©Star Sport
©Star Sport

Zvezda odmah iza Ajaksa po proizvodnji igrača, Partizan kao Mančester Siti

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.08.24. | 12:32

Večiti rivali u svetskom vrhu kada je u pitanju istraživanje CIES-a

Međunarodni centar za studije u sportu (CIES) izneo je podatke o najproduktivnijim fudbalskim akademijama na planeti, a među njima se nalaze srpski velikani Crvena zvezda i Partizan. CIES je izračunao broj igrača poniklih u klubovima, koji u ovom trenutku igraju u 58 liga širom sveta. Srpski šampion se nalazi na izuzetno visokom četvrtom mestu, sa čak 60 igrača, a ispred njega su samo Real Madrid sa 67, Barselona (64) i Ajaks (61).

Partizan je na deobi devete pozicije sa 42 igrača, koliko ima i šampion Engleske Mančester Siti, a od klubova iz regiona tu je još samo Dinamo iz Zagreba sa 53 igrača i nalazi se na osmom mestu. U ovoj studiji u izbor su uzeti samo igrači koji su između svoje 15. i 21. godine proveli najmanje tri sezone u klubu. Iza Crvene zvezde je ostala lisabonska Benfika sa 59 igrača, a potom slede Dinamo Kijev (56) i Sporting.

Izabrane vesti

Ovi pokazatelji samo pokazuju koliki je potencijal večitih rivala, koliko vredi ulagati u razvoj omladinskih škola, ali i pružati šansu mladim igračima u seniorskom timu. To je uostalom i najisplativija opcija i najsigurniji izvor prihoda. Crvena zvezda je prošle sezone od prodaja Strahinje Erakovića, Jovana Mijatovića i Koste Nedeljkovića inkasirala čak 23.600.000 evra, a poslednje Partizanove konkretne prodaje uglavnom su činili igrači ponikli u klubu poput Sameda Baždara (3.500.000 evra), Mihajla Ilića (4.500.000), Marka Milovanovića (3.500.000) i Filipa Stevanovića (8.500.000).




tagovi

CIESFK Crvena zvezdaFK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara