Zvanično: Neposlušno dete se vratilo Barseloni, od njega zavisi kolika će mu plata biti

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.07.22. | 12:23

Usman Dembele potpisao ugovor

Pet godina je Usman Dembele bio igrač Barselone, pa 14 dana nije, pa sada opet jeste.

Zvanično je stavljena tačka na jednu od najvećih transfer saga ovog leta pošto je francuski ofanzivac danas potpisao novi ugovor sa Barselonom do leta 2024. godine.

Izabrane vesti

Tako se nastavlja jedna od najintrigantnijih priča evropskog fudbala iako je u jednom trenutku delovalo da je završena za sva vremena.

Dembele je u leto 2017. stigao u Barselonu iz Borusije Dortmund u transferu koji je na kraju sa bonusima narastao do 140.000.000 evra. Trebalo je da bude zamena za Nejmara

Ispostavio se kao jedan od najvećih i najskupljih promašaja u istoriji fudbala. Pojeo je džigericu navijačima Barselone.

Nedisciplina, povrede, neozbiljnost… Svega je bilo kod Dembelea osim onoga za šta je doveden.

U prvoj sezoni je odigrao 23 meča i nije ostavio neki poseban utisak ali mu je oprošteno zbog mladosti i adaptacije. U drugoj je počeo nešto i da igra, dao je 14 golova na 49 utakmica u svim takmičenjima i onda je krenula agonija. Treće sezone je upisao samo devet mečeva. Četvrte je igrao više, ali nije pravio razliku. U petoj je delovalo da pakuje kofere i da je prokockao sve kredite. Dok nije došao Ćavi

Katalonski stručnjak je postao jedan od retkih trenera koji je Dembeleu "našao žicu" i način da ga iskoristi. Ali je problem sa ugovorom pretio da taj brak brzo rastavi.

Dembele je zimus odbio sve Barsine ponude za produžetak ugovora, ali i transfer u drugi klub. Po starom ugovoru je zarađivao 12.000.000 evra fiksno po sezoni plus 8.000.000 kroz bonuse. Reč je o bruto sumi koja je na neto nivou iznosila oko 11.000.000 evra godišnje. Za produžetak saradnje je tražio platu od 20.000.000 evra neto plus još toliko kao bonus za potpis i jednaku proviziju njegovom agentu Musi Sisoku. Barsa to ni u ludilu nije htela da plati i zapretila mu je da će do kraja sezone biti van konkurencije za tim…

Ćavi je uspeo nekako da smiri čelnike kluba i da zadrži Dembelea u timu, a Francuz je proigrao i pokazao da vredi opet razmisliti o njemu i da je preležao neke dečje bolesti. Ali pregovori oko novog ugovora su i dalje išli loše. Agent Sisoko je bio nepopustljiv sa finansijskim zahtevima, a Čelsi je vrebao iza ćoška i Tomas Tuhel se nadao novoj saradnji sa nekadašnjim pulenom iz Dortmunda.

Ipak, Ćavi je ubedio igrača da mu nigde neće biti bolje nego u Barseloni, da najozbiljnije računa na njega i Dembele konačno rešio da uzme sopstvenu karijeru u soptvene ruke. Agent Sisoka je ostao po strani i Dembele je prihvatio Barsinu poslednju ponudu.

To je zanimljiv deo priče. Katalonski mediji bliski klubu trube da je Francuz pristao na 40 odsto manju platu od dosadašnje. Uklapa se u medijsku sliku nove Barsine uprave koja kreše troškove na sve strane. U teoriji to jeste tako pošto mu fiksni deo iznosi oko 11.000.000 evra bruto po sezoni. Ali tu su i visoki bonusi. Ako bi Dembele ostvario sve bonuse iz ugovora, došao bi do godišnje plate između 10.000.000 i 11.000.000 evra. Dakle, praktično isto novca koliko je zarađivao i do sada. Od njega zavisi da li će mu neto plata iznositi 6.500.000 ili 11.000.000 evra. Ako bude standardan i zabeleži dobar učinak, dobiće duplo više para...

Dembele već trenira sa ekipom, a očekuje se da se uskoro priključi i brazilsko krilo Rafinja. Barsa je juče dgovorila tranbsfera sa Lidsom za 58.000.000 evra fiksno plus 7.000.000 kroz bonuse, a Rafinja je već doputovao u Kataloniju. Igra na istoj poziciji kao Dembele, ali Ćavi ima ideju kako da obojica budu na terenu.


tagovi

Letnji prelazni rok 2022Usman Dembele

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara