Milan Pavkov i Dejan Stanković
Milan Pavkov i Dejan Stanković

Zvezda kreće u Turskoj: Pavkov je u prednosti, hoće li Stanković istrajati u 4-4-2?

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.01.20. | 09:31

Crveno-beli protiv Arke igraju premijernu od šest prijateljskih mečeva u Beleku (15.30, TV Arenasport)

Mnogo nepoznanica je doneo dolazak Dejana Stankovića u Crvenu zvezdu. Energija nekada velikog asa je prisutna, isto koliko i nedoumica navijača mogu li crveno-beli i kao tim i klub da nastave stazama prospariteta utabanim taktičkim pefekcijama prethodnog šefa stručnog štaba Vladana Milojevića.

Mladi stručnjak je iskoristio desetodnevni rad na Kipru da upozna ekipu, što su mnogi epizodsti u prethodnom periodu poistovetili sa novom šansom. Nešto opipljivije moći će da se nasluti tek posle šest utakmica na terenima Sportskog centra Regnum u turskom letovalištu Belek. Srpski šampion od 15.30 protiv poljske Arke počinje seriju prijateljskih mečeva koje bi trebalo da ogole Stankovićeve ideje i način na koji želi da igra Crvena zvezda. Dosad se samo moglo čuti da bivši vezista Intera želi da ubrza igru i još više je taktički utegne. Mada ovo drugo će posle Vladana Milojevića biti teško. Gotovo nemoguće..

Izabrane vesti

Istina, Stanković ima odličnu polaznu osnovu. Ne govorimo samo od 11 bodova prednosti koji je dobio kao poklon od Vladana Milojevića, nego ekipi koja je u poslednjih dve godine – ma koliko se osećala istrošeno – dobro drilovana. I kada je reč o fizici i taktici.

Naravno, ne očekuje se da Dejan Stanković već danas otvori karte i protiv Arke – tima sa 12 stranaca – izvede ekipu koja bi mogla da započne prolećni deo prvenstva. Biće zanimljivo videti hoće li istrajati u formaciji 4-4-2, koju je koristio u jedinoj proveri na Kipru ili je to jednostavno bila potreba, jer sa četvoricom raspoloživih špiceva ne može drugačije.

I dalje se čekaju konkretne ponude za Ričmonda Boaćija i Milana Pavkova, ali to teško ide. Kada se tome doda da su tu Portugalac Tomane i mladi Krstović, jasno je da Stankovića glava može da zaboli od viška. Baš kao i njegovog prethodnika Vladana Milojevića.

Samo što je Dejan Stanković u težoj poziciji. Na proleće Crvenu zvezdu očekuje između 18 i 20 utakmica, skoro duplo manje nego tokom dela sezone koji je počeo još u junu odmerevanje snaga sa Suduvom. Bar trojica od četvorice špiceva vide seba kao prvi izbor novog šefa stručnog štaba. I nikako ne bi voleli da imaju podređenu ulogu.

Prve vesti o Stankovićevom izboru kažu da je Milan Pavkov, bar zasada, njegov prvi izbor. Golgeter iz Begeča je, kao uostalom i kompletan tim, imao turbulentan prvi deo sezone. Posle povrede, zatim propuštenog transfera u Kinu, povremeno je delovao zapušteno. Nije bilo žara u njegovoj igri i skokovima, kao u Salcburgu kada je sa Krstičićem bio vesnik preokreta. Teško je trčao, teško se kretao, dozvolivši da se više o njemu ne priča kao u junaku trijumfa nad Liverpulom, nego kao igraču koji stvara veliku glavobolju Vladanu Milojeviću. Napadaču bez energije koga je jako teško naterati na individualni rad i jače treninge. Ceh je platio promašenim zicerom protiv Totenhema, ali i takav Pavkov je u prvenstvu uspeo da stigne do sedam golova i dve asistencje. Uz pogotke u sudarima sa Helsinkijem i Kopenhagenom pristojan učinak.

Svaki od napadača Crvene zvezde, ne računajući mladog Krstovića, boriće se u Antaliji sa sopstvenim slabostima i limitima. I tu će Dejan Stanković imati ozbiljan zadatak. Problem Ričmonda Boaćija je odavno dijagnostifikovan. Ne kreće se kao u prvom mandatu, niti je više toliko golgeterski gladan. Pavkova će Stanković morati da izleči od ravnodušnosti, što i pored ogromnog truda nije uspeo Vladan Milojević. Možda Stanković može da snažnom napadaču došapne kultne reči prethodnog trenera:
„Kako treniraš, tako i igraš...“

Na kraju, Tomane u podsvesti i dalje ima penal iz Pireja. Gledajući šta je pokazao u prvom delu sezone formacija sa dvojicom napadača bi mu možda najviše odgovarala. Videćemo hoće li Stanković istrajati na tome.

(FOTO: MN Press, Star sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara