Zvezda ima kompletan tim od bonusa: Ko je obučen da izdrži Milojev dril?

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.07.24. | 17:49

Imaju mogućnost da biraju u Ljutice Bogdana, ali veliki broj mladih igrača može da ih uvede u sladak problem

Lomila su se koplja o bonus pravilu za narednu sezonu Mozzart Bet Superlige, citirali su se pravilnici, paragrafi, članovi zakona i ostali birokratski pojmovi. Na kraju je prošao predlog Crvene zvezde,iako su Savez i Zajednica prebacivali lopticu odgovornosti, o tome da će svaki član elitnog ranga od već ove sezone morati na terenu da ima dvojicu igrača rođenih posle 1. januara 2002. godine.

Gledajući trenutnu perspektivu podmlađivanje postava najviše odgovora upravo srpskom šampionu, jer u rosteru ima veliki broj supertalentovanih pojedinaca. I opet da ponovimo: supertalentovanih dečaka koji do kraja nisu formirani, niti iko može da garantuje da će neko od njih moći da bude od kontinuirane pomoći Vladanu Milojeviću.

Izabrane vesti

TRŽIŠNO MAKSIMOVIĆ MORA DA IGRA, ALI...

Spisak igrača za prvi deo priprema na Zlatiboru, plus oni koji su preživeli prvu seču po dolasku u Sankt Peterburgu, govori da Crvena zvezda ima mogućnost da sastavi kompletan bonus tim, čak i da joj ostane nekoliko opcija na klupi za rezerve. Ozbiljan rezervoar talenata, ali grupisanje talentovanih dečaka iz Srbije može da napravi u bližoj i daljoj budućnosti i sladak problem sportskom sektoru crveno-belih. Jasno je da odgovorni sa Marakane žele da ostanu na talasu velikih izlaznih transfera, nalik Nedeljkovićevom odlasku u Aston Vilu i Mijatovićevom u Siti Grupu. Samo dvojica dečaka rođenih 2005. godine doneli su crveno-belima oko 17 miliona evra bruto.

Crvena zvezda mora već polako da razmišlja o lučonošama iz zlatne generacije kadeta odnosno o momcima rođenim 2007. godine. Zakon tržišta govori da će njihova cena moći da se razvija u ovoj i narednoj sezoni. Sa jedne strane je gledajući fudbal kao biznis totalno zdravorazumski da klub stane iza najtalentovanijeg igrača škole Andrija Maksimovića ili njegovog klasića na poziciji štopera Veljka Milosavljevića. Ogorman talenat je pokazao i Nemanja Kostov rođen 2008. godine. Samo što ispred Crvene zvezde stoji ozbiljan rezultatski pritisak i period opasnog življenja do kraja avgusta, za kada su zakazane utakmice plej-ofa Lige šampiona.

Tada se u Ljutice Bogdana i oko najvećeg srpskog stadiona gleda samo jedna stvar – rezultat!

Uz sve to Crvena zvezda ima nekoliko igrača rođenin 2003, 2004 i 2005. godine koji još nisu dobili značajnu minutažu u prvom timu. Neki od njih su na prekretnici, odnosno imaju jednu od poslednjih šansi da pokažu da su spremni da daju jak sportski doprinos ekipi i potom napune klupsku kasu. Surovo je to reći za profesionalce koji imaju 20 godina, ali je jednostavno takvu robu traže inostrani klubovi, plateženo sposobni da isprate Zvezdine zahteve. Uostalom, Crvena zvezda je prodavala Grujića, Nedeljkovića i Mijatovića kada su još bili u tinejdžerskom dobu. Neki nisu bili ni punoletni.

MIMOVIĆ ZA SADA PRVI BONUS

Pratio je u prvom mandatu glas Vladana Milojevića da je rigidan po pitanju davanja šanse dečacima iz omladinske škole. Preciznije, Vladan Milojević je pragmatičan čovek, takmičarski nastrojen trener koji zna da se na klupi crveno-belih preživljava na samo jedan način – isporukom istorijskih rezultata. Razlika je sada što Vladan Milojević, za razliku od prethodnog boravka u Ljutice Bogdana, ima značajno veći izbor bonus igrača. Mnogo toga je Crvena zvezda pokupila, kao poslednja kockica pazla samo nedostaje Mihajlo Cvetković. Ne kriju u Zvezdi da je prvotimac Čukaričkog i jedan od najtalentovanijih igrača Evrope njihova tiha patnja. I da će čekati i ubeđivati koliko god bude bilo potrebe.

Jasno je da će Vladan Milojević posle povratak iz Sankt Peterburga morati da posloži bonuse, odnosno da odredi prioritete. Imao je četiri sedmice Vladan Milojević da izmeri obučenost mlađih igrača, što nije dug vremenski period. Ali može da mu predstavlja polaznu osnovu. Gledajući dosadašnje mečeve, deluje da će pored Nasera Đige, koji poseduje srpski pasoš, najveću minutažu imati bek Ognjen Mimović. Nije momak rođen 2004. godine, kao omladinac, bio u ešalonu najvećih Zvezdinih talenata. Počeo je da se pokazuje u meču Lige šampiona protiv Empolija, da bi se igrama u OFK Beogradu nametnuo kao jedna od mogućih opcija i zamena za Kostu Nedeljkovića.

Njegovo privikavanje na prvi tim prošlo je iznad svih očekivanja. Milojević je istrajan u razmišljaju da je Mimovićev potencijal i igračka inteligencija dovoljno velika da iznese posebne zahteve u igri. Da se kao bek u izgradnji napada ponaša kao zadnji vezni. Može to da bude naporno za nedovoljno iskusnog momka, što se videlo protiv Zenita kada je ispred sebe Mimović imao klasne igrače poput Klaudinja i Mostovoja.

LEKOVIĆ NAPREDOVAO, KOLIKO ĆE BITI PROSTORA ZA ŠLJIVIĆA I KNEŽEVIĆA?

Nije bilo izveštača srpskih medija na Zlatiboru i Sankt Peterburgu, ali brojne informacije govore da su Vladan Milojević i njegov stručni štab prezadovoljni angažmanom i željom štopera Stefana Lekovića. Postigao je pogodak momak koji je prethodnu sezonu proveo u Viljarealu protiv Zenita, ali je i sudaru sa Sočijem bio korektan. Trenutna razmišlja su takva da bi pored Đige, Spajića i Stojića, Crvena zvezda trebalo da ima još jednog mladog štopera. Moguće je da će Leković biti opklada, mada videćemo mu je konkurent godinu dana stariji Andrej Đurić.

Ozbiljnu minutažu trebalo bi da ima Jovan Šljivić, koji je u prethodnoj sezoni skupio 22 utakmice u prvom timu, uz tri gola. Pokazao je mali napredak na turniru u Sankt Peterburgu, ali će imati paklenu konkurenciju u ofanzivnom delu veznog reda. Sa identičnim problemom susrešće se dve godine stariji Nikola Knežević, koji igra na poziciji Kange, Hvana i Dalsija. I pitanje je koliko će dobiti prostora.

MALI LANE POTISNUO KABIĆA

Reklo bi se da bi bez uticaja mogao da ostane levi bek Viktor Radojević, koji je pokazivao tokom proleća neke menjkavosti u igri. Bek kadetske selekcije Adam Avdić sigurno bi bio sa prvim timom da nije pokidao ukrštene ligamente.

Kabić će negde na pozajmicu, pošto ga je dolazak Lazara Jovanovića stavio na marginu. Sudbina Uroša Sremčevića je krajnje neizvesna. Ne razvija se za sada dva miliona evra plaćeni napadač kako se očekivalo. Pati u realizaciji, mada bi mogao da dobija šansu ukoliko se ne dovede adekvatna alternativa Šerifu Endijaju.


tagovi

Vladan MilojevićAndrija MaksimovićStefan LekovićOgnjen Mimović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara