Zvanično: Zirkze i momenat istine na Old Trafordu! Bajern nije smeo i izabrao je pare

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.07.24. | 17:35

Mančester Junajted predstavio prvo veliko pojačanje ovog leta

Pa da vidimo... Da li je Mančester Junajted još jednom zagrizao sjajnu udicu. Da li je Džošua Zirkze hit koji je plesao samo jedno leto. Biće ovo momenat istine za sve.

Zirkze je danas i zvanično potvrđen kao prvo pojačanje Mančester Junajteda u ovoj sezoni. Potpisao je ugovor do 2029. godine s opcijom produžetka na još godinu Junajted je dobio trku za potpis hita prethodne sezone u Seriji A. Morao je i da plati nešto više nego što je potrebno. Sve to da bi ga ugrabio pre konkurencije. Očigledno da su ubeđeni u kvalitet momka koji je u dosadašnjoj karijeri imao tek jednu ozbiljnu sezonu.

Izabrane vesti

Zirkze je uvek važio za velikog talenta i sada će konačno dobiti pravu šansu da se potvrdi kao igrač top klase. Još kao 15-godišnjaka ga je uzeo Fajenord, a već kao 17-godišnjak je bio u Bajernu. Prošao je standardni razvojni put za sve talente Bavaraca, kalio se u B timu, išao na pozajmice u Parmu i Anderleht pre nego što ga je ugrabio Bolonjin transfer mag Đovani Sartori.

Bolonjin direktor je tokom godina rada u Kjevu i Atalanti pokazao kakav njuh za mlade igrače ima. Verovao je u Zirkzeov potencijal i letos sklopio dogovor sa Bajernom da se Zirkze preseli u Bolonju za samo 8.500.000 evra. Ali je i Hasan Salihamidžić ubacio klauzulu da Bajernu ide 50 odsto profita od narednog transfera. Dakle, od sume preko 8.500.000 evra. Dogovoreno je tada i da igračeva otkupna klauzula u Bolonji iznosi 40.000.000 evra.

Zirkze je eksplodirao minule sezone kod Tijaga Mote u Bolonji, skrenuo pažnju jačih klubova poput Arsenala, Juventusa i Milana, a Bajern je imao povratnu klauzulu od 20.000.000 evra. Mogli su Bavarci da ga vrate po toj ceni, pa da ga onda oni preprodaju ali su rešili da ne komplikuju. Na ruku im je išlo interesovanje velikana spremnih da aktiviraju klauzulu za Holanđanina.

Milan je na početku bio najbliži Zirkzeovoj kupovini, pristao da plati pomenutih 40.000.000 evra za otkup, dogovorio se i sa igračem oko njegovih uslova, ali ne i sa menadžerom Kijom Jorabhjanom. Kontroverzni agent je tražio neverovatnih 15.000.000 evra provizije i Rosoneri su morali da odustanu. Ono što italijanski klubovi ne žele ili ne mogu da plate, premijerligašima nije problem. Pogotovo Mančester Junajted koji već godinama pravi skupocene rekonstrukcije i plaća ono što drugi ne žele.

Crveni đavoli su paltili i više nego što treba. Visina transfera iznosi 42.500.000 evra fiksno plus 3.000.000 kroz bonuse. Ali je zato Bolonja pristala da Junajtedu dozvoli isplatu obeštećenja rastegnutu na naredne tri godine umesto sve odmah. Takođe, Jorabhjan je smanjio menadžersku komisiju na 10.000.000 evra, ali će zatoi igračev ugovor biti bogatiji of 5.000.000 evra neto po sezoni koliko mu je nudio Milan. Na kraju, Bajernu pripada oko 17.000.000 evra od ukupne sume, Bolonji ostatak.

Zirkze je prvo veliko pojačanje na Old Trafordu ovog leta i verovatno jedino u napadu. Sa njim i Rasmusom Hejlundom će Erik Ten Hag imati dva mlada i talentovana centarfora. Nakon toga sledi renoviranje štoperske linije. Blizu je transfer Matijsa De Lihta, a danas stižu i vesti da je Junajted dobio pozitivne signale iz pregovara za Lilovog talentovanog štopera Lenija Joroa za kojeg je spreman da plati 50.000.000 evra. Francuz se nadao transferu u Real ali Madriđani ne žele da plate Lilu onoliko koliko i Englezi.

Za početak, tu je Zirkze. Da dokaže da je materijal za veliki klub i da nije bio samo prolazna senzacija. I da to pre svega dokaže Bajernu koji je izabrao pare pre njegovog potencijala. Možda i zbog jednog čuivenog promašaja koji je izazvao bes odgovornih u Zebener štraseu...



tagovi

Letnji prelazni rok 2024Džošua Zirkze

Obaveštavaj me

Bajern
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara