Zvezda blizu zelene grane od 12.000.000 evra: Još jedan jak transfer ugrožava profit iz 2018. godine

Vreme čitanja: 3min | čet. 17.08.23. | 17:17

Postoji jak interes za Stefana Mitrovića iz Italije i potencijalno još jedna velika prodaja od pet miliona evra

Profit od direktnog učešća u Ligi šampiona obezbeđen je i teoretski još sredinom aprila, Crvena zvezda je još pre toga počela sa sklapanjem tima dostojnog elitnog klupskog takmičenja. Ali tokom čitavog leta sa Marakane stizale su najave, direktora Zvezdana Terzića i Marka Petrovića, da crveno-beli moraju da se vrate u velikom stilu na tržište i od prodaje igrača prihoduju najmanje 12 miliona evra.

Crvena zvezda je poslednju veliku prodaju imala u januaru 2022. godine kada je Marko Lazetić otišao put Milana za 4,5 miliona evra plus potencijalne bonuse u iznosu od još milion. Od tada odgovorni sa Marakane su se trudili da naprave što konkurentniji tim, računali su na siguran plasman u Ligu šampionu prethodnog leta, ali im je Haifa Baraka Bahara udarila stopka.

Izabrane vesti

Morala je Crvena zvezda da improvizuje i pravi finansijske mostove, usled prillično skupog igračkog kadra, koji je osvojio šest bodova u Ligi Evrope. Sezonu pre toga crveno-beli su igrali osminu finala Liga Evrope i donekle sprali štetu usled eliminacije od Šerifa.

Velikih transfera nije bilo, ali je sada Crvena zvezda na dobrom putu da sedne na zelenu granu i stigne do cifre od 12 miliona evra. Finansijska rupa, ili budžet, u najvećoj meri je popunjen projektovanom prodajom izdanka omladinske škole Strahinje Erakovića koji je za sedam miliona evra prodat Zenitu. Pre toga je Aleksandar Pešić za 1,5 miliona evra otišao u Ferencvaroš, dok se sklapaju poslednje kockice još jednog milionskog transfera. Pitanje je trenutka kada će Šahtjor iz Donjecka obelodaniti da je od srpskog šampiona kupio gruzijskog levog beka Iraklija Azarova za tri miliona evra. Kada se tome doda da je Petar Stanić otišao u TSC za 200.000 evra, dolazi se do cifre od 11.700.000 evra.

Međutim, prethodnom klubu Iraklija Azarova Dinamu iz Batumija pripada 20 posto od profita, pa će crveno-beli na neto nivou zaraditi od omalenog levog beka od 2.400.000 evra.

Na dobrom je putu Crvena zvezda da izjednači ili nadmaši ukupnu prodaju iz leta 2018. godine, kada je Nemanja Radonjić prodat Marselju za 12 miliona evra (u Zvezdinu kasu se slilo oko 5,7 miliona evra), zatim Aleksandar Pešić Al Itihadu za 4,6 miliona i na početku prelaznog roka Uroš Račić Valensiji za 2.200.000 evra. Nekoliko meseci kasnije klupsku kasu su popunili Miloš Degenek (3,6 miliona evra) i Nenad Krstičić (500.000). Imala je Crvena zvezda tog leta i zobiljne ulazne investicija poput transfera Ričmonda Boaćija (2,5 miliona evra), Marka Marina (700.000), Džonatana Kafua (700.000).

Sada je situacija drugačija. Najveće obeštećenje plaćeno je za izraleskog golmana Omrija Glazera (1,2 miliona evra), Uroš Kabić je koštao 800.000 hiljada, a nešto manje Miloš Degenek i Edmund Ado. Kapitalci poput Marka Stamenića, Pitera Olajinke i Žan Filipa Krasoa došli su bez obeštećenja, ali su kao slobodni igrači dobili novac za potpis, ili što bi se kolokvijalno reklo „na ruke“.

STEFAN MITROVIĆ NAJTRAŽENIJA ROBA

Dobra stvar za Crvenu zvezdu je što je na putu da inkasira solidno obeštećenje od prodaje Azarova, momka koji nije bio u pravom planu kod Baraka Bahara. Tim je oslabljen samo odlaskom Erakovića, ali je moguće da će Šahtjorov novac biti usmeren ka kupovini napadača ili štopera, pošto se često pominje dolazak Vanje Drkušića iz Sočija.

Sigurno je da prelazni rok za Crvenu zvezdu nije završen. Očekuje se dolazak još jednog napadača, zadnjeg veznog i verovatno štopera. Sa druge strane, kada je reč o izlaznim transferima, još jedan jak transfer ugrozio bi profit iz 2018. godine. Crvena zvezda je, bar do sada, odbijala ponude za Stefana Mitrovića. Posebno, što se momak iz Kanade odlično uklopio u sistem Baraka Bahara.

Ali za njega postoji najveći interes. Kako se može čuti oko Marakane, očekuje se da jedan italijanski klub uskoto pošalje i zvaničnu ponudu od blizu pet miliona evra za mladog reprezentativca Srbije. Loptica će biti u dvorištu čelnika Crvene zvezde.

Gledajući trenutno stanje Stefan Mitrović je neophodan Crvenoj zvezdi, ali dolazak novog špica uslovio bi pomeranje Pitera Olajinke na levi bok.

ZVEZDINE PRODAJE OVOG LETA

Aleksandar Pešić (Ferencvaroš)         1.500.000

Strahinja Eraković (Zenit)      7.000.000

Irakli Azarov (Šahtjor) 3.000.000

Petar Stanić (TSC)      200.000


tagovi

Irakli AzaroviStrahinja ErakovićAleksandar Pešić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara