podećalo je sve viđeno na onaj nesrećni Sasuolo iz 2016, kada je Crvena zvezda bila manja od makovog zrna. Malo je i zaličilo na Salcburg, posebno što se kod pojedinih igrača Crvene zvezde probudio ponos, nakon što su iz Norvežani sat vremena pretrčavali, kačili na poster, remplovali i obarali na zemlju. Ulazak Mimovića, Duareta i Milsona donekle je pokrenuo crveno-bele, koji su upravo zahvaljujući mladom beku došli do željenog gola i pristojnog poraza.

Izabrane vesti

Mada, ostaće neka pitanja u vazduhu da lebde. Kako će sve to za sedam dana da izgleda kada Crvena zvezda bude morala da izađe visoko, tražeći golove vredne plasmana u Ligu šampiona. Vojska sa severa Evrope je vrlo brza, dobro vođena i odlično utrenirana. Sa pojedinim majstorima igre, kakvi su, primera radi, Evjan.

„Ujedajte kao ose“, izdali su naredbu domaći navijači igračima Bodo/Glimta, svesni da momci u žutim dresovima pucaju od samopouzdanja posle brisanja patosa sa Jagjelonijom. Negde se dalo naslutiti da će Vladan Milojević pozvati karte prošlosti u pomoć, stavljenjem Luke Ilića poludesno. Želeo je iskusni stručnjak da dobije brži pas i mirnoću u veznom redu, ali na veštačkom terenu na severu Norveške, u prvom poluvremenu, delovalo je da se igrači Crvene zvezde nalaze u boju sa brojčano jačim rivalom.

Crvena zvezda je imala stabilnost, najviđe zahvaljujući In Bom Hvanu u prvih 15 minuta, a onda pošteno krvarila, patila, ne znajući kako da bar malo rastereti odbranu pred Markom Ilićem od nasrtaja zdravih momaka. Prosto i jednostavno: Norvežani su igrali kao nekada Srbi, dok je srpski predstavnik igrao kao da reprezent skandinavskog fudbala iz prošlog veka. Zvezda je nervirala domaću publiku obarenjem ritma, a sopstvene navijače odlukom da bude ofanzivno inferiorna sve do kraja prvog poluvremena, kada je Šerifu Endijajeu poništen pogodak zbog „krampon“ ofsajda.

Kao da su po dejstvom besnila igrači Bodo Glimta su nasrtali na nosioca lopta, ne dozvoljavajući igračima Crvene zvezde ni da podignu glavu. Sve je bilo pismeno u igri norveškog prvaka. Automatizmi, traženje drugog boka, igra u trouglu. Zvezda je u polju totalno bila inferiorna. Imala je sreće kada je posle najbolje akcije u tom delu igre Sjovold zatresao prečku.

Pitar Olajinka je pokazivao znakove života, Ivanić nije imao brisan prostor ispred sebe, Šerif Endijaj je bio prinuđen na rvanje grčko-rimskim stilom kako bi obezbedio bar 15 sekundi lakšeg disanja ostatku tima. Skakala se i nervirala domaća publika, svaki put kada je Marko Ilić zadržavao loptu... Prosto i jednostavno su delovale akcije Bodo Glimta, sreća po srpskog šampiona što u redovima domaćina nema rasnog napadača.

Bodo Glimt je imao 150 pasova više od crveno-belih, većina njih je išla teledirigovano po veštačkoj travi. Moraće Vladan Milojević da nađe odgovore na neka pitanja, ali u pojedinim aramterima će biti limitiran. Igrači Bode Glimta delovali su zdravije i moćnije u duelu. Kao da poredimo specijalce i obične vojnike.

Bilo je to vidljivo posebno početkom drugog poluvremena, kada se verovalo da će crveno-beli posle šolje čaja doći k sebi. Norvežani su ih nosili u zubima, na zemlji i vazduhu. Samo se čekalo kada će igrači Bode Glimta pogoditi mrežiu Marka Ilića i skratiti muke svima, pa i igračima Crvene zvezde. Sreća je mazila crveno-bele nekoliko puta, ali spasa nije bilo u 52. minutu kada je štoper Bjrotuft nadskočio sve u petercu gostiju i kaznio slabije istrčavanje Marka Ilića.

Dok su Norvežani slavili, Mirko Ivanić je napravio improvizovani tajm-aut što dovoljno govori u kakvo psiho-fizičkom stanju bili igrači Vladana Milojevića. Trans u igri Bodo Glimta pretvorio se u opšti delirijum. Bila je samo pitanje kada će Crvena zvezda pasti na pod, bez šanse da ustane. Desilo se to u 62. minutu kada se Mata namestio pored pogubljenog Seola i pogodio dalji ugao.

Morao je Milojević da promaša karte, uzda se u Milsona, Mimovića i Duareta. Bolje je to izgledalo, posebno što je Zvezda konačno shvatila da joj na svu muku nije potreban dodatni respekt prema Bode Glimtu... Šansa Ivanića, prilika Olajinke i onda gol Mimovića. Za novi život. Za krcatu Marakanu i mnogo razmišljanja.

I ako Zvezda bude prošla dobar deo Srbije će se baviti zdravom selekcijom Bodo Glimta.


PLEJ-OF ZA LIGU ŠAMPIONA, PRVA UTAKMICA:

BODE GLIMT - CRVENA ZVEZDA 2:1 (0:0)

/Bjortuft 52, Mata 62 - Mimović 75/

Stadion: Aspmira

Kapacitet: 8.270

Sudija: Ivan Kružljak (Slovačka)

BODE GLIMT (4-3-3): Hajkin - Sjevold, Bjertuft, Gundersen, Bjerkan - Evjen, Berg, Brunstad (od 65. Saltnes) - Mata (od 65. Zinkernagel), Heg (od 85. Auklend), Hauge.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): M. Ilić – Seol, Điga, Spajić, Rodić (od 56. Mimović) – Hvang, Elšnik – L. Ilić (od 66. Milson), Ivanić, Olajinka (od 85. Dalsio) – Endijaje (od 66. Duarte)


KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 4. KOLO (PRVI MEČEVI)

Utorak

Bode Glimt – Crvena zvezda 2:1 (0:0)

/Bjortuft 52, Matata 62 – Mimović 75/

Dinamo Zagreb – Karabag 3:0 (1:0)

/Pjaca 29, Kulenović 75, 80/

Lil – Slavija Prag 2:0 (0:0)

/Dejvid 52, Žegrova 76/

Sreda

21.00: (2,80) Dinamo Kijev (3,40) Salcburg (2,50)

21.00: (2,40) Malme (3,40) Sparta Prag (2,95)

21.00: (1,75) Midtjiland (3,60) Slovan Bratislava (4,90)

21.00: (4,10) Jang Bojs (3,50) Galatasaraj (1,90)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

FK Crvena zvezdaBode GlimtLiga šampionakvalifikacije za Ligu šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara