Džejdon Sančo u prodoru (©Reuters)
Džejdon Sančo u prodoru (©Reuters)

Žrtveni jarac pobegao iz toksične veze, ponovo se zabavlja i svi mu dugujete izvinjenje

Vreme čitanja: 5min | čet. 02.05.24. | 10:31

Šalio se Džejdon Sančo, tresao i bacao vrhunske igrače na pod. Niko tako nije driblao u Ligi šampiona deceniju i po unazad, još od Lionela Mesija protiv Mančester junajteda...

Na Vestfalenu se kao malo gde u ‘ligama petice’ tako dobro kuje novac. Pravi je rudnik talenata, sposobna je Borusija Dortmund da pronađe dijamante i izbrusi ih. I to nije ništa novo, mnogi igrači svetske klase stasavali su i oblikovali se podno Žutog zida, uveseljavali ga. No, nisu tako često prostorije ispod kopa služile kao rehabilitacioni centar.

Nezrelo dete plenilo je pokretima kada se pojavilo, zabavljalo je navijače, doživelo da u godini punoletstva debituje za Englesku. Nije žalio novac Mančester junajted, odrešio je kesu i po stolu direktorske kancelarije na Vestfalenu rasulo se 85.000.000 evra. Džejdon Sančo otišao je na Old Traford, bio jedna od najvećih kupovina u eri nakon odlaska ser Aleksa Fergusona. Ali, tokom boravka u posrnulom engleskom gigantu nisu mu tekli med i mleko. I on je posrnuo, doživeo je strmoglavi pad. Ozbiljno se ugruvao i vratio tamo gde je igrao najbolji fudbal, gde se igrao sam loptom. Ponovo sa njom uživa.

Izabrane vesti

Godine su prošle, skoro tri. Toliko je bilo potrebno da Džejdon Sančo pronađe sebe. Da aveti prošlosti ostavi daleko, tamo na Ostrvu. Čini se da je glava na mestu, da nije visoko u oblacima, da ih nosom ne para. Sa obe noge čvrsto na zemlji, a opet tako lagan u pokretu. Jedan cim i protivnik je na zemlji, u prašini.

Kada mu se igra – vraški ga je teško čuvati. A, sinoć mu se igralo, kako nije odavno. Doduše, ne sve vreme, samo u poslednjih pola sata. U prvom času ga nigde nije bilo, a onda je ‘jeo I milova’ loptu kao nekada. Imao je 12 uspešnih driblinga, više nego ceo Pari Sen Žermen?! Nijedan Englez u Ligi šampiona ih, otkako statističari vade takve i slične podatke, nije ih toliko napravio. Poslednji koji je više maltretirao rivale na jednom meču bio je Lionel Mesi u polufinalu Lige šampiona još 2008. godine protiv Mančester junajteda. Naslagao je 16 puta direktne suparnike.

I nije to sve. Džejdon Sančo je najviše duela na meču. Oduzeo je sedam lopti, imao 99 kontakata sa loptom, od toga čak 11 unutar kaznenog prostora. Videlo se da više nije težak, da nema stomaka da leti oko jega i usporava ga. Možda još bitnije nema nikoga da ga sputava iliti nema Erika ten Haga.

Mnogi bi ga izvadili početkom drugog poluvremena, Edin Terzić i saradnici su ga istrpeli. Ključ je u poštovanju, strpljenju. Kada ga ima, onda vam se i vrati.

“Posebna osećanja sa Borusijom Dortmund? Da… Ovaj klub mi je pomogao od prvoga dana, uvek dajem sve za Borusiju i navijače. Možete da vidite i osetite Žuti zid, jedva čekate da igrate”, rekao je Džejdon Sančo i nastavio:

“Došao sam ovde sa 17 godina, dali su mi priliku da profesionalno igram fudbal. Oduševljen sam igračima i osobljem koji su me raširenih ruku dočekali nazad”.

Posle ovakve partije, kojom je podsetio na prvi mandat na Vestfalenu, biće histerije. Potezima za TV špice lako je kupiti navijače, jer to je srž fudbala, ne besomučna dodavanja. Sada bi najverovatnije svih 82.000 duša potpisalo da engleski krilni napadač ostane u Borusiji Dortmund.

Džejdon sančo (©Reuters)Džejdon sančo (©Reuters)

A, šta bi Džejdon Sančo?

“Zaista ne znam da li ću ostati. Trenutno sam fokusiran na sadašnjost”.

Nema velikih najava, ni velikih reči. Njih je bilo u prošlosti dok je bio u toksičnoj vezi, iz koje je, srećom, pobegao.

Početkom prošlog leta ušao je u konflikt sa Erikom ten Hagom nakon što se nije našao u startnoj postavi protiv Arsenala na Etihadu. Provejavalo je da ne trenira dobro, našao se na tapetu holandskog stručnjaka. Nije sebi pomogao tako što je razvezao jezik.

“Ove nedelje sam bio veoma dobar na treninzima. Verujem da postoje drugi razlozi za ovo u koje neću ulaziti, već dugo sam žrtveni jarac, što nije fer! Sve što želim je da igram fudbal sa osmehom na licu i da dam doprinos timu”, pobunio se letos Englez.

Pobunio i sebi zatvorio vrata Old Traforda. Našao se u izolaciji, Borusija Dortmund pružila mu je ruku spasa.

Bolelo je krilnog napadača što gotovo nikada nije prvi izbor, što je u zapećku, što mora da čeka šansu sa klupe. Pisalo se na Ostrvu i da mu smeta što Antoni ima protekciju. Desno krilo pripadalo je Brazilcu, šta god da uradi, a to je najčešće bilo ništa.

Eriku ten Hagu je dojadilo da čeka Džejdona Sanča, gurao je svog igrača koga je doveo za 95.000.000 evra. Ipak, daleko od toga da uopšte nije imao strpljenja sa Englezom. Jer, imao je epizode kada je bio u autu. Što zbog povreda, što zbog mentalnog zdravlja. Uostalom, nekoliko meseci nije bio na Ostrvu, boravio je u Holandiji kako bi sredio misli, vratio se u optimalnu formu. Tada ga je holanski strateg pokrivao.

Povrede, manjak samopouzdanja, mentalna nestabilnost i dug jezik. Sve to uticalo je da engleski reprezentativac, koji je posle promašenog penala u finalu Evropskog prvenstva na Vembliju pao u drugi plan kod Gereta Sautgejta, krene natrag, da se vrati tamo gde je igrao najbolji fudbal.

Džejdon Sančo (©Reuters)Džejdon Sančo (©Reuters)

I sada igra na mahove. Ali, na Vestfalenu podršku ima.

“Svi mu dugujete izvinjenje, oduvek smo bili upoznati sa načinom na koji igra”, osvanulo je na društvenim mrežana Borusije Dortmund.

Njegova kontrola lopte, tehnika, dribling… Bilo je to savršenstvo protiv Pari Sen žermena. Ako bude takav i na Parku prinčeva, imaće nemački klub šta da traži. Biće bliže Vembliju, a Džejdon Sančo ostanku u sredini gde mu veruju i gde mu prija da bude. Za razliku od Old Traforda, gde se ne bi vratio ni u ludom besu sve dok je tamo Erik ten Hag.

Nastavi li ovako, biće aplauza, skidanja kape i hvalospeva fudbalskih ikona…

“Tresao je i pekao vrhunske igrače. Bacao ih je na pod. Terao ih da plešu. Šalio se. Ovo nismo videli otkako je poslednji put bio u Dortmundu”, oduševljen je bio Rio Ferdinand, ništa manje Alesandro del Pijero:

“Ako igrač poput njega može da igra ovakve utakmnice tako kvalitetno, onda mora da ide u Mančester junajted”.

Džejmi Karager ga je saletao u miks zoni posle boravka na tribini sa navijačima Borusije Dortmund, godila je pažnja Džejdonu Sanču, a još više to se ponovo zabavlja na terenu.

Bude li još ovakvih izdanja, neće na to ostati imun ni Geret Sautgejt. Vratiće ga u reprezentaciju. Biće to onda briga više za Srbiju u Gelzenkirhenu…



tagovi

Džejdon SančoBorusija DortmundMančester JunajtedLiga šampiona

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara