Zvezda presingom udavila Ludogorec, Njegoš više nije uplašeni dečak

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.02.20. | 16:49

Crveno-beli slavili sa 1:0, Pavkov promašio penal

To je to, to je ono što navijači Crvene zvezde traže. Agresija i trka za dobru ocenu, kolektivna odbrana, posebno u prvih 45 minuta, bez mane. Jeste Ludogorec posle brojnih izmena u nastavku bio nešto bolji rival, ali u dobrom delu meča prvi put se ocrtala jasna ideja Dejana Stankovića da presingom, jakim ritmom I fizičkim fudbalom lomi rivala. Crvena zvezda je u najjačoj proveri u Turskoj slavili protiv Ludogoreca golom Marka Gobeljića u 27. minutu I što je za Dejana Stankovića još bitnije nagovestila evropski potencijal - 1:0.

Mogao je trijumf da bude podebljan da je Pavkov u finišu meča, posle prekršaja nad Simićem realizovao najstrožu kaznu. Međutim, imaće čime da se diče ljudi iz sportskog sektora srpskog šampiona. Od kada je došao na Marakanu, prošlog leta, Njegoš Petrović je pružio ubedljivu najbolju partiju. Predstavljao je pluća tima, korisnog pojedinca u oba pravca, personifikaciju vrlo agresivnog i disciplinovanog tima. Nije to bio onaj uplašen dečak iz Lige šampiona, niti je nedostatak fizike Veljka Nikolića bio nešto našta je mogao da se uhvati Pavel Vrba… Zvezdina deca su položila ispit. Još da nije bilo praznih minuta Crvena zvezda bi zaslužila silne pohvale, ali možda to u ovom trenutku nije bilo dobro.

Izabrane vesti

Recidivi prethodnih duela između Crvene zvezde i Ludogoreca bili su uočljivi ovog popodneva na antalijskom suncu. Kao da je meč kvalifikacija za Ligu šampiona, tako je izgledao susret najbolje srpske i bugarske ekipe. Od prvog minuta pominjale su se majke, sestre, zvukovi jakih duela jasno su se čuli do tribina sportskog centra Regnum. Morao je glavni arbitar meča da smiruje Ričmonda Boaćija i Brazilca Sisinja, koji je imao velikih problema sa talentom i brzinom Željka Gavrića.

Zvezda je izgledala mnogo bolje nego pre tri dana kada se susrela sa makedonskim Vardarom. Vezni red Dejana Stankovića sa mladim Petrovićem i Nikolićem, te iskusnim Jovančićem, konačno je bio jedna duša u tri dela. Kada se Petrović oslobio jesenjih stega, Crvena zvezda je Ludogorecu maksimalno skratila prostor. Imao je tim Pavela Vrbe ozbiljnih problema da iznese loptu i kroz pas izađe na Zvezdinu polovinu. Nervozno je Forster širio ruke i gledao u pravcu Bađija, Čibote i gotovo neprimetnog poljskog napadača Švircoka.

Zvezda je trčanjem podsećala na slavne dane Milojevićeve ere, posebno ako se ima u vidu da je i Ben pomagao kada god je mogao, i kretanjem između linija pravio ozbiljne probleme sistemu Pavela Vrbe.
"Ref, what are you doing", obratio se glavnom arbitru Dejan Stanković posle još jednog u nizu faulova bugarskih igrača.

Brojnim skautima i rukovodstvu srpskog šampiona oči su punili Željko Gavrić i Veljko Nikolić, kao barjkatari Zvezdine mladosti. Uspeo je pomenuti duo da trkom i agresijom doprinese vrlo dobroj kolektivnoj partiji. Bolju igru u polju, personifikovanu kroz taktička pomeranja i uzan prostor iz kojeg nisu Bugari mogli da promole nos, Zvezda je naplatila u 27. minutu. Odlično je Ben, u prepoznatljivom stilu, osetio prazan prostor na boku i centrirao. Pokušaj Nikola odbranio je i Iliev, ali je na pravom mestu bio Gobeljić I rutininski zatresao mrežu.
"Pazite, podebljali su se napred. Miki (Degenek) više obrati pažnju na ovu stranu", bila je jedna od direktiva Dejana Stankovića na početku drugog poluvremena.

Ludogorec je u tim trenucima izašao iz Zvezdinih kandži, oslanjajući se na dobro poznatog Lukokija. Imao je sreće Milan Borjan kada je Čibonda iz slobodnog udarca pogodio. Zatim je Švircok promašio ono što je bilo viđeno u golu. Nisu igrače Crvene zvezde služila pluća kao u prvom poluvremenu. Nije bilo ubitačnog presinga kao osnovne ideje novog trenera Dejana Stankovića. Ludogorec je igrao sa više rizika, Zvezda je morala da bolje odradi pojedine tranzicije. Bilo je ponovo situacija koje su ozbiljno mirisale na incident. Udarili su Pavkov i Rumun Kozmin Moci jedan na drugog kao da sutra ne postoji. Dovatili su se za vratove posle prekršaja golgetera iz Begeča, ali se sukob brzo završio.

Taj detalj kao da je oduzeo koncentraciju Pavkovu da pogodi iz penala.

CRVENA ZVEZDA – LUDOGOREC 1:0 (1:0)
/Gobeljić 27/

Stadion: Sportski centar Regnum
Gledalaca: 200
Sudija: Nijazi Balčin

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan – Gobeljić (od 64. Gajić), Degenek, Babić, Rodić – Petrović, Jovančić (od 64. Vulić), Ben (od 64. Vukanović), Gavrić (od 64. Simić), Nikolić (od 74. Ivanić) – Boaći (od 64. Pavkov).

LUDOGOREC (4-3-3): Iliev – Sisinjo, Terzijev, Forster, Manolev – Bađi, Marselinjo,Kauli – Bakalov, Čibota – Švirčok. Igrali su još: Tavata, Lukoki, Ikoko, Aniset, Žoržinjo, Vanderson, Đakov.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara